Όσοι δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας θα πρέπει να βιαστούν, καθώς την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου οι επισκέψεις ολοκληρώνονται.

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία των 3 πρώτων κρίθηκε απαραίτητη μια 4η και τελευταία ξενάγηση για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που δε μπόρεσαν λόγω πληρότητας να συμμετάσχουν στις προηγούμενες επισκέψεις που έγιναν στις 22 και 29 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Με τη βοήθεια τηςδιπλωματούχου ξεναγού Ιουλίας Πετρονικολού έχουν ξεναγηθεί ήδη 138 μέλη και φίλοι του συλλόγου οι οποίοι γνώρισαν καλύτερα την ιστορική περίοδο της Πάτρας από την εποχή του χαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο μέσω της περιήγησης του Μουσείου αλλά και του διαλόγου που ακολούθησε. Το συντονισμό της δράσης εκ μέρους των Πολιτών Εν Δράσει (www.politesendrasei.gr) έχει αναλάβει ο Ανδρέας Σπηλιώτης.

Η δράση αυτή ενταγμένη στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού του συλλόγου που ξεκίνησε το 2008 με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ με ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ» στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηρι- στικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Πάτρας μέσα από 1.300 εκθέματα, τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου, την καθημερινή ζωή, τη δημόσια διοίκηση και τον θάνατο.
Στη δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν άτομα που προηγουμένως έχουν κάνει την απαραίτητη επικοινωνία-κράτηση στο 2610.622250.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο 3.000 τ.μ. στη Βόρεια είσοδο της Πάτρας όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου. Πρόκειται, για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της Νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου Βίου.

Ο ιδιωτικός βίος ζωντανεύει με αναπαραστάσεις κτηρίων και τα ψηφιδωτά που κοσμούσαν δάπεδα πλούσιων οικιών της Ρωμαϊκής Πάτρας.

Στη νεκρόπολη ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός των αρχαίων αντιλήψεων για τον θάνατο από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στο δημόσιο βίο πληροφορούμαστε για ότι συνέβαινε στην αρχαία πόλη από άποψη κοινωνική και διοικητική ενώ βλέπουμε και την αναπαράσταση ενός υδραγωγείου».

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου