Το ημερολόγιο δείχνει 28 Σεπτεμβρίου και οι κάτοικοι στα χωριά του Νότιου Πηλίου βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, από δύο διαδοχικές καταιγίδες. Οι περισσότεροι, έχουν ήδη εγκαταλείψει.
Τα δεσμά τριών χωριών ενώθηκαν στη δίνη του «Daniel» και του «Elias». Από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι απελπιστική: Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης, κραυγή απόγνωσης. Κλιμάκιο του στρατού με ειδικό όχημα διασχίζει πάνω σε βομβαρδισμένους δρόμους, ανάμεσα σε ένα κομβόι αποτελούμενο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον δήμο Νοτίου Πηλίου. Τα σημεία, αρκετά. Οι ανάγκες, ακόμη μεγαλύτερες.
Το μέγεθος της νέας καταστροφής αποτυπώνεται στην εικόνα με τον απεγκλωβισμό μιας οικογένειας στον Πλατανιά. Η συμβολή ενός ερπυστριοφόρου φορτωτή ήταν καταλυτική ώστε οι γονείς με τα δύο τους παιδιά να απομακρυνθούν εγκαίρως από τα ορμητικά νερά που έπνιγαν την κατοικία τους. Ο χείμαρρος που υπερχείλισε ήταν και η αιτία το χωριό να κοπεί στα δύο και για πάνω από 10 ώρες να παραμένουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 40 κάτοικοι.
Το τοπίο που ξεπρόβαλλε για τους ελάχιστους πια κατοίκους που έχουν απομείνει στον Πλατανιά, είναι χαοτικό. «Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… δεν υπάρχει μέλλον» ψιθυρίζει η Ελένη Γεωργακούδη, μια κάτοικος που με τα γυμνά της χέρια πλένει στον εμφανώς βρόμικο ποταμό, τα αδιάβροχα ρούχα της. «Καταστραφήκαμε» προσθέτει, όσο χρησιμοποιεί ως πλυντήριο τα λασπόνερα. Το δικό της όπως εξηγεί, παρασύρθηκε κάπου στον Παγασητικό.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το κομβόι με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατέφθασε στο χωριό, με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μητζινό, να κάνει αυτοψία και να συνομιλεί με τους πληγέντες. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος στο ThessToday.gr, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε «κόκκινα» σημεία, διότι μέχρι και πριν λίγες ώρες, το Πήλιο – ειδικά η νότια πλευρά – δεν είχε καμία πρόσβαση προς τον Βόλο.