Την απαλλαγή του πρώην προέδρου και των μελών της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) από την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμιρλή.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε την επιλογή τους να αγοράσουν τις συγκεκριμένες μετοχές εκείνη την περίοδο «επιτυχημένη», ενώ εμφανίστηκε σίγουρη πως, αν η ΔΕΚΑ ήταν σήμερα το ίδιο ισχυρή με τότε, «δεν θα άφηνε τους κερδοσκόπους να λεηλατήσουν την οικονομία, καθώς θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε βάρος τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, όχι μόνο δεν πρόεκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειες της ΔΕΚΑ, αλλά και κέρδος. Οι κατηγορούμενοι, όπως είπε, είχαν στόχο να αυξήσουν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και οι ενέργειές τους μακροπρόθεσμα κρίνονται ως κερδοφόρες και πετυχημένες.

Η κατηγορία ει βάρος τους στηρίχτηκε, όπως ανέφερε, στις καταγγελίες ενός πολιτικού (σ.σ. Μιλτιάδη Έβερτ) και ενός πολίτη και όχι σε έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν προέκυψε χειραγώγηση των τιμών των μετοχών και η κατηγορία εις βάρος τους έδωσε λανθασμένες διαστάσεις στη υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εδώλιο κάθονται οι Ιω. Κουσουλάκος, Γ. Νιώτης, Βασ. Μανεσιώτης, Παν. Μαρκόπουλος, Γ. Καλλίας, Αθαν. Σάγος και Μαρία Ποσνακίδου.

Η ποινική δίωξη εις βάρος τους είχε ασκηθεί έπειτα από μηνυτήριες αναφορές του Μ. Έβερτ, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΚΑ είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα πριν από τις εκλογές του 2000 σε σχέση με την αγοραπωλησία μετοχών, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τον δείκτη του Χρηματιστηρίου που μετεκλογικά σημείωσε μεγάλη πτώση.

Διαβάστε επίσης:

Η διοίκηση της ΔΕΚΑ ενεργούσε κατόπιν πολιτικών εντολών
, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010, 18:42.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης