Σε ορκωτό λογιστή ανατέθηκε με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου η διερεύνηση της υπόθεσης, αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από εννιά επιχειρηματίες της περιοχής του Νεοχωρίου για τη μίσθωση με παράτυπες διαδικασίες ακινήτου στην καρδιά της πόλης μας, το οποίο ανήκει στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Για την υπόθεση είχε γίνει σχετικό δημοσίευμα από την «Ροδιακή» στις αρχές Μαΐου 2015, με αφορμή την προσφυγή στην δικαιοσύνη αλλά και στον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, των εννέα επιχειρηματιών οι οποίοι ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού μίσθωσης του ακινήτου.
Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν ο διαγωνισμός έγινε χωρίς να αναφέρονται στην προκήρυξη τα ορθά στοιχεία του ακινήτου σε ότι αφορά την έκτασή του και παράλληλα η τιμή μίσθωσης είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με άλλα ακίνητα της περιοχής που είναι μικρότερα!

Σε εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουλίου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου Βασίλης Παπανικόλας αποφάσισε «την ανάθεση οικονομικού ελέγχου στον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή κ. Δημήτρη Γανωτάκη, ούτως ώστε να διερευνήσει εάν και κατά πόσο έχει υπάρξει ζημία του Δημοσίου ή απώλεια εσόδων του Δημοσίου με τη λανθασμένη αναγραφή των τετραγωνικών μέτρων του ισογείου στη διακήρυξη και στο συμφωνητικό της μίσθωσης του παραπάνω ακινήτου».

Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση οι εννέα επιχειρηματίες διά του δικηγόρου τους κ. Γιώργου Μαυρομάτη έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου την οποία κοινοποίησαν στον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου και στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ παράλληλα έχουν στείλει και εξώδικο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δύο έγγραφα, τον Σεπτέμβριο του 2014 έγινε ειδική διακήρυξη δημοσίου πλειστηριασμού για την εκμίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου το οποίο τελικά εκμισθώθηκε σε κάποια εταιρεία με σκοπό να λειτουργήσει ως σούπερ μάρκετ.

Όπως καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες οι φάκελοι των προσφορών θα υποβάλλονταν ανοικτοί (σύμφωνα με την προκήρυξη) και όχι σφραγισμένοι, ενώ το ελάχιστο όριο προσφορά μηναίου μισθώματος (τιμή εκκίνησης) ήταν τα 2000 ευρώ και έξω από το φάκελο έπρεπε να γράφεται το όνομα του προσφέροντα.

Καθώς η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος θα έθιγε τα συμφέροντα των επιχειρηματιών άρχισαν να διερευνούν το όλο θέμα, οπότε και διαπίστωσαν σε έλεγχο που έγινε στο κτηματολόγιο πως τα όσα αναγράφονταν στον διαγωνισμό αναφορικά με την έκταση του ακινήτου ήταν ψευδή και παραπλανητικά, αφού το ακίνητο ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερο!

Στην ίδια μήνυση γίνεται αναφορά και στο μίσθωμα (2000 ευρώ) που χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως χαμηλό και αντιστρόφως ανάλογο αναφορικά με την επιφάνεια και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου γωνιακού και με πολλά πλεονεκτήματα ακίνητου.

Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ισόγειο κατάστημα το οποίο βρίσκεται στην ίδια οδό όμως σε μειονεκτική θέση και φυσικά επιφάνεια με το συγκεκριμένο, έχει μισθωθεί στο ποσό των 2.200 ευρώ.
Όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, «αν επρόκειτο για ιδιωτικό ακίνητο δεν θα υπήρχε θέμα, ωστόσο πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, η διοίκηση του οποίου οφείλει να διαχειρίζεται την περιουσία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιτυγχάνοντας τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για οφέλη».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησαν και σταμάτησαν αρκετές φορές οι εργασίες επισκευής καθώς δεν έφερε τις απαραίτητες άδειες.

Πάντως οι επιχειρηματίες προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη στρέφονται κατά παντός υπευθύνου μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή υπαλλήλου του νοσοκομείου της Ρόδου καθώς και της εταιρείας που πλειοδότησε στο διαγωνισμό, και ζητούν να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα ποινικά αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Παράλληλα με το εξώδικο τους προς τον Υπουργό Υγείας ζητούν να ακυρωθεί άμεσα η μίσθωση με την πλειοδότρια εταιρεία, να επαναληφθεί η διακήρυξη του πλειστηριασμού με περιεχόμενο αυτή τη φορά την πραγματική επιφάνεια και τις ιδιότητες του ακινήτου με ανάλογο μίσθωμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία να γνωρίζει τι ακριβώς προσφέρεται και να συμμετάσχει και αυτός στον διαγωνισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνουν χρήση «κάθε ένδικου μέσου που έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου να ζητήσουν τον καταλογισμό ευθυνών και την αποκατάσταση της ζημίας που θα υποστούν από τις μεθοδεύσεις του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου».

Αξίζει τέλος να επισημανθεί πως μετά το δημοσίευμα της «Ροδιακής» άμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου Βασίλη Παπανικόλα ο οποίος στις αρχές Μαΐου 2015 παρήγγειλε την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ με έγγραφο του προς το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), ζήτησε την ανάθεση της άμεσης διερεύνησης του ιδίου θέματος σε Επιθεωρητή του Σώματος.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr