Την παράταση του lockdown που λήγει στις 7 Δεκεμβρίου, κατά μία τουλάχιστο εβδομάδα προανήγγειλε εμμέσως ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η φράση κλειδί που χρησιμοποίησε ήταν, ότι η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα αρκετοί λοιμωξιολόγοι με σημερινές δηλώσεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου.
Όπως σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.
Επίσης ο καθηγητής αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.
Σύψας: «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον Ant1, τόνισε πως «η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω».
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων και ότι αυτό δημιούργησε το θέμα και έκλεισαν τα σχολεία. «Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος θα γίνει σύγκριση των στοιχείων πριν το lockdown και μετά το lockdown.
Αναφερόμενος επίσης στο άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο ανοίγματος:
«Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πέτσας: Μήνυμα του πρωθυπουργού προς το τέλος της εβδομάδας
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας, σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου.
Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες. Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή.
Γρίφος η εστίαση
«Είναι ένα δύσκολο θέμα η λύση της εξίσωσης της εστίασης. Είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα ορθίων. Αυτό είναι δεδομένο. Στην πρώτη φάση οποιουδήποτε ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σίγουρα δεν θα είναι η εστίαση. Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να πάμε με προσοχή και με ασφάλεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς