Καθώς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των επιστυλίων -ανήκουν στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στον λόφο Καστά-, αποκαλύπτονται, σταδιακά, παραστάσεις.
Διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο. Ήταν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν επίσης γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες.
Στο ένα από τα τμήματα των επιστυλίων, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος, και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική.
Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς έναν τριποδικό λέβητα.
Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.
Το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου.
Οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζονται, με την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη να βρίσκεται στο σημαντικότερο στάδιο έρευνας της πρώτης φάσης των ανασκαφών.
Εξάλλου, όπως δήλωσε και η ίδια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ευρημάτων το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, «το δύσκολο έργο τώρα αρχίζει».
Τι θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία απασχολούν αυτήν τη στιγμή την επιστημονική ομάδα της κας Περιστέρη είναι το ποιοι τελικά θα αναλάβουν τη μελέτη του σκελετού που έχει βρεθεί. Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πάντως, ήδη υπάρχει μια πρόταση η οποία φαίνεται να επικρατεί και κάνει λόγο για Έλληνες επιστήμονες.
Μέσα στον Δεκέμβρη προχωρά η γεωφυσική διασκόπηση του λόφου ΚαστάΑκόμη ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης είναι η μελέτη του καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Τσόκα. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της γεωφυσικής διασκόπησης του λόφου σε πέντε στρέμματα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η έρευνα αυτή να αποκαλύψει κι άλλους χώρους μέσα στον τύμβο.
Διαβάστε επίσης:“Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο νεκρός”