Ευνοϊκότερους όρους για τη δημιουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα προσφέρει σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το ETH, το UCL, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες δύο υπουργικές αποφάσεις που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», για τους όρους αδειοδότησης μη κρατικών ΑΕΙ, τα διεθνούς κύρους ιδρύματα θα μπορούν να ιδρύουν κατ’ ελάχιστον μια σχολή (αντί των τριών για τα υπόλοιπα) εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες 20 θέσεις στη διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων.

Η προθεσμία των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2025 έως την 1η Μαρτίου.

Το ελάχιστο κόστος άδειας είναι 2,6 εκατ. ευρώ για Αττική και Θεσσαλονίκη και 1,3 εκατ. ευρώ για την υπόλοιπη χώρα.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου 2025 και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου του ίδιου έτους, εάν το ξένο ΑΕΙ έχει στόχο να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Ειδικότερα, όπως ορίζουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, με βάση τον νόμο 5094 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ξένα ΑΕΙ (όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση) μπορούν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας, είτε αυτοτελώς είτε συνεργαζόμενα με κάποιο ελληνικό ιδιωτικό κολλέγιο που λειτουργεί.