Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος – Χρήστος Μαζάνης
Λερναία Ύδρα θυμίζουν οι σπείρες που εδώ και πολλά χρόνια, δίνοντας όρκους σιωπής, υφάρπαξαν τεράστια ποσά από τα ταμεία του Ι.Κ.Α., εκβίαζαν ασφαλισμένους, εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά και χορηγούσαν «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα.
Την 1η Φεβρουαρίου, η zougla.gr είχε αποκαλύψει ακόμη ένα κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο. Διευθυντής του τοπικού καταστήματος και μερικοί έμπιστοι υπάλληλοι πρωταγωνιστούσαν σε ένα ατελείωτο πάρτι εις βάρος επιχειρηματιών και άλλων εύπορων που επέλεξαν το νησί είτε για εμπορικές δραστηριότητες είτε για την κατασκευή της παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας τους.
Χθες, διά στόματος του διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, αποκαλύφθηκε ότι ελέγχονται ακόμη εννέα υποκαταστήματα. Η zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένα από αυτά είναι το Ι.Κ.Α. Μυκόνου.
Το παραμάγαζο της Μυκόνου και οι βίλες
Παραμάγαζο είχε στήσει εδώ και πολλά χρόνια ο διοικητής του υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, το οποίο λειτουργούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και κανόνες. Η «ομερτά» μεταξύ κάποιων υπαλλήλων και του διευθυντή απέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά εκβιάζοντας «πελάτες», προκειμένου είτε να διεκπεραιώσουν υποθέσεις, ακόμη κι αν ήταν όλα νόμιμα, είτε να κάνουν τα… στραβά μάτια!
Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε., ενώ το Σ.Δ.Ο.Ε. περνάει από κόσκινο τους προσωπικούς λογαριασμούς του καταγγελλομένου, αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στο κύκλωμα.
Το παράλογο είναι ότι ο διευθυντής του υποκαταστήματος κος Παπαβασιλείου, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής από το 2007 μέχρι το 2011, παραμένει στο Ι.Κ.Α., παρότι σε παλαιότερη επικοινωνία μας με τη διοίκηση του Ιδρύματος, είχε ξεκαθαριστεί ότι θα μετακινούνταν σε άλλο υποκατάστημα, την ώρα που θα έπρεπε να «ξηλωθεί» εν μία νυκτί από το οποιαδήποτε αξίωμά του.
Χαρακτηριστικό του νεοπλουτισμού του συγκεκριμένου κυρίου αλλά και της συνεργάτιδός του, ονόματι Μάρκου Παναγιώτα, προϊσταμένη του Ι.Κ.Α., είναι η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται βάσει των μισθών ή άλλων εισοδημάτων, κληρονομιάς κ.τ.λ..
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο κος Παπαβασιλείου το 2011 απέκτησε δύο οικόπεδα στην περιοχή Φτελιά Μυκόνου.
Το πρώτο είχε έκταση 2.700 τ.μ., αξίας 123.028 ευρώ, και ένα διπλανό 2.895 τ.μ. αξίας 131.750 ευρώ. Το ίδιο και η κα Μάρκου, η οποία απέκτησε πολυτελή κατοικία, περίπου 450.000 ευρώ, στα Κανάλια. Κάτοικοι κάνουν λόγο για μία από τις πιο ακριβές περιοχές του νησιού.
Οι εκβιασμοί και οι πλαστές εκθέσεις αυτοψίας
Μία από τις καταγγέλλουσες, ονόματι Λεμονιά Ραφαήλ, όπως ισχυρίζεται από την κατάθεσή της, αλλά και από τις αναφορές που έχουν γίνει, έπεσε θύμα του συγκεκριμένου κυκλώματος. Επειδή η ίδια αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα προς το Ι.Κ.Α., που της ζήτησαν εκβιαστικά το «τρίο» (διευθυντής, προϊσταμένη, υπάλληλος), έφτιαξαν πλαστά ένσημα και τα ταχυδρόμησαν.
Στα παρακάτω έγγραφα τα οποία παρέδωσε η εργολάβος Λεμονιά Ραφαήλ στη zougla.gr, φαίνεται καθαρά ότι η υπογραφή του εργοδότη δεν υπάρχει στις εκθέσεις ελέγχου οικοδομοτεχνικών έργων. Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με την ίδια, τα έφτιαξαν ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Μαρία Κοντιζά αλλά και η Μάρκου Γιώτα, οι οποίοι και τα υπογράφουν.
Πιο αναλυτικά, οι εργασίες που προκύπτουν θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αναφέρονται σε μεγαλύτερα οικοδομικά έργα, ενώ η κα Λεμονιά αναφέρει ότι οι πραγματικές εργασίες και οι εισφορές προκύπτουν από στοιχεία τα οποία η ίδια έχει από την Πολεοδομία έπειτα από αυτοψία αλλά και από πρόσφατο έγγραφο, το οποίο παρέλαβε από το Ι.Κ.Α..
Αν προστεθούν τα νούμερα, προκύπτει ότι το Ι.Κ.Α. ζητεί 67.000 ευρώ, οφειλές από εργασίες, οι οποίες -όπως καταγγέλλεται- δεν έγιναν. Σημειώνεται ότι η κα Ραφαήλ σε αναφορά της ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής του Ι.Κ.Α. σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες υπαλλήλους της ζητούσαν «μαύρα» χρήματα, προκειμένου να την αφήσουν ήσυχη και να μην της καταλογίσουν ένσημα τα οποία η ίδια δεν είχε κάνει.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα ένσημα τα ταχυδρόμησαν σε σπίτι της Αθήνας, στο οποίο γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν κατοικούσε κατά την περίοδο που έχτιζε τα σπίτια στη Μύκονο. Αυτό έγινε για να χαθούν οι 30 μέρες που έχει περιθώριο ο εργοδότης να κάνει ένσταση. Έτσι, λοιπόν, η κα Ραφαήλ έχασε την προθεσμία ένστασης και στη συνέχεια της έστειλαν στην πραγματική διεύθυνση των οικοδομών έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης.
Ακούστε πώς δρούσε η «Μαφία» του Ι.Κ.Α.
Ακόμα δρα η σπείρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η καταγγέλλουσα, ενώ τον διευθυντή Βασίλη Παπαβασιλείου τον απομάκρυναν αρχικά από το Ι.Κ.Α. Μυκόνου, στη συνέχεια με διαταγή, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, τον άφησαν στη θέση του.
Ακούστε το συγκλονιστικό 2ο μέρος της κατάθεσης
Οι έρευνες από το Ι.Κ.Α.
Το περασμένο Σάββατο τελείωσε η Ε.Δ.Ε. για τη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία πραγματοποίησε ο κος Ιωάννης Μόρτος, (διευθυντής του Ι.Κ.Α. Σάμου). Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στην εβδομάδα θα συντάξει το πόρισμα και στη συνέχεια θα το παραδώσει στη διοίκηση του Ι.Κ.Α. στην Αθήνα.
Καταθέσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση μεταξύ άλλων έχουν δώσει και οι: Λεμονιά Ραφαήλ (εργολάβος), Χρήστος Χριστούλης (εργολάβος).
Παράλληλα, την υπόθεση χειρίζεται και η Επιθεώρηση του Ι.Κ.Α. Βορείου Ελλάδος, με τον επιθεωρητή κ. Χρόνη Ράπτη.
Παράλληλα, για το ίδιο ακριβώς κύκλωμα εκκρεμεί έρευνα και από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από καταγγελία ενός πρώην υπαλλήλου του καταστήματος, ο οποίος εδιώχθη από τον κ. Παπαβασιλείου όταν προσπάθησε να ξεσκεπάσει τις παράνομες δραστηριότητές του.
Η έρευνα συνεχίζεται για άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ταμεία.
Διαβάστε επίσης: