Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η διήμερη ζωντανή διαδικτυακή εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα Αστυνομικής– Δικαστικής συνεργασίας στο χώρο Schengen, η οποία αποτέλεσε το 2ο μέρος της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας (σ.σ. το πρώτο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2012).

Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των εργαλείων εξ αποστάσεως μάθησης του Ηλεκτρονικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας CEPOL, κατόπιν πρωτοβουλίας του 3ου Τμήματος SIRENE, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας/Α.Ε.Α., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πληροφορικής/Α.Ε.Α. Η εκπαίδευση διενεργήθηκε υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση του Εθνικού Τμήματος CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας, σε συνεργασία με τη Γραμματεία (CEPOL), δείγμα της άριστης συνεργασίας και του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της CEPOL και της Αστυνομικής Ακαδημίας της Χώρας μας.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 50 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, από 23 Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας.

Σκοπός της εν λόγω εκπαίδευσης ήταν η επικαιροποίηση της ενημέρωσης του προσωπικού αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά το χειρισμό ιδιαίτερων υποθέσεων, πως εξαφανισμένων προσώπων, διωκομένων με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης και κλεμμένων οχημάτων.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και σε πραγματικό χρόνο, με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και συντονιστών ενώ παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους αξιωματικούς του 3ου Τμήματος SIRENE, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας / Α.Ε.Α., και της Διεύθυνσης Πληροφορικής / Α.Ε.Α. στα θέματα «Αστυνομική και Δικαστική Συνεργασία στο χώρο Schengen», «Εφαρμογή Γενικών Αναζητήσεων και Schengen» και «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Schengen 2ης Γενιάς».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και δόθηκαν διευκρινήσεις στα ερωτήματά τους, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη συνεργασία και ανταλλαγή χρησίμων πρακτικών και γνώσεων μεταξύ τους, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτών – αξιωματικών.

Επισημαίνεται, ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ζωντανά εθνική εκπαίδευση με τη χρήση εξ αποστάσεως εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης, στους κόλπους της CEPOL, με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Δικτύου αυτής. Συνολικά και στα δύο μέρη της εκπαίδευσης (Ιανουάριος και Απρίλιος 2012), εκπαιδεύτηκαν 115 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας από 49 Διευθύνσεις της Χώρας, με μηδενικό κόστος για την Ελληνική Αστυνομία και πολλαπλά εκπαιδευτικά οφέλη, μέσα από τη χρήση καινοτόμων μορφών μάθησης.