Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης
Πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών- που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή λεωφόρο της Αρτέμιδας- και του δήμου έχει ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα με αφορμή την παράνομη κατάληψη χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αιγιαλού (παραλίας) με ξαπλώστρες καρέκλες και αυθαίρετες κατασκευές. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει και την αντίδραση των πολιτών αφού καταγγέλλουν δύσκολη πρόσβαση στην παραλία αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους. Εν τω μεταξύ καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πια τα αυτόφωρα από την πλευρά της αστυνομίας αφού δέχεται πληθώρα καταγγελιών.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, από τον Μάιο, οπότε και άρχισε η καλοκαιρινή σεζόν, έχουν υποβληθεί εκατοντάδες μηνύσεις στα καταστήματα και έχουν βεβαιωθεί πάνω από 200 παραβάσεις ( οικοδομικού κανονισμού, ηχορύπανση, υγειονομικές διατάξεις, αυθαιρεσίες).
Από τον Μάιο, έχουν υποβληθεί εκατοντάδες μηνύσεις στα καταστήματα και έχουν βεβαιωθεί πάνω από 200 παραβάσεις
Το συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο, έχει μήκος περίπου 14 χιλιόμετρα και πρόκειται από τα πιο μεγάλα της Αττικής. Ξεκινάει από τη Βραυρώνα και τελειώνει στην παραλία του Αγίου Νικολάου της Αρτέμιδας.Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Αθηναίοι βρίσκουν ανάσα δροσιάς σε αυτές τις παραλίες. Υπολογίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα στην περιοχή συρρέει πάνω από 500.000 κόσμου.
Σε αυτή την έκταση λοιπόν,σύμφωνα με παράγοντες του δήμου Σπατών-Αρτέμιδας, κάθε καλοκαίρι, συνολικά τοποθετούνται τουλάχιστον 1.000 ομπρέλες και 2.500 ξαπλώστρες και καρέκλες. Όσον αφορά στον αριθμό των ξαπλοστρών, σε ημέρες αιχμής, ξεπερνούν τις 8.000.
Για παράδειγμα υπάρχει κατάστημα στην 10η στάση Βραυρώνας το οποίο τις ημέρες αιχμής τοποθετεί 800 ξαπλώστρες. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με πηγές του δήμου, τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις με εκμετάλλευση του αιγιαλού δραστηριοποιούνται σε όλη αυτή την έκταση ενώ τα χρήματα από τα κέρδη είναι πάρα πολλά…
Η κόντρα για την παράνομη ξαπλώστρα ξεκίνησε από τον Ιούνιο, όταν διαπιστώθηκε πως μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών ενώ είχαν ζητήσει άδεια για να τοποθετήσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες σε έκταση 100 τετραγωνικών, επεκτάθηκαν αυθαίρετα ακόμα και 500 τετραγωνικά.
Την ίδια περίοδο ο δήμαρχος, Δημήτρης Μάρκου, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία, έστειλε επιστολή προς τους παράτυπους επιχειρηματίες, προειδοποιώντας τους πως πρέπει να συμμορφωθούν. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Σημειωτέον δε ότι οι επιχειρηματίες δεν είχαν λάβει από τον Δήμο καμία άδεια.
Τον Ιούλιο, η δημοτική αστυνομία προέβη ξανά σε ελέγχους διαπιστώνοντας πάλι μεγάλο αριθμό παρανομιών στις παραλίες. Στις 31 Ιουλίου, ο δήμαρχος με νέα επιστολή του ειδοποιεί εκ νέου τους παράτυπους επιχειρηματίες να συμμορφωθούν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση
Μετά από τις παραπάνω ενέργειες και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην παραλιακή, στο όνομα του κέρδους, ο δήμαρχος απεγνωσμένα, αφού δεν μπορούσε με άλλον τρόπο να χειριστεί το πρόβλημα κατέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Συγκεκριμένα στο έγγραφο το οποίο έστειλε στις 10 Αυγούστου ζήτησε την άδεια να παρέμβει εντός των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου με σκοπό να απομακρύνει τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες και κάθε παράνομη εγκατάσταση.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι «στην παραλία της Αρτέμιδος έχουν καταληφθεί παράνομα 6.018 τ.μ. αιγιαλού και 735 τ.μ. κοινόχρηστου χώρου, γεγονός που αποτρέπει τη χρήση του κοινοχρήστου από τους δημότες, με αποτέλεσμα την έντονη και εύλογη αντίδρασή τους».
Ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας πρωτοδικών όμως απέρριψε αρχικά το αίτημα του δημάρχου.Στις 14 Αυγούστου γίνεται και δεύτερο αίτημα προς την εισαγγελία αλλά αυτή τη φορά με αναλυτικά στοιχεία. Ο τοπικός άρχοντας ζητά απεγνωσμένα την συνδρομή της δικαιοσύνης και των αρχών προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Παράλληλα δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία δείχνουν το μέγεθος των παρανομιών από πολύ γνωστά καταστήματα. Συγκεκριμένα επισυνάπτει μία λίστα 36 επιχειρήσεων (από τουλάχιστον 50 που λειτουργούν) στην παραλία της Αρτέμιδας από τις οποίες οι 26 έχουν προχωρήσει στην παράνομη κατάληψη αιγιαλού.Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ακόμα πως από τους παράνομους επιχειρηματίες ζημιώνεται το ίδιο το Δημόσιο αλλά και ο Δήμος.
Χιλιάδες ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη του δήμου
Είναι γεγονός πως σύμφωνα με απόφαση που υπάρχει ο κάθε επιχειρηματίας που κάνει κατάληψη του αιγιαλού θα πρέπει να πληρώνει 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή είναι μια απόφαση που έχει πάρει το δημοτικό συμβούλιο και εφαρμόζεται επί σειρά ετών. Τον Μάιο μήνα, οι επιχειρηματίες καταθέτουν τον πλήρη φάκελο στις υπηρεσίες του δήμου, όπου αυτός με την σειρά του τον μεταβιβάζει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για να δοθεί η άδεια εκμετάλλευσης του αιγιαλού.
Από αυτήν την διαδικασία ο δήμος κερδίζει χρήματα τα οποία στη συνέχεια είναι ανταποδοτικά για τον καθαρισμό της παραλίας και τους ναυαγοσώστες. Τα έσοδα αυτά το 2014 ήταν 130.000 ευρώ.
Το τοπικό αστυνομικό τμήμα προσπαθεί να εφαρμόσει την τάξη
Η αστυνομία έχει αρχίσει τους ελέγχους προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή έδωσε τελικά εντολή να διερευνηθεί το θέμα από το αστυνομικό τμήμα Αρτέμιδας ενώ η αίτηση του δημάρχου διαβιβάστηκε και στον Εισαγγελέα Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης για να ενεργήσει κατά τον νόμο.
Τα στελέχη τώρα του αστυνομικού τμήματος έχουν ήδη αρχίσει τους ελέγχους με σκοπό να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να τηρηθούν τα προβλεπόμενα.Βέβαια όπως επισημαίνουν πηγές του δήμου,η καλοκαιρινή σεζόν τελείωσε,οι παράνομες επιχειρήσεις έχουν θησαυρίσει χωρίς να έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον δήμο ενώ η αστυνομία της περιοχής είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσει τον αιγιαλό από τις παράνομες τοποθετήσεις ομπρελών, ξαπλοστρών και τραπεζοκαθισμάτων.
Καταγγελίες για καντίνες παράνομα τοποθετημένες δίπλα σε προστατευόμενο υδροβιότοπο
Εκτός από την αυθαίρετη κατάληψη χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στον αιγιαλό, το zougla.gr δέχθηκε και καταγγελίες για καντίνες οι οποίες δεν έχουν άδεια να βρίσκονται δίπλα στον υδροβιότοπο της Αρτέμιδας.
«Δίπλα στον υδροβιότοπο της Αρτέμιδας (ζώνη απόλυτης προστασίας και Β1 αρχαιολογική ζώνη), στήνονται καντίνες οι οποίες απαγορεύεται να βρίσκονται εκεί. Άραγε με ποιανού ανοχή δραστηριοποιούνται εκεί ;», σημειώνουν πολίτες. Σύμφωνα με του ίδιους το παρκάρισμα καντινών στην συγκεκριμένη περιοχή είναι συχνό φαινόμενο. Σε επίσκεψη στο σημείο που πραγματοποίησε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, διαπίστωσε όντος πως υπάρχει μια καντίνα η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να έχει άδεια μόνο από την αρχαιολογία.
Κατάληψη και σε αρχαιολογικό χώρο
Ακόμα υπάρχουν καταστήματα τα οποία έχουν κάνει κατάληψη μέσα σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις μερικά μέτρα από το το ιερό της Αρτέμιδος Ταυροπόλου και το μικρό ιερό οι επιχειρηματίες έχουν απλώσει τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες. Κι εδώ τίθενται ένα μεγάλο ερώτημα για τον ρόλο της υπευθύνου αρχαιολόγου της περιοχής, αν γνωρίζει ή όχι την κατάσταση. H ηλεκτρονική μας εφημερίδα αναζήτησε την αρχαιολόγο Μαρία Στάθη και Ειρήνη Συριανού προκειμένου να τοποθετηθούν για το θέμα, αλλά σύμφωνα με την υπηρεσία τους λείπουν σε άδεια.
Οι επιχειρηματίες καταγγέλλουν τον δήμαρχο για καθυστέρηση έκδοσης αδειών
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ο δήμαρχος καθυστέρησε να τους δώσει άδειαΤο zougla.gr, επικοινώνησε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή οι οποίοι ανέφεραν πως οι φάκελοι που έχουν καταθέσει για να πάρουν άδεια εκμετάλλευσης του αιγιαλού βρίσκονται ακόμα στο δημαρχείο. Όπως εξηγούν, κάποιοι από αυτούς έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον Ιούνιο και ακόμα περιμένουν την άδεια. Λόγω της καθυστέρησης όμως και υπό τον φόβο μήπως δεν πάρουν άδεια και χάσουν τη σεζόν, μια μερίδα επιχειρηματιών μερίμνησε από μόνη της να καταθέσει τα δικαιολογητικά απευθείας στην Κτηματική Υπηρεσία με αποτέλεσμα να πάρουν την άδεια την ίδια ημέρα.
«Ας μας απαντήσει ο δήμαρχος για ποιο λόγο καθυστέρησαν οι άδειες μας φέτος; Τι πρέπει να κάνουμε, να μην δουλέψουμε», δηλώνουν επιχειρηματίες στο zougla.gr.
«Ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή μιλάει για πρόστιμα και αυθαιρεσίες από τη στιγμή που εκείνος δεν φρόντισε από τις αρχές του καλοκαιριού να δώσει νόμιμες άδειες στους επαγγελματίες βάσει των τετραγωνικών που δικαιούμαστε στο κατά προβολή κατάστημά μας», προσθέτουν.
«Χάθηκαν πολύτιμα έσοδα για το δήμο μας» τονίζει η αντιπολίτευση
«Αυτό το οποίο πουλάει ο δήμος μας το καλοκαίρι, ο δήμαρχος με τις ενέργειές του το έχασε», επισημαίνουν παράγοντες της αντιπολίτευσης του δήμου Σπατών- Αρτέμιδας. «Δεν είναι δυνατόν η δημοτική αρχή με τραμπουκισμούς να αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Το zougla.gr στις 11 Αυγούστου 2015, μετά από καταγγελίες δεκάδων πολιτών, έστειλε έγγραφο με παραλήπτη τον δήμαρχο Σπατών-Αρτέμιδας Δημήτρη Μάρκου, ζητώντας απαντήσεις στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας. Μέχρι στιγμής, ο δήμος δεν έχει απαντήσει. Παράλληλα, αναζητήσαμε τον δήμαρχο τηλεφωνικά, αλλά δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία μαζί του.