Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ του τρόμου και το μοιραίο μηχάνημα που έγινε η αιτία να χάσει τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης. Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τις εγκληματικές παραλείψεις των αρχών έρχονται στο φως για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η επιχείρηση. Πληροφορίες αναφέρου πως την ίδια ημέρα της τραγωδίας είχε προγραμματιστεί τεχνικός έλεγχος, ο οποίος όμως έγινε μόνο στα χαρτιά!

Εργαζόμενος σε άλλο λούνα παρκ του ίδιου ιδιοκτήτη αποκάλυψε στο Open ότι την περασμένη Δευτέρα, όταν έχασε την ζωή του ο 19χρονος, θα γινόταν αυτοψία από τεχνικό, ώστε να ελεγχθεί η σωστή λειτουργία των παιχνιδιών.

Ωστόσο, ο τεχνικός υπέγραψε την σχετική έκθεση χωρίς να κάνει κανέναν έλεγχο. Κοίταξε τα παιχνίδια, υπέγραψε την έκθεση καταλληλότητας και έφυγε από το λούνα παρκ χωρίς καν να τα θέσει σε λειτουργία.

Μάλιστα, πληροφορίες του Star αναφέρουν ότι ο μηχανικός υπέγραψε ότι το μηχάνημα του θανάτου πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης προσκόμισε αυτό το έγγραφο προχθές στην Αστυνομία. Ακόμα δεν είναι γνωστή η ημερομηνία που έγινε ο έλεγχος και αν ο εν λόγω μηχανικός είναι πιστοποιημένος. Οι αστυνομικοί τον αναζητούν.

Σημειώνεται ότι το λούνα παρκ άνοιξε στις 15 Μαΐου, χωρίς γνωστοποίηση επειδή δεν είχε χαρτί για την καταλληλόλητα του μηχανήματος. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης ήξερε ότι θα φάει αργά ή γρήγορα πρόστιμο για τη μη γνωστοποίηση, όμως το ποσό που θα πλήρωνε ήταν μικρό συγκριτικά με τα κέρδη που θα αποκόμιζε.

 

Λειτουργούσε χωρίς άδεια για μήνες

Ο Δήμος Κασσάνδρας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είχε εκδώσει άδεια για τη συγκεκριμένη επιχείρηση μόλις στις 22 Αυγούστου του 2023, δηλαδή στην εκπνοή του περσινού καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε καταθέσει αίτηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας από την 1η Ιουνίου 2023. Το ίδιο ισχυρίζεται η πλευρά του ιδιοκτήτη και για φέτος, ότι είχε καταθέσει από νωρίς αίτηση στον δήμο για άδεια, χωρίς όμως αυτή ποτέ να εκδόθηκε.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δραστηριότητα, λόγω επικινδυνότητας, εμπίπτει στο καθεστώς της έγκρισης και όχι στο καθεστώς γνωστοποίησης. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει πριν ελεγχθούν τα πιστοποιητικά ασφαλείας και όλες οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Φαίνεται όμως ότι αυτό συνέβαινε συστηματικά στη Χαλκιδική, σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Πινγκ πονγκ» οι ευθύνες μεταξύ Δήμου και Υπουργείου

Οι ευθύνες για τη λειτουργία του λούνα παρκ και τη νομιμότητα της λειτουργίας του έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στον Δήμο Κασσάνδρας, όπου ανήκει το Πευκοχώρι, και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά, «δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα υποστήριξε ότι «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness» είπε, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του ‘22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» σημείωσε η κ. Χαλκιά, για να αναρωτηθεί ρητορικά: «Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ».

Από την  άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την άμεση διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών για το δυστύχημα λίγη ώρα αφότου το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ο δήμος.

«Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας» απαντά στην Δήμαρχο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής

Για ενδοοικογενειακή βία και για κλοπές αυτοκινήτων είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου έλαβε χώρα η ανείπωτη τραγωδία με τον ακαριαίο θάνατο του 19χρονου Γιάννη.

Ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού αμέσως μετά το περιστατικό είχε τραπεί σε φυγή και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα το μεσημέρι της Τρίτης 20/08.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 21χρονος απασχολεί τις Αρχές, καθώς είχε βαρύ ποινικό παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και για πολλές κλοπές αυτοκινήτων.

Μάλιστα, είχε συλληφθεί στο παρελθόν έπειτα από έκδοση εντάλματος, ενώ έχει προσαχθεί συνολικά 6 φορές.

Ο νεαρός με το βαρύ ποινικό παρελθόν είχε εγκαταλείψει το Κιλκίς για τη Χαλκιδική, καθώς στην πόλη που διέμενε αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα.