Με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών αλλά και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο θα συνεργαστεί το προσωρινό ΔΣ της «Κιβωτού του Κόσμου», ούτως ώστε να ελεγχθούν διεξοδικά τα οικονομικά του φορέα και δη οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου όπως και άλλων προσώπων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία σχετίζονται με τα οικονομικά της Κιβωτού, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 Παράλληλα θα οργανωθεί μια ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών του ιδρύματος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» και στη συνέχεια αναφέρει:

«Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου». Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS»

Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»

Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά»

Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πλέον το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες στον διαχειριστικό έλεγχο του Ιδρύματος. Στόχος είναι να γίνει ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, αύριο Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

Βασική προτεραιότητα του νέου ΔΣ, θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς προτεραιότητα όλων είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Όπως για παράδειγμα, τι μερίδιο από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που δεν έχουν δημοσιευθεί. Παράλληλα θα διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ όπως και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.

Για τον σκοπό αυτό ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ο τρόπος κτήσης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, της πρεσβυτέρας, πρώην προέδρου του Δ.Σ. της Κιβωτού Σταματίας Γεωργαντή όπως και όσων είχαν σχέση με την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι μη δημοσιευμένοι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανιζόταν ετήσιο πλεόνασμα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ, καθώς δημοσιευόταν ανά τακτά διαστήματα  στο ίντερνετ τα ποσά που είχε συγκεντρώσει το Ίδρυμα για φαγητό, θέρμανση και άλλες δαπάνες.

Ωστόσο τα παιδιά που έχουν μιλήσει ως τώρα, έχουν καταγγείλει ότι υποχρεούντο σε νηστεία και έτρωγαν σπάνια κρέας. Παράλληλα, αναφέρεται στις καταγγελίες ότι η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν καλή και ότι αρκετοι φιλοξενούμενοι σε δομές της Κιβωτού έχουν πάθει κατά καιρούς τροφική δηλητηρίαση.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης