Xρήστος Μαζάνης
Με μια νέα υπηρεσία, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), της οποίας η τελική σύνθεση αποτελείται από 7 Υποδιευθύνσεις, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προσπαθήσει να βάλει φρένο στο ανεξέλεγκτο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας.
Αν και τα τελευταία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε έξαρση, φαίνεται τελικά πως η μάχη είναι πια τόσο δύσκολη που χρειάζεται μια άλλου είδους τακτική και δράση προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η σύσταση μιας τέτοιας υπηρεσίας η οποία αναμένεται να λειτουργεί στα πρότυπα ανάλογων υπηρεσιών του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα της Ιταλικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Μαφίας (DIA), ήταν κάτι το οποίο βρισκόταν εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των επιτελών του Υπουργείου και τελικά γίνεται πράξη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα αποτελείται από έμπειρα στελέχη διαφόρων υπηρεσιών της Ασφάλειας, θα κατευθύνεται και θα ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα εποπτεύεται και από συγκεκριμένους εισαγγελείς.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η διαμόρφωση της ΔΑΟΕ βασίστηκε στην εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών και στις συστάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Το τι όμως έχει να αντιμετωπίσει αυτή η νέα υπηρεσία είναι κάτι το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στη χώρα μας, σύμφωνα με πηγές υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας που μίλησαν στη «Ζούγκλα», εγχώριες αλλά και ξένες εγκληματικές οργανώσεις είναι καλά εδραιωμένες στην ελληνική κοινωνία και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Κάποιες από αυτές συνεργάζονται μεταξύ τους ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη για την επικράτηση και τα οικονομικά συμφέροντα.
Θεατές λοιπόν σε όλες αυτές τις συνεργασίες αλλά και τις συγκρούσεις συμφερόντων, είναι οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι καθημερινά πια γίνονται μάρτυρες περιστατικών που πολλές φορές έχουν αιματηρή κατάληξη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά το αίσθημα της ασφάλειας.
Τα δελτία της ΕΛ.ΑΣ. συνεχώς κάνουν λόγο για πυροβολισμούς εν μέση οδώ μεταξύ συμμοριών, καταδιώξεις, εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, εμπορία όπλων, διακίνηση μεταναστών, λαθρεμπόριο προϊόντων, οργανωμένες απάτες, ληστείες, διαρρήξεις, ξέπλυμα χρήματος, τοκογλυφίες, εκτελέσεις και πολλά άλλα. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίσουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ως «Κολομβία των Βαλκανίων». Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος ο οποίος ουσιαστικά αξιολογεί το μέγεθος της εγκληματικότητας ανά χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα κατατάσσεται κάπου στη μέση μεταξύ 193 χωρών όσων αφορά το οργανωμένο έγκλημα.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κατάφεραν και βρήκαν έδαφος για να δράσουν οργανώσεις και με χαρακτηριστικά τύπου μαφίας όσον αφορά στην ιεράρχηση και στη δομή. Παράλληλα όμως δρουν και μικρά εγκληματικά δίκτυα που επισκέπτονται για σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα και στη συνέχεια αποχωρούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέσα σε όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις εγχώριες εγκληματικές ομάδες, που εν συντομία τις ονομάζουμε Greek «Mafia», οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλοτε συνεργάζονται με τις ξένες εγκληματικές οργανώσεις ή τα δίκτυα και άλλοτε μπορεί να βρίσκονται σε σύγκρουση με αιτία τα συμφέροντα για την ηγεσία σε συγκεκριμένους χώρους. Τα αποτελέσματα αυτών των συγκρούσεων, εξηγούν οι πηγές, συνήθως είναι αιματηρά. Συγκρούσεις και διαμάχες υπάρχουν φυσικά και μεταξύ των ομάδων της αποκαλούμενης Greek «Mafia».
Τα στοιχεία με τις δολοφονίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία έτη σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα της εξέλιξης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, τόσο από την πλευρά των εθνικών εγκληματικών οργανώσεων όσο και από την πλευρά των ξένων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Η χαρτογράφηση των ξένων εγκληματικών οργανώσεων στην Ελλάδα
Πηγές υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας που μίλησαν στη «Ζούγκλα», εξήγησαν ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει προκύψει από περιστατικά πως έχουν μόνιμη δραστηριότητα οι εξής ξένες εγκληματικές οργανώσεις:
Αλβανική «Μαφία»
Αλβανικά εγκληματικά δίκτυα ασχολούνται κυρίως με διακίνηση όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση μεταναστών, trafficking, πορνεία, με εκβιασμούς αλλά και με πληρωμένα συμβόλαια θανάτου. Οι ομάδες αυτές αλλά και μεμονωμένα μέλη έχει προκύψει πως συνεργάζονται και με την Greek «Mafia» και στον τομέα της προστασίας νυχτερινών επιχειρήσεων, όχι όμως σε επίπεδο ηγεσίας.
Τουρκική «Μαφία»
Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί εγκληματικές ομάδες. Συγκεκριμένα οι οργανώσεις «Red Kit» και «Ντάλτον» που έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη και η οργάνωση «Budaklar». Τούρκικες εγκληματικές ομάδες αλλά και αυτόνομα μέλη δραστηριοποιούνται κυρίως στη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και στη διακίνηση μεταναστών. Έχει παρατηρηθεί πως τα χρήματα από πολλές τέτοιες δραστηριότητες επενδύονται στη χώρα μας. Τα τούρκικα εγκληματικά δίκτυα παρακολουθούνται στενά και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Όσον αφορά τη συνεργασία τους με άλλες ξένες οργανώσεις εδώ στην Ελλάδα, έχει προκύψει συνεργασία σε δραστηριότητες με την Γεωργιανή Μαφία (VOR V ZAKONE) αλλά και με την Σερβική Μαφία. Επίσης έχει παρατηρηθεί αιματηρή διαμάχη μεταξύ των τουρκικών ομάδων σε ελληνικό έδαφος.
Σερβική Μαφία
Στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέλη των σκληρών οργανώσεων «Σκάλιαρι», «Κάβατς», «Budva», «Saric Clan» και «καρτέλ Κότορ». Ασχολούνται κυρίως με επενδύσεις, ληστείες, διακίνηση όπλων και trafficking. Έχει προκύψει πως εμπλέκονται και σε πληρωμένα συμβόλαια θανάτου. Οι ομάδες των Σέρβων συνεργάζονται με τουρκικές εγκληματικές ομάδες και με μεμονωμένα εγκληματικά δίκτυα της Λατινικής Αμερικής. Με τα τελευταία κυρίως όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών αλλά δεν ηγούνται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη χώρα μας υπάρχουν μέλη των Σερβικών οργανώσεων που απλά μένουν χωρίς απαραίτητα να δραστηριοποιούνται ή κανονίζουν από εδώ τις υποθέσεις τους για άλλες χώρες. Επίσης έχει παρατηρηθεί αιματηρή διαμάχη μεταξύ των οργανώσεων αυτών σε ελληνικό έδαφος.
Οι «Σκάλιαρι» και «Κάβατς» προέρχονται από την περιοχή του Kότορ και δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως. Αρχικά ήταν ενοποιημένες ως μια κοινή εγκληματική οργάνωση γνωστή ως «Kotor Clan». Το 2014 όμως και έπειτα από την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία, διασπάστηκαν και έκτοτε βρίσκονται σε «πόλεμο» μεταξύ τους. Αυτό οδήγησε στη διάπραξη πλήθους ανθρωποκτονιών (περισσότερες από 70 ανθρωποκτονίες) σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
VOR V ZAKONE
Πρόκειται για τη ρωσόφωνη όπως την αποκαλούν Μαφία η οποία έχει πυραμιδική δομή. Τα μέλη της αποτελούνται από 85% Γεωργιανούς, και τα υπόλοιπα είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί και άλλες εθνικότητες. Πολλοί την αναφέρουν και ως Γεωργιανή Μαφία. Είναι μία από τις πιο επικίνδυνες Μαφίες που διατηρεί εγκληματικά «λιμάνια» σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Από τις υποθέσεις και από τις έρευνες που έχουν γίνει φέρεται να ηγούνται στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Επίσης ασχολούνται με λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, με διακίνηση ναρκωτικών, με εκβιασμούς αλλά και trafficking. Mέλη της συγκεκριμένης Μαφίας έχουν απασχολήσει και για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για ληστείες. Επίσης παρατηρείται ξέπλυμα χρήματος καθώς επίσης και εμπλοκή τους σε ανθρωποκτονίες.
Οι πηγές που μίλησαν στη «Ζούγκλα» ανέφεραν πως στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί περίπου 40 υψηλόβαθμα στην ιεραρχία μέλη. Επίσης στη χώρα μας γίνονται συναντήσεις (Shodka) όπου συζητάνε για τις δραστηριότητές τους και για την αναβάθμιση μελών τους στην ιεραρχία.
Η εγκληματική αυτή οργάνωση συνεργάζεται με τα τουρκικά εγκληματικά δίκτυα και διερευνάται η συνεργασία αλλά και η σύγκρουση με ομάδες της Greek Mafia. Σημειώνεται πως πολλά αρχηγικά μέλη διαμένουν στη χώρα μας μόνιμα αλλά δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα 7 μέλη ενώ ομάδες τους έχουν εξαρθρωθεί.
Ιταλική Μαφία
Στη χώρα μας δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής να δρουν μέλη Ιταλικών εγκληματικών οργανώσεων. Έχουν όμως συλληφθεί καταζητούμενα μέλη ιταλικών μαφιών. Ο Ιταλός εισαγγελέας κατά της Μαφίας, Νικόλα Γκρατέρι σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα έχει δηλώσει πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ναρκωτικών. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, όπως φέρεται να προκύπτει από έρευνες μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, ναρκωτικά της Ντράνγκετα (μαφία της Καλαβρίας) διακινούν στη χώρα μας αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις. Επίσης ναρκωτικά της Ντράνγκετα αποθηκεύονται εδώ προκειμένου να διακινηθούν και σε άλλες χώρες. Να σημειωθεί πως η Μαφία της Καλαβρίας διακινεί το 85% της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Παλαιότερα δραστηριότητα στη χώρα μας είχε η Μαφία της Απουλίας (Σάκρα Κορόνα Ουνίτα), κυρίως στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων σε συνεργασία με τις αλβανικές οργανώσεις, σύμφωνα με ελληνικές πηγές και αναφορές της Ιταλικής DIA (Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας). Σήμερα δεν εντοπίζεται πια κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εγχώριων διωκτικών Αρχών αλλά και των Ιταλικών είναι οι οικονομικές δραστηριότητες της Ντράνγκετα. Δηλαδή το ενδεχόμενο να ξεπλένει χρήμα στην χώρα μας μέσω επενδύσεων στην νόμιμη οικονομία.
Κινεζική «Μαφία»
Αν και οι διωκτικές Αρχές στη χώρα μας υποστηρίζουν πως υπάρχει παρουσία της Κινεζικής Μαφίας, οι υποθέσεις δείχνουν πως δεν καταγγέλλεται και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν πολλά στοιχεία δραστηριοτήτων. Όπως επισημαίνουν οι πηγές, κάποιες ομάδες ασχολούνται με προστασία κυρίως σε επιχειρήσεις Κινέζων εδώ, με διακίνηση μαϊμού προϊόντων αλλά και με εισαγωγή πρώτων υλών για την Παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών.
Κουρδική «Μαφία»
Εγκληματικές ομάδες αποτελούμενες από Κούρδους έχουν κατά καιρούς απασχολήσει για διακίνηση όπλων και διακίνηση μεταναστών. Εκείνο όμως που επισημαίνουν περισσότερο οι διωκτικές Αρχές είναι η συμμετοχή αυτών των ομάδων στη διακίνηση του ναρκωτικού των φτωχών (shisha) αλλά και σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης.
Άλλα ξένα εγκληματικά δίκτυα
Παρακάτω παρουσιάζονται εγκληματικά δίκτυα που κατά καιρούς έχουν παρουσία στη χώρα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς όμως να δραστηριοποιούνται μόνιμα.
Ρουμανικές ομάδες
Κατά καιρούς απασχολούν για κλοπές, ηλεκτρονικές, οικονομικές και τηλεφωνικές απάτες. Επίσης Ρουμάνοι συμμετέχουν σε ομάδες μπράβων αλλά όχι σε επίπεδο ηγεσίας.
Ομάδες από τη Νάπολι
Πρόκειται για Ιταλούς, κυρίως από τη Νάπολι της Ιταλίας οι οποίο κάθε χρόνο επιλέγουν κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας μας προκειμένου να κλέψουν πλούσιους τουρίστες και τουριστικά καταλύματα.
Ομάδες Λατινικής Αμερικής
Πρόκειται για μεμονωμένα μέλη από χώρες της Λατινικής Αμερικής που αποτελούν ενδιάμεσους προκειμένου να εισέλθουν ναρκωτικά στη χώρα, ή να περάσουν από τη χώρα με άλλον τελικό προορισμό. Κάποιοι μπορεί να συνεργάζονται με συγκεκριμένο καρτέλ ή να εκπροσωπούν καρτέλ. Δεν έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Κατά καιρούς απασχολούν και για κλοπές. Αυτές οι ομάδες ή μέλη έχουν κυρίως συνεργασία με τις αλβανικές ομάδες στη διακίνηση των ναρκωτικών.
Ηell’s Angels
Πρόκειται για ένα διεθνές club τα μέλη του οποίου έχουν απασχολήσει πολλές χώρες. Μέλη του club δίνουν το παρών και στην Ελλάδα και μεμονωμένα απασχολούν για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ομάδες από το Βιετνάμ
Τα τελευταία χρόνια οι πηγές που μίλησαν στη «Ζούγκλα» επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως ομάδες από το Βιετνάμ απασχολούν στη χώρα μας για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης.
Ομάδες Ουκρανών – Ισραηλινών
Για πρώτη φορά εντός του 2024, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παρατηρήθηκε πως ομάδες από την Ουκρανία συνεργάστηκαν με Ισραηλινές ομάδες για την διακίνηση μεθαμφεταμίνης και κεταμίνης.
Ομάδες από Αυστραλία
Έχει παρατηρηθεί πως κατά καιρούς απασχολούν για διακίνηση ναρκωτικών Ελληνοαυστραλοί.
Ροζ Πάνθηρες
Πρόκειται για άτομα από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έχουν διεθνή δράση. Απασχολούν για ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις. Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σε περιστατικά από το 2005 με συλλήψεις μελών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Τελευταίο χτύπημα στη χώρα μας έχει γίνει τον Δεκέμβριο του 2022 σε πασίγνωστη εταιρεία με ρολόγια στο κέντρο της Αθήνας. Το 2023 έγιναν συλλήψεις μελών τους στην Ελλάδα και το 2024 στην Ελβετία.
Όλες οι παραπάνω λοιπόν περιπτώσεις, είτε πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις ή για μεμονωμένες ομάδες ή αυτόνομα μέλη, αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο της νέας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Όπως ειπώθηκε όμως πριν, υπάρχουν και οι εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες οι οποίες έχουν κι αυτές τις δραστηριότητές τους και τον χώρο τους όπως:
Greek «Mafia»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δίωξης Εκβιαστών ο οποίος έχει μιλήσει αποκλειστικά για πρώτη φορά στην κάμερα της «Ζούγκλας», οι ελληνικές εγκληματικές ομάδες ηγούνται στην προστασία των επιχειρήσεων, το γνωστό «μπραβιλίκι». Επίσης σύμφωνα με πηγές από υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας, απασχολούν για λαθρεμπόριο τσιγάρων, λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στο μικροσκόπιο έχει μπει επίσης η συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις βενζινάδικων. Η Greek «Mafia» φέρεται να συνεργάζεται συχνά με τις αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις, ενώ διερευνάται η εμπλοκή της με την Γεωργιανή Μαφία (VOR V ZAKONE) σε επίπεδο συνεργασίας αλλά και σε επίπεδο σύγκρουσης.
Φατρίες Ρομά
Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκληματικότητα των Ρομά έχει χτυπήσει κόκκινο στη χώρα. Άλλωστε στις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στα report η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται. Κάποιες λοιπόν φατρίες Ρομά απασχολούν μόνιμα για διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, διακίνηση μαϊμού προϊόντων και τοκογλυφία. Επίσης οι ίδιες ομάδες φέρεται να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα σε αγορές ακινήτων. Οι Ρομά απασχολούν και για «μπραβιλίκι» αλλά σε επιχειρήσεις δικές τους και μόνο. Όσον αφορά τις συνεργασίες έχει παρατηρηθεί πως συνεργάζονται σε χαμηλά επίπεδα με τις αλβανικές εγκληματικές ομάδες αλλά και με την Greek «Mafia» κυρίως σε περιπτώσεις ξυλοδαρμών και διακίνησης ναρκωτικών. Συνεργασίες έχουν παρατηρηθεί και με ανεξάρτητες ομάδες ομογενών από τη Ρωσία σε ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και διακίνηση όπλων.
Ξεκινά μια νέα αρχή ή στο ίδιο έργο θεατές ;
Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το οργανωμένο έγκλημα εδραιώνεται σε μια χώρα όταν από την πλευρά των Αρχών δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία για την πάταξή του, όταν υπάρχει υποτίμηση του φαινομένου, αναποτελεσματικότητα των κρατικών αξιωματούχων και διαφθορά στους κρατικούς φορείς. Επίσης το πρόβλημα στην απονομή δικαιοσύνης και οι σοβαρές ελλείψεις στους μηχανισμούς δίωξης είναι ακόμα δύο παράγοντες σημαντικοί για την έξαρση του φαινομένου.
Και το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι σε θέση το Κράτος να τα βάλει αποτελεσματικά με αυτό που λέγεται οργανωμένο έγκλημα;
Δείτε επίσης: