Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης
Με χειροκροτήματα αντέδρασε το ακροατήριο στην εκφώνηση της απόφασης, με την πρόεδρο να αναφωνεί: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».
Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, τακτικοί δικαστές και ένορκοι κατέληξαν ομόφωνα ότι οι δύο άνδρες θα πρέπει να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη και ποινή 15 ετών για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εις βάρος της Ελένης Τοπαλούδη και του ομαδικού βιασμού.
Επί της ουσίας το Εφετείο ακολούθησε κατά γράμμα την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο είχε επιβάλει ακριβώς την ίδια ποινή στους καταδικασθέντες, δίχως να τους γνωρίσει ελαφρυντικά.
Παρούσες στο δικαστήριο, σε κλίμα απόλυτης αλληλεγγύης, βρέθηκαν, εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, οι μητέρες της Ερατούς και της Μυρτούς, μητέρες οι οποίες έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους.
Νωρίτερα…
Το Εφετείο αντέκρουσε την προσπάθεια των δύο κατηγορουμένων περί μειωμένου καταλογισμού και τους κήρυξε ένοχους, σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν. Τόσο ο κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής όσο και ο συγκατηγορούμενός του από τη Ρόδο, οι οποίοι άκουσαν ψύχραιμοι την ετυμηγορία των δικαστών, καταδικάστηκαν για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού.
Στο άκουσμα της απόφασης ο πατέρας της φοιτήτριας Γιάννης Τοπαλούδης, συγκινημένος, ξέσπασε σε κλάματα, ενώ η μητέρα της, Κούλα Αρμουτίδου, παρέμεινε εκτός της δικαστικής αίθουσας. Στο δικαστήριο βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι «η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δύο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια. Η γιαγιά και ο παππούς του ενός ήταν στο ισόγειο. Όλες οι μετέπειτα ενέργειές τους αποδεικνύουν ότι όλα έγιναν από κοινού».
Όπως επισήμανε, «αν η Ελένη συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό οικεία βουλήσει, θα ζούσε ακόμα, και δεν υπήρχε λόγος για όλο αυτό που έγινε. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν. Η στάση τους μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο».
Απορρίφθηκαν όλα τα ελαφρυντικά
«Όχι» στην αναγνώριση ελαφρυντικών στους δύο καταδικασθέντες για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, είπε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, με ομόφωνη απόφασή του, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της υπεράσπισης. Στο άκουσμα της απόφασης η Κούλα Αρμουτίδου πλησίασε το εδώλιο όπου κάθονταν οι δύο καταδικασθέντες και είπε στον Ροδίτη: «Να τους καμαρώσω θέλω… Θέλω να σε δω».
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες. Η πολιτική αγωγή αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, τον σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα».
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», η οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».
Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών, παραβιάζοντας τον νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μία εβδομάδα, και μόνο αφού οι Αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.
Αυτή την ώρα συζητιούνται οι ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορουμένους. Η δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη καταδικασθέντος σχετικά με την ανθρωποκτονία, την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα», προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη.
«Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλόπαιδα, τα τέρατα… Άκου δεν ήταν αποτρόπαιο!» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας. Οι φωνές των ατόμων που αντέδρασαν συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου όταν εξήλθαν για να ηρεμήσουν.
Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…
Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς…