Κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει η βάση της Σούδας καθώς, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, θα αποτελέσει το ορμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές από τον Ναύσταθμο Κρήτης, μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα», ανέφεραν ότι «μέχρι στιγμής στην αμερικανονατοϊκή Βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι στην όποια στρατιωτική επέμβαση ο ρόλος της Σούδας θα είναι κομβικός για τα αμερικανικά στρατεύματα».

Άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας-κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση “Unified Protector” που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη».

Άσκηση πεζοναυτών στη Σούδα 

Την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες παρακολούθησαν σεμινάρια από Έλληνες εκπαιδευτές για τεχνικές ελέγχου πληρώματος, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση στο παροπλισμένο πλοίο που διαθέτουν στη Σούδα, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές έρευνας πάνω σε πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία «Djibouti Code of Conduct».

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη).

H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως, σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής – διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Στάση «αναμονής» από τον Ομπάμα

Για την ώρα, στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως, με χθεσινές δηλώσεις του στο CNN έστειλε μήνυμα το οποίο ερμηνεύεται ως προάγγελος επέμβασης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν τον έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό ωθώντας τον να μην λαμβάνει βιαστικές επιθέσεις.

«Η ιδέα ότι οι Η.Π.Α. μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα μέσα στη Συρία ορισμένες φορές είναι μεγαλοποιημένη», ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι Η.Π.Α. παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού, κάτι που «διαπιστώνει όταν επισκέπτεται τραυματίες πολέμου».

Ζυγίζουν το κόστος

Πριν λίγες ημέρες στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Marty Dempsey, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κόστος μιας αμερικανικής επέμβασης στη Συρία. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα κόστιζε στις Η.Π.Α. έως και 1 δις δολάρια τον μήνα ενώ θα απαιτούνταν και μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, με επιπλέον κόστος 1 δις δολάρια.

Παρέμβαση ΚΚΕ

«Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας» στις εξελίξεις στη Συρία ζητά από την πλευρά του το ΚΚΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γνωστή επικίνδυνη τακτική των ιμπεριαλιστών, που οργανώνουν και αξιοποιούν προπαγανδιστική και παραπλανητική καμπάνια ενοχοποίησης της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας».

Αναφέροντας πως στην καμπάνια αυτή και χωρίς αποδείξεις πρωτοστατούν οι ΗΠΑ., η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες στηρίζουν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πρωτοστατούν δηλαδή οι δυνάμεις που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας στο πλευρό των ενόπλων αντικαθεστωτικών, των κάθε λογής μισθοφόρων, τους οποίους τροφοδοτούν με οπλισμό για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή» και προσθέτει ότι «ο λαός θυμάται καλά ότι ίδια ή παρόμοια ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης».

«Πριν λίγους μήνες υπήρξαν βάσιμα στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι με ευθύνη των λεγόμενων αντικαθεστωτικών ομάδων χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε σκοπίμως», υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας πως «το ΚΚΕ καταδικάζει την εξωτερική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και των άλλων κρατών της περιοχής, καταδικάζει την προετοιμασία νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλεί τον λαό μας να απαιτήσει από την κυβέρνηση καμιά εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς αυτούς σχεδιασμούς».

Αμερικανο-βρετανικές ζυμώσεις 

Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εκείνοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα, και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι στην περίπτωση που εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Δαμασκού, με πρόσχημα «την χρήση χημικών όπλων», θα προκαλούσαν ανάφλεξη σ’ ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Αλλά στην περίπτωση που ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να καταστρέψει στόχους με πυραύλους «Τόμαχοουκ- Κρουζ», τότε ένας από τους προβλεπόμενους στόχους που θα πληγούν είναι η συριακή βάση «Brigade 155» όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φυλάσσονται τα χημικά όπλα. Στην περίπτωση βομβαρδισμού, τα επακόλουθα θα είναι τραγικά για τον γύρω πληθυσμό.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, από το Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε πως η αμερικανική αντικατασκοπία, εξακολουθεί να ερευνά αν πραγματικά η κυβέρνηση Άσαντ διέταξε την επίθεση με χημικά την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα είπε με έμφαση πως «μια βεβιασμένη παρέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας θα ήταν προβληματική και θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα όλες οι διεθνείς παράμετροι, πριν από το στρατιωτικό πλήγμα».

Πάντως τα δυτικά Μέσα εξακολουθούν να αναφέρονται σε σχεδιαζόμενη «σοβαρή απάντηση», αν αποδειχθεί πως η συριακή κυβέρνηση διέταξε την χρήση χημικών την περασμένη εβδομάδα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και ο πρόδρος Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών για το ζήτημα το Σάββατο. Και οι δύο είχαν εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία τους» από «τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι την επίθεση διέταξε το συριακό καθεστώς» ανέφερε ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Η συριακή κυβέρνηση επιμένει πως «πρόκειται για προβοκάτσια» και ανακοίνωσε πως Σύροι στρατιώτες βρήκαν κάνιστρα με χημικά σε τούνελ που χρησιμοποιούν οι αντάρτες στην ανατολική Δαμασκό. Το BBC όμως υποστηρίζει πως «οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη συριακή τηλεόραση δεν αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της επίσημης συριακή κυβέρνησης, ούτε υπήρξαν στρατιώτες που έπαθαν ασφυξία ώστε να ενισχυθεί η άποψη ότι τα χημικά τα χρησιμοποίησαν οι αντάρτες».

Στη Γαλλία, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επιμένουν πως σε τρία νοσοκομεία στην περιοχής της ανατολικής Δαμασκού νοσηλεύτηκαν περί τους 3.600 με νευροτοξικά σύνδρομα και ότι από αυτούς 355 πέθαναν».

 Επίθεση κατά της Συρίας, βολεύει την αλ-Κάιντα

Ο ειδικός σε ζητήματα συριακής πολιτικής Günter Meyer σε δηλώσεις του στην Ντόιτσε Βέλε, υποστηρίζει πως μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει τις θέσεις της αλ-Κάιντα στην χώρα αυτή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Πάντως υποστηρίζει ακόμα, πως «αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν είναι πιθανή προς το παρόν, και αυτό είναι φανερό από τις προσεκτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου». Επίσης είπε «πως ακόμη κι αν γίνει επίθεση τώρα, δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου… και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, όπως στο Ιράκ».
Ο γερμανός ειδικός, είπε ακόμα πως πιθανότερη λύση φαίνεται η χρήση πυραύλων, επειδή «κάτι παρόμοιο δεν απαιτεί έγκριση από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι αντίθετες».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

 Με πληροφορίες από τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης