Με 60.000 τόνους τεύτλα από τον Έβρο και τη Ροδόπη, αρχίζει την Τετάρτη η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, έπειτα από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του.
Ήδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διάρκειας 3,5 μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και η πρόσληψη άλλων 140 εργαζομένων, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα (βοηθητικά και κύρια) για τις περίπου 15 μέρες επεξεργασίας της προαναφερθείσας ποσότητας τεύτλων.
«Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς “άγγιζε” τα 25-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης.
Ο διευθυντής του εργοστασίου χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του, καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τώρα επανέρχονται, εκφράζοντας εκ νέου το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων για τη δυνατότητα συνεργασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με επιχειρηματίες από τη Βραζιλία, ο κ. Παρασχούδης δηλώνει πως βρίσκονται σε καλό δρόμο.
«Τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι προχωράει η συμφωνία και θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Βραζιλιάνοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα τρία εν λειτουργία εργοστάσια της ΕΒΖ για τη μετατροπή της ακατέργαστης ζάχαρής τους από ζαχαροκάλαμο, σε τελικό προϊόν λευκής κρυσταλλικής.
Με δεδομένο ότι όλα τα εργοστάσια ζάχαρης παγκοσμίως λειτουργούν εποχικά για κάποιες μέρες του χρόνου και το υπόλοιπο διάστημα περιμένουν την επόμενη σεζόν, είναι πολύ σημαντικό, σε αυτό το χρονικό διάστημα της αναμονής, να μπορεί το εργοστάσιο να μετατραπεί σε ραφιναρία (μετατροπή ακατέργαστου υλικού σε προϊόν συγκεκριμένης ποιότητας). Η Βραζιλία παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και έχει ήδη πελατολόγιο για τις ποσότητες που θα επεξεργάζονται στην Ελλάδα. Αν ανακοινωθεί λοιπόν η συμφωνία με τη Βραζιλία, οι αγρότες πια θα είναι σίγουροι ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί και θα προγραμματίζουν τις καλλιέργειές τους πολύ νωρίς. Ένα εργοστάσιο που μπορεί να λειτουργεί πολύ περισσότερες μέρες τον χρόνο εκ των πραγμάτων θα έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα» τονίζει.
Ο κ. Παρασχούδης έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εργοστασίου για την τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι αν ρωτήσει κάποιος τους κατοίκους της Ορεστιάδας που έκαναν το πρώτο τους μεροκάματο, η απάντηση που θα εισπράξει από την πλειονότητα αυτών θα είναι στο εργοστάσιο ζάχαρης. Πριν από 40 χρόνια, οι πρώτοι εργαζόμενοι ονειρεύτηκαν και ταύτισαν τη ζωή τους με τη λειτουργία του εργοστασίου, σήμερα νέοι άνθρωποι καλλιεργητές και εργαζόμενοι, φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους μπορούν να ελπίζουν και να αισιοδοξούν.