Δραματικές στιγμές έζησαν ψυχασθενής, οι συγγενείς του, αλλά και το πλήρωμα περιπολικού της ΕΛΑΣ, αφού κανένα νοσοκομείο δεν τον δεχόταν.

Όλα άρχισαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ένας 60χρονος ομογενής από το Καμερούν, ο οποίος πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και εκδηλώνει τάσεις φυγής και βίαιη συμπεριφορά, ξαφνικά υποτροπίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πανικόβλητοι συγγενείς και φίλοι κατέφυγαν στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Λαύρας, ζητώντας βοήθεια ώστε να ελεγχθεί ο ψυχασθενής και να διακομιστεί σε κάποιο νοσοκομείο, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν άνδρα μεγαλόσωμο, βάρους 200 κιλών.

Ο διοικητής ενημέρωσε τον εισαγγελέα βάρδιας, ο οποίος εξέδωσε επειγόντως ειδική εισαγγελική παραγγελία, χωρίς την οποία οι αστυνομικοί δεν θα μπορούσαν να προσάγουν τον ασθενή.

Η κούρσα της αγωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ώρα ήταν 16:00 το απόγευμα και μόλις άρχιζε η εφιαλτική περιπέτεια του ασθενούς, των συγγενών αλλά και των ανδρών του περιπολικού, οι οποίοι ανέλαβαν το άχαρο έργο να τον οδηγήσουν ακόμη και δια της βίας σε κάποιο ψυχιατρικό κατάστημα, παραλαμβάνοντάς τον από τον Περισσό.

Ο πρώτος σταθμός της Οδύσσειας ήταν το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο εφημέρευε. Αφού έφτασαν εκεί, με τον ασθενή εξαιρετικά ανήσυχο στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, οι συγγενείς άκουσαν απογοητευμένοι από τους γιατρούς ότι είναι αδύνατον να τον δεχθούν επειδή «δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια». Τους προέτρεψαν δε να κατευθυνθούν στο άλλο εφημερεύον νοσοκομείο, το «Σισμανόγλειο».

Ο ασθενής, οι συγγενείς και οι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν ξανά στο περιπολικό και από την λεωφόρο Μεσογείων κατευθύνθηκαν προς τα Βριλήσσια όπου βρίσκεται το «Σισμανόγλειο».

Εκεί, όπως καταγγέλλει οικογενειακός φίλος του ασθενούς, ο οποίος μετείχε στην επιχείρηση διακομιδής, ο επιμελητής γιατρός που εφημέρευε, αρνήθηκε να τον δεχθεί γιατί όπως είπε, «το πρόβλημα είναι μάλλον νευρολογικό» και το νοσοκομείο δεν διαθέτει τέτοιο τμήμα. «Εξ άλλου μάλλον έχει πάθει και εγκεφαλικό», τους είπε ο επιμελητής.

Όλη η συνοδεία με τον άρρωστο όλο και πιο ανήσυχο και ανυπάκουο, επιβιβάστηκε ξανά στο περιπολικό και κατευθύνθηκε από τα Βριλήσσια στους Αμπελόκηπους, όπου και το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», το οποίο επίσης εφημέρευε.

Εκεί η έκπληξη που τους περίμενε ήταν ακόμη πιο δυσάρεστη: «Κακώς τον φέρατε εδώ, δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Να τον πάτε στο Σισμανόγλειο που έχει ψυχιατρικό τμήμα», είπαν οι γιατροί στους εμβρόντητους συγγενείς, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες τους, ότι από εκεί έρχονται.

Το μέγα πρόβλημα, όμως, για όλους ήταν η συμπεριφορά του αρρώστου, τον οποίο  ήταν όλο και πιο δύσκολο να ελέγξουν, αφού κτυπιόταν και ήθελε να φύγει. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ο άρρωστος είχε εξαφανιστεί επί 10 ημέρες και βρέθηκε στο… αεροδρόμιο της Ρώμης, από Ιταλούς αστυνομικούς…

Επειδή δε υπήρχε εισαγγελική παραγγελλία, οι οικείοι του δεν μπορούσαν ούτε στο σπίτι να τον πάρουν έστω για ένα βράδυ. Έπρεπε βάσει του νόμου να οδηγηθεί σε νοσοκομείο…

Επιπλέον, πίεση άρχισε να δέχεται και το πλήρωμα του περιπολικού, το οποίο έπρεπε να δίνει συνεχώς εξηγήσεις στο Κέντρο Άμεσης Δράσης για το πού βρισκόταν και για τους λόγους της καθυστέρησης.

Ξανά, λοιπόν, με το περιπολικό στο Σισμανόγλειο και στον ίδιο επιμελητή βάρδιας, ο οποίος αυτή τη φορά τους είπε ορθά κοφτά ότι… ας λένε ό,τι θέλουν: «το νοσοκομείο δεν έχει άδεια κρεβάτια».

Χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις, γιατί δεν το ανέφερε από την πρώτη φορά, ο επιμελητής τούς συνέστησε να απευθυνθούν σε μία ιδιωτική κλινική και μάλιστα προσφέρθηκε να τους προτείνει μερικές.

Η ώρα είχε φθάσει ήδη 23:00, συγγενείς και αστυνομικοί βρίσκονταν επί 7 ώρες στους δρόμους της Αθήνας με έναν άνθρωπο σε κατάσταση παροξυσμού, τον οποίο αδυνατούσαν να “δαμάσουν”.

Εξειδικευμένα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπως το Δαφνί, το «Δρομοκαΐτειο» ή το «Αιγινήτειο», αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν την εισαγωγή του ψυχοπαθούς, με την αιτιολογία ότι «δεν εφημέρευαν»…

Στο σημείο αυτό  της περιπέτειας, αγανακτισμένοι οι οικείοι του ασθενούς κατήγγειλαν τηλεφωνικά το περιστατικό στη zougla.gr και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας έσπευσε στο «Σισμανόγλειο» για να καταγράψει τα συμβάντα, όπως φαίνεται και στο video που ακολουθεί.

Ενώ το συνεργείο της zougla.gr βρισκόταν καθ’ οδόν, ακολουθώντας τις συστάσεις του εφημερεύοντος επιμελητή οι συγγενείς προσπάθησαν να βρουν λύση τηλεφωνώντας στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που τους συνέστησε.

Η πρώτη, μία πολύ γνωστή κλινική, απέρριψε ασυζητητί το αίτημα. Από την δεύτερη τους είπαν ότι πρέπει να δώσουν ως προκαταβολή 500 ευρώ, ποσό που δεν είχαν μαζί τους. Στην τρίτη στάθηκαν πιο τυχεροί ή τουλάχιστον έτσι νόμισαν: αν έδιναν προκαταβολή 100 ευρώ ο ασθενής θα γινόταν δεκτός.

Ανακουφισμένοι όλοι, συγγενείς και αστυνομικοί, κατευθύνθηκαν προς την ιδιωτική κλινική η οποία βρίσκεται σε μία ερημική τοποθεσία στα όρια των Αθηνών.

Εκεί, όμως, όπως λένε, έφτασαν και οι ίδιοι στα όρια της νευρικής κατάρρευσης, Η γιατρός που τους υποδέχθηκε, μόλις αντίκρισε τον άρρωστο και τις τιμές των εξετάσεων που είχε μαζί του, έμεινε άναυδη: «Γιατί μου τον φορτώσατε; Είδατε τις εξετάσεις του ζαχάρου; Τι να τον κάνω εγώ; Πάρτε τον αμέσως από εδώ…», είπε με μεγάλη σκληρότητα, όπως καταγγέλλουν.

Μετά από έντονο καυγά, εκνευρισμό και βαριά διάθεση, μέσα στη νύχτα η συνοδεία επέστρεψε ξανά στο «Σισμανόγλειο».

Όμως ο ασθενής βρισκόταν σε πλήρη παράκρουση. Έτρεχε ημίγυμνος στο προαύλιο του νοσοκομείου ουρλιάζοντας και προσπαθώντας να διαφύγει, ενώ 4 άνδρες της ασφάλειας του νοσοκομείου, οι 2 αστυνομικοί και οι συγγενείς και φίλοι προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν, ώστε ένας γιατρός να του κάνει μία ηρεμιστική ένεση.

Ας δούμε τι λέει ο κ. Κ. Δούρος, ο οποίος και κατήγγειλε την τραγική αυτή περιπέτεια στη zougla.gr

Και ξαφνικά εμφανίζεται ο… από μηχανής θεός

Ενώ οι πάντες είχαν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της απελπισίας και της αντοχής τους, ξαφνικά, στο «Σισμανόγλειο» όλα άλλαξαν: ο επιμελητής βάρδιας εμφανίζεται ευγενέστατος και λέει ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί, θα γίνει εισαγωγή του ασθενούς, ας μην ανησυχούν γιατί βρέθηκε κρεβάτι κ.ά.

Οι συγγενείς και οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Τι να είχε συμβεί άραγε; Πώς από την πρώτη δικαιολογία, ότι «το πρόβλημα είναι νευρολογικό» και «δεν έχουμε κρεβάτι», ξαφνικά όλα βρήκαν τη λύση  τους;

Αργότερα, οι συγγενείς έκπληκτοι έμαθαν τι είχε συμβεί. «Επειδή οι συνεχείς αναφορές των ανδρών του περιπολικού, το οποίο είχε καθυστερήσει υπερβολικά, θορύβησαν τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, φαίνεται ότι κάποιος ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, και με  παρέμβαση κάποιου υψηλά ιστάμενου βρέθηκε η λύση», λένε…

Αυτό ήταν λοιπόν! Ουδείς συγκινήθηκε από την  βάσανο του ασθενούς, ουδείς έλαβε υπόψη την ταλαιπωρία και τα παρακάλια των συγγενών… Όμως όλες οι πόρτες άνοιξαν μετά από ένα τηλεφώνημα από το Υπουργείο Εσωτερικών!

«Ήταν το μαγικό ραβδί της εξουσίας που με το άγγιγμά του μεταμορφώνει ακόμη και τους βάτραχους σε νεράιδες», λέει ειρωνικά ένας εκ των παρεβρισκομένων…

«Αυτή είναι η χώρα των θαυμάτων, η Ελλάδα του σήμερα», καταλήγει με πίκρα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης