Σαφείς βολές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμαναλή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Βατοπεδίου που έγιναν η αιτία να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, άφησε η Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας της στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γ. Βουλγαράκη, η οποία ως συμβολαιογράφος συνέταξε πολλά απ’ τα επίμαχα συμβόλαια των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, παρότι απέδωσε πολιτικές ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις, κατηγορώντας τους αρμόδιους υπουργούς πως αν και έλαβαν τις αποφάσεις δεν τις υποστήριξαν, επικέντρωσε τα πυρά της στον Κ. Καραμανλή λέγοντας: «Κατά τη γνώμη μου, αν ο πρώην Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, είχε κάνει από την πρώτη μέρα, που ξέσπασε η ιστορία, το 2008, τη δήλωση που έκανε μεταγενέστερα εγγράφως τον Οκτώβριο του 2010 στην Προανακριτική Επιτροπή, δεν θα υπήρχε σήμερα «σκάνδαλο Βατοπεδίου».
Αυτό που θέλω να πω, ότι σε μία υπόθεση που τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, κατέληξε να είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης από λάθος πολιτικούς χειρισμούς».

Η κ. Πελέκη η οποία αφέθηκε ελεύθερη με εγγυοδοσία 70.000 ευρώ αρνούμενη τις κατηγορίες που της αποδίδονται, υποστήριξε πως οι αποφάσεις ήταν πολιτικές αλλά δεν υποστηρίχθηκαν, όπως ισχυρίστηκε, λόγω της «ανθρωποφαγίας» των ΜΜΕ.

«Θεωρώ ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις, διαχρονικά δύο Κυβερνήσεων, οι οποίες με τους αρμόδιους εκάστοτε Υπουργούς τους, φρόντισαν να υλοποιήσουν την πολιτική αυτή απόφαση. Το μόνο που μου γεννά απορία, εκ των υστέρων, είναι το γιατί, όταν τελικά την υλοποίησαν, την πολιτική αυτή βούλησή τους, οι Πολιτικώς Προϊστάμενοι, δεν την υποστήριξαν κιόλας. Δεν πιστεύω ότι πίεσε η Μονή κάποιον να αποδεχθεί τα αιτήματά της. Το Κράτος ήθελε να τα αποδεχθεί, κι έτσι έκανε. Ο τρόπος με τον οποίον προβλήθηκε η υπόθεση Βατοπεδίου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιούργησε κατά τη γνώμη μου πανικό στους ανθρώπους που είχαν συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των ανταλλαγών αυτών. Και στους πολιτικώς προϊστάμενους, απ΄ ό,τι φάνηκε, και στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Έτσι είχαμε περιπτώσεις Υπουργών, όπως ο κ. Δούκας, και ο κ. Κοντός, η νομιμότητα των πράξεων των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε, οι οποίοι αρνήθηκαν την υπογραφή τους, με αποτέλεσμα αυτό να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ανθρωποφαγία από την πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης».

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις που της υπέβαλε η εφέτης ανακρίτριας για τις ενέργειες που η ίδια έκανε πριν τη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων, η κ. Πελέκη επέμεινε ότι τήρησε απολύτως όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. «:Υποχρεούμαι να καταγράψω αυτούσιες τις δηλώσεις των συμβαλλομένων μερών, εφόσον αυτές δεν αντίκεινται στο Νόμο και τα χρηστά ήθη. Καμία υπόνοια δεν μου ηγέρθη ποτέ, καθόλη τη διάρκεια των ανταλλαγών, ότι συντάσσω παράνομες συμβολαιογραφικές πράξεις ή αντικείμενες στα χρηστά ήθη. Υποχρέωσή μου ήταν να ελέγξω, όπως και ήλεγξα, τη νόμιμη παράσταση των εκπροσώπων τόσο του Δημοσίου όσο και της Μονής, τους τίτλους κυριότητος όχι κατά την έννοια που την ήλεγχαν οι δικηγόροι, δηλαδή όχι επί της ουσίας, αλλά κατά πόσον νομίμως μπορούσαν να επικληθούν ως τίτλοι για τη σύνταξη των συμβολαίων. Διάβασα προσεκτικά τις υπουργικές αποφάσεις, από το 1998 που εκρίθη για πρώτη φορά το θέμα, μέχρι το 2006, διάβασα τις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, κάποιες από τις αποφάσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους, και στη συνέχεια τήρησα τις νόμιμες διαδικασίες, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, προκειμένου να συντάξω νομίμως το συμβόλαιο ανταλλαγής. Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο σχέδιο ανταλλαγής των παραλιμνίων, επειδή για πρώτη φορά στη ζωή μου έβλεπα τέτοιους τίτλους ιδιοκτησίας, ζήτησα τη γνώμη του νομικού συμβούλου του συμβολαιογραφικού συλλόγου, κ. Μπεσκένη, ο οποίος αφού μελέτησε το σχέδιο του συμβολαίου, είπε ότι μπορώ να προχωρήσω στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συμβολαίου. Για οποιαδήποτε απορία μου εγενάτο, ζητούσα και λάμβανα πληροφορίες από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία χρειαζόταν.»

Η κ. Πελέκη υποστήριξε πως η ίδια δεσμευόταν ως συμβολαιογράφος και είχε υποχρέωση ήταν να λαμβάνει υπόψη της την εκτίμηση του Σ.Ο.Ε. για το τίμημα των ανταλλαγών και αυτό έκανε.

Διαβάστε επίσης:
Ελεύθερη με εγγύηση η Πελέκη
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011, 22:57