Έξαλλοι είναι οι αρχαιολόγοι με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους φορείς της Αργολίδας, παρουσία μάλιστα και του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου δήλωσε ότι «μέχρι πρότινος η Σπιναλόγκα ήταν ένα εγκαταλειμμένο νησάκι, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε σχετική του ανακοίνωσε ανέφερε: «Με έκπληξη διαβάσαμε την αποστροφή του Πρωθυπουργού κου Γεώργιου Α. Παπανδρέου για τη Σπιναλόγκα, από την ομιλία του σε τοπικούς φορείς της Αργολίδας: «Είχε πάει πρόσφατα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Κρήτη, στην περιοχή Λασιθίου, όπου υπάρχει ένα νησάκι, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο. Δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον μέχρι πρότινος και, όμως, έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς. Είναι η Σπιναλόγκα».
Η εν λόγω αποστροφή αφορά στη Σπιναλόγκα, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Σπιναλόγκα, παρόλο που δεν είναι προσβάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες, ήταν το 2010 ο τέταρτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας με 249.940 επισκέπτες, ενώ και το 2009 δέχτηκε 226.301 επισκέπτες.
Πίσω από τις χιλιάδες των επισκεπτών, όμως, υπάρχει επίσης πλήθος συναδέλφων εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού, που έχουν φροντίσει για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων -του Ενετικού Κάστρου, των εγκαταστάσεων του οικισμού του 18ου-19ου αιώνα και του Λεπροκομείου- της Σπιναλόγκας, ενός τόπου ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου, με χρηματοδότηση μάλιστα από το Β΄ & Γ΄ Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Η ιδιαίτερη δημοσιότητα που απέκτησε η Σπιναλόγκα ως τουριστικός προορισμός λόγω πρόσφατης εγχώριας επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς είναι ευπρόσδεκτη από όλους, δεν μπορεί όμως να παρουσιάζεται ως επιχείρημα περί προηγούμενης «εγκατάλειψης», τουλάχιστον από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πολιτισμού.
Όλα τα παραπάνω όφειλε να τα γνωρίζει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Π. Γερουλάνος, που ήταν παρών στην πρωθυπουργική ομιλία. Όπως άλλωστε όφειλε να γνωρίζει ότι σήμερα η Σπιναλόγκα δεν διαθέτει ακόμη το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες! Αν ο Υπουργός φρόντιζε να ενσκήψει με περισσότερο ενδιαφέρον στο έργο των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ενδιαφερόταν περισσότερο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, πιθανώς θα αποφεύγονταν τέτοιου είδους ατοπήματα».