Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «5 βήματα καινοτομίας – στρατηγικές επιλογές για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας» το οποίο διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» από την Παρασκευή έως την Κυριακή 19-21 Απριλίου.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (IN.A.Π.), το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), το Geneva Centre for Security Policy –(GCSP), και την Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Μελετών «Ο ΣΤΡΑΒΩΝ» με κεντρικό θέμα τις στρατηγικές επιλογές για ανάσχεση του τουρκικού επεκτατισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα στρογγυλά τραπέζια διαλόγου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί οι οποίοι προσέφεραν πραγματική αξία στην εξέταση των θεμάτων του συνεδρίου με την επιστημονική τους κατάρτιση, τις γνώσεις τους και τις πολύτιμες εμπειρίες τους.

Φωτογραφία από την ενότητα ” Ήπια Ισχύς- Δυνατότητες Ελλάδος και Τουρκίας”. Διακρίνονται: Κατράνης Αλέξανδρος, πρέσβυς ε.τ., Καψάσκης Δ. Πέτρος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών Π. Πάντειον, Φίλης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγ Διεθνών Σχέσεων Ledra College Λευκωσία, Μαζάνης Χρήστος, Δημοσιογράφος, Μεγαπάνος Νίκος, Ιστορικός, Επιστημονικός  Διευθυντής ΙΝ.Α.Π.

Το εν λόγω συνέδριο αποτέλεσε  συνέχεια του επιτυχημένου 1ου ετήσιου συνεδρίου Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας που έλαβε χώρα πέρυσι στην πρωτεύουσα.

Στην φωτογραφία: Καψάσκης Δ. Πέτρος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, Κατράνης Αλέξανδρος, πρέσβυς ε.τ, Μεγαπάνος Νίκος, Ιστορικός, Επιστημονικός. Διευθυντής ΙΝ.Α.Π.

Στο επίκεντρο των επιμέρους ενοτήτων του συνεδρίου υπήρξαν τα κρίσιμα εθνικά θέματα ενώ έγινε και αναφορά στα συμπεράσματα που προέκυψαν από το γεωπολιτικό συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς και στις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές των δύο χωρών. Επίσης, εξετάστηκε σε βάθος η στρατηγική έννοια της «ανάσχεσης» της Τουρκικής επεκτατικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφία από την ενότητα ” Ήπια Ισχύς- Δυνατότητες Ελλάδος και Τουρκίας”

Σημειώνεται ότι οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν σε στρογγυλά τραπέζια με διεπιστημονική συμμετοχή επί συγκεκριμένων ερωτημάτων και με αυστηρά περιορισμένο κοινό το οποίο βρέθηκε εκεί με προσκλήσεις.

Το συνέδριο, γίνεται πλέον θεσμός, όπου αφενός θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε διαφορετικά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες του δεν θα διαρκούν μόνο το τριήμερο διεξαγωγής αλλά όλο το χρόνο μέχρι τον επόμενο, για επεξεργασία των συμπερασμάτων, προώθησή τους στην εκτελεστική εξουσία και σε όλους τους συναφείς φορείς και προετοιμασία για το επόμενο συνέδριο.

Η προσπάθειά των διοργανωτών επικεντρώνεται στη συνεργασία με όλα τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας και στην λογική ενός έξυπνου δικτύου συνεργασίας, μιας διεπιστημονικής συνεργασίας που θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλους και θα μπορεί να ανταγωνισθεί ανάλογες διεθνείς προσπάθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σημαντική είναι η ισχυρή τάση για εισαγωγή καινοτομιών, προς βελτίωση των εργασιών του συνεδρίου, καινοτομιών τις οποίες δίνει απλόχερα η διανόηση και η επιστήμη.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε όλο το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Η ενότητα «Ήπια Ισχύς -Δυνατότητες Ελλάδος και Τουρκίας»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης