Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν κυλήσει πολιτικά και κοινωνικά και σε όλα τα πηγαδάκια των πολιτών κυριαρχεί ένα θέμα συζήτησης και αυτό δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα που θα δίνει το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης να τεκνοθετούν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα επιχειρήματα που ακούγονται από ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις είναι τεκμηριωμένα πολύ περισσότερο από τις φωνές που έχουν δημόσιο λόγο.

Λίγα 24ωρα πριν τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πέταξε στο τραπέζι με πολύ κομψό τρόπο τη διενέργεια δημοψηφίσματος με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με διπλή άρνηση να μη θέλει να φουντώσει αυτό το ενδεχόμενο ούτε καν ως σενάριο.

Η «Ζούγκλα»  βρέθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας  και έθεσε το ερώτημα στους πολίτες αν ήθελαν ή όχι τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Οι απόψεις που συλλέξαμε ήταν ιδιαίτερες ακόμη και από αυτούς που δε θέλησαν να τοποθετηθούν on camera.

 

«Η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο»

Στην ανακοίνωση που διαβάστηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται». Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «ναρκοθετημένο, που αφήνει παραθυράκια» ενώ επισημάνθηκε πως «η Εκκλησία δε νομοθετεί αλλά δεν δέχεται να επεμβαίνει η πολιτεία. Η εκκλησία δεν μπορεί να είναι κράτος εν κρατεί, πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ εκκλησιαστικής και κρατικής διοίκησης». Ακόμη τονίστηκε πως «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη». Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να κάνει τα ακόλουθα τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο: α. Αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας.  β. Κείμενο ‘ προς τον Λαό’ σε πιο απλή γλώσσα, που θα αποσταλεί προς ανάγνωση στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου (μαζί με διανομή φυλλαδίων) και γ. Εξουσιοδότηση σε Μητροπολίτες για ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  στις επαρχίες τους.

Μετά το ομόφωνο «ΟΧΙ» της Ιεράς Συνόδου

Κόντρα στο ομόφωνο «όχι» της Ιεράς Συνόδου, αλλά και στους διαφωνούντες βουλευτές της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να  ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων και κατ’ επέκτασιν την τεκνοθεσία, αρνούμενος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή να ακούσει τις απόψεις αυτών που διαφωνούν, ποιοι είναι οι λόγοι και τι προτείνουν. Αντί αυτού σήμερα  στις 12:00 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ένα από τα θέματα πρόκειται να είναι η παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Από την εποχή των ταυτοτήτων

Με τις δύο πλευρές να είναι αμετακίνητες (Εκκλησία και Κράτος) φαίνεται πως δημιουργείται ένα σχίσμα, μια συνθήκη που είχαμε να δούμε από την εποχή των ταυτοτήτων.  Όποια και να είναι η κατάληξη του νομοσχεδίου αναμένονται οι επόμενες ημέρες με ενδιαφέρον. Η Κυβέρνηση από τη μία είναι αμετακίνητη, από την άλλη η Εκκλησία διαφωνεί (κατά τα λεγόμενά της) κάθετα.