Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Το έργο το βλέπουμε ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια, μέσα στις φωτιές, πάνω απο τις πλημμύρες και τώρα στην θέα των νεκρών ψαριών στο Παγασητικό: Μπαλάκι ευθυνών, και στον πάτο όλων, φταίει… η άτιμη η κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούμε για μια ακόμα φορά δηλώσεις και αποδόσεις ευθυνών ο ένας στον άλλον – από δήμαρχο Βόλου, περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και λοιπούς “αρμόδιους”.

Ωστόσο μας έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πουθενά και σε κανένα τοπικό ΜΜΕ -πόσο μάλλον εθνικό- δεν αναφέρθηκε η αρμόδια υπηρεσία της Κάρλας, της λίμνης από την οποία και φέρεται να ξεκίνησε το νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο στο Βόλο, προσφέροντας το αποκρουστικό θέαμα και δυσωδία στον Παγασητικό.

Ναι, για πολλά χρόνια, υπήρχε φορέας που ονομαζόταν “Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού”. Ο φορέας εξακολουθεί να υπάρχει αλλά τελευταία έχει ενταχθεί (χάνοντας την αρχική του επωνυμία) στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α – Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σήμερα το πρωί με τον κο Δημήτρη Μιχαλάκη, ο οποίος είναι Δασολόγος και υπεύθυνος του φορέα, τον ρωτήσαμε να μας πει αν παρακολουθούσαν όλες τις εξελίξεις με το φαινόμενο των ψαριών και τη στάθμη του νερού στις τάφρους.

Στα καλά νέα, οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αρχικά η διαβεβαίωση ότι η ποιότητα του νερού δεν είναι σε καμία περίπτωση ο λόγος που νεκρώνονται τα ψάρια, αλλά η έλλειψη οξυγόνου καθώς οι ταμιευτήρες σταδιακά άδειαζαν.

Το άλλο επίσης καλό νέο, ήταν ότι μετά το γέμισμα της Κάρλας, το οικοσύστημα “άνθισε” σε χρόνο ρεκόρ, γεμίζοντας πουλιά και ψάρια σε μεγάλη παραγωγή. Ένα… baby boom ψαριών, θα έλεγε κανείς το οποίο δυστυχώς κατέληξε είτε ήδη νεκρό στον Παγασητικό, είτε νεκρώθηκε επί τόπου λόγω του ότι αυτά τα ψάρια δεν αντέχουν την αλμυρότητα της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πολύ κακά νέα ωστόσο, είναι η πληροφορία που μάθαμε κατ’ αποκλειστικότητα, ότι οι ίδιοι είχαν επισημάνει τον κίνδυνο του τι πρόκειται να συμβεί, από τις 25 Ιουλίου, στην Περιφέρεια, βλέποντας τον όγκο νερού να μειώνεται με επιτάχυνση!

Το αυτό ανέφεραν και σε διευρυμένη σύσκεψη αρμοδίων την περασμένη Πέμπτη.

Πότε ακριβώς θα έπρεπε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας για να αποφευχθεί η καταστροφή, αυτό ήταν απόφαση του Περιφερειάρχη που θα έπρεπε να “ζυγίσει” τις αρδευτικές ανάγκες έναντι του περιβαλλοντικού κινδύνου. Αν έκλεινε “νωρίτερα”, είπε ο περιφερειάρχης Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, θα πλημμύριζαν τα κανάλια που ήδη δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω των περσινών καταστροφών.

Μάλιστα ο ίδιος σε συνέντευξη του που παραχώρησε πριν δυο μέρες έκανε λόγο για «πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, γεγονός που κωλύει τη διαδικασία αντιμετώπισης του φαινομένου των νεκρών ψαριών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Κάρλας, είχε εγκαίρως ειδοποιηθεί κι απλά έπρεπε να πάρει την απόφαση πότε θα γυρίσει τη στρόφιγγα.

Πάμε τώρα και στον δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, κο Αποστόλη Ριζόπουλο, με τον οποίο επίσης συνομιλήσαμε σήμερα το πρωί, η δημοτική αρχή δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επέκταση του προβλήματος με τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα, παρά το γεγονός ότι η παράταξη είχε θέσει το ζήτημα στη λογοδοσία της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο υπήρξε πλήρης αδιαφορία: «Κάναμε ερώτηση στη δημοτική αρχή και ζητήσαμε να ενημερωθούμε, ωστόσο δεν έδειξαν ενδιαφέρον να μας προσφέρουν πληροφόρηση, ή να επικοινωνήσουν με την Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ο κ. Ριζόπουλος χαρακτήρισε ως εγκληματική τη λογική ότι το φαινόμενο δεν εντάσσεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου, γιατί η περιβαλλοντική επιβάρυνση επηρεάζει όλη την πόλη. Επιπλέον θα έπρεπε να είχαν εικόνα για το τι συμβαίνει στη λίμνη Κάρλα, με τη μείωση της στάθμης των νερών.

Αλήθεια, κανείς δεν συζητάει με τον φορέα της Κάρλας; Τότε γιατί υπάρχει;

Στον παρονομαστή ωστόσο του κοτετσιού με τα πολλά κοκόρια που δεν φέρνουν ποτέ κανένα ξημέρωμα στη πολύπαθη χώρα μας, υπάρχει ο τίτλος “Κλιματική Αλλαγή”, δια πάσαν νόσον και…

Για μια ακόμα φορά γίναμε “είδηση” στα διεθνή ΜΜΕ, που δεν χάνουν χρόνο να εντάξουν κάθε φτέρνισμα στην κλιματική κρίση. Είτε είναι φωτιά, είτε πλημμύρα και τώρα τα νεκρά μας τα ψάρια, απλά φταίει το κλίμα που αλλάζει (στην Ελλάδα μόνο;) και όχι η νοοτροπία, με τους ανευθυνο-υπεύθυνους φορείς και υπηρεσίες, που η μια απλά σκοντάφτει στην άλλη κι όλες μαζί βυθίζονται στο χάος.

Υπάρχει φορέας Κάρλας, για να λέμε ότι υπάρχει, υπάρχει Δήμος, υπάρχει Περιφέρεια, υπάρχει Υπουργείο, απλά… για να μην ακούει ο ένας τι λέει ο άλλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης