Με την ομόφωνη απόφαση να μην καταργηθεί το άσυλο ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 62ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων στο Λαύριο.

Παρά τις μεμονωμένες απόψεις περί κατάργησης του ασύλου που ακούστηκαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου, οι πρυτάνεις συμφώνησαν τελικά ότι το πρόβλημα δεν είναι η εφαρμογή του ασύλου, αλλά η νοοτροπία που επικρατεί αναφορικά με την ασυλία.

«Ο νόμος για το άσυλο δεν πρέπει να αλλάξει αλλά να εφαρμοστεί», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παραβρέθηκε το Σάββατο στις εργασίες της Συνόδου. Η υπουργός άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και πάλι ο νόμος – πλαίσιο στα Πανεπιστήμια.

«Υπάρχει η γενική συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η περιφρούρηση του ασύλου να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου και έφερε ως παράδειγμα συγκεκριμένες δράσεις όπως να καταγραφούν οι χώροι ασύλου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, να μην υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι από ιδιώτες στα πανεπιστήμια, να λειτουργεί άμεσα πρυτανική εφημερία και τα ίδια τα πανεπιστήμια να επιλέξουν τους τρόπους περιφρούρησής τους.

«Είμαι διατεθειμένη να στηρίξω οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε η υπουργός απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους φοιτητές να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησής τους, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πανεπιστήμιο.

Οι πρυτάνεις παρέδωσαν στην κ. Διαμαντοπούλου τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μεταξύ αυτών, είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην επιλογή των φοιτητών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τον χώρο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο κατάργησης του ασύλου.

Διαβάστε επίσης:

Σε φορτισμένο κλίμα η Σύνοδος Πρυτάνεων, Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009, 13:15.