Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως κατά τις εργασίες για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού.
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως κατά τις εργασίες για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού
Το σημαντικό έργο οδοποιίας, μήκους 196 μέτρων, που αναμένεται να επιφέρει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στους νομούς (Aιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων) μέσα από τους οποίους περνά, αποτέλεσε την αιτία για να αποκαλυφθούν δύο ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς.
Ένα σημαντικό τμήμα της αρχαίας πόλης Αλίκυρνας, στην Αιτωλοακαρνανία και ένας πρωτοχριστιανικός οικισμός στον Δρυμό Ακτίου – Βόνιτσας έρχονται να προστεθούν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Η Αλίκυρνα αποκαλύπτεται…
Συγκεκριμένα, στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην πόλη του Μεσολογγίου, η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανακάλυψε ένα εκτεταμένο τμήμα της υστεροκλασικής -ελληνιστικής πόλης Αλίκυρνας.
Η πόλη, με βάση τις αρχαίες πηγές, τοποθετείται μεταξύ των δύο μεγάλων αιτωλικών πόλεων Καλυδώνας και Πλευρώνας, στον οικισμό του Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, στο λόφο «Χίλια Σπίτια».
Στη βορειότερη κορυφή του λόφου διατηρούνται τα ερείπια μικρού οχυρωματικού περιβόλου που περικλείει την ακρόπολη, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων. Οικοδομικά κατάλοιπα της πόλης ωστόσο δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι σήμερα.
Ο άξονας της Ιόνιας Οδού διέρχεται από τον πυρήνα της αρχαίας πόλης σε μήκος περίπου 400μ. και η ανασκαφή εκτείνεται σε συνολική έκταση 20 στρεμμάτων.
Η έρευνα, η οποία της ξεκίνησε το 2011 και βαίνει προς ολοκλήρωση, έχει φέρει στο φως τμήμα του εμπορικού της κέντρου και του οικιστικού της ιστού. Η πόλη φαίνεται πως ήταν εξαρχής οργανωμένη σύμφωνα με πολεοδομικό σχέδιο, καθώς έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις δρόμοι, πλάτους 4,5 μ., που τη διασχίζουν ανά 32μ. Μια πλατύτερη οδός, πλάτους 5,20 μ. φαίνεται πώς ήταν η κεντρική οδός, που διέσχιζε την πόλη με κατεύθυνση από Α/Δ. Οι δρόμοι ορίζονται από αναλημματικούς τοίχους πάχους 0,60-0,80μ., κατασκευασμένους από αργόλιθους από ντόπιο αμμολιθικό πέτρωμα.
Παράλληλα, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τμήματα από δέκα συγκροτήματα, στα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται χώροι εμπορικών και εργαστηριακών δραστηριοτήτων.
Το δυτικό όριο της πόλης φαίνεται πως ήταν το φυσικό ανάλημμα που οριοθετεί τη σημερινή κοίτη του υδατορέματος του Αγ. Συμεών, στην όχθη του οποίου ερευνήθηκε αποθέτης, πιθανόν ιερού, η θέση του οποίου δεν έχει εντοπιστεί.
Τέλος, στη νοτιότερη κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η ελληνιστική ακρόπολη, εντοπίστηκε εγκατάσταση Πρωτογεωμετρικών χρόνων.
Στο «φως» πρωτοχριστιανικός οικισμός
Εξάλλου, κατά τις εργασίες διασύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Άκτιο και συγκεκριμένα στον Δρυμό Ακτίου – Βόνιτσας ανακαλύφθηκε ένας ολόκληρος πρωτοχριστιανικός οικισμός.
«Βρισκόμαστε στην αρχή της ανασκαφής», δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr, ο προϊστάμενος της 22ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, κ. Ιωάννης Χουλιαράς, προσθέτοντας ότι «Γνωρίζαμε, από τις πηγές και από παλαιότερες ανασκαφές, ότι στην περιοχή υπάρχουν μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι ήταν τόσο σημαντικά».
Ήδη οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως έναν οικισμό με λουτρά, δημόσια κτήρια, αγωγούς και ένα εργαστήριο.
Στον νότιο τομέα των ανασκαφών εντοπίστηκε μία πολύ μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία έρχεται να προστεθεί στις άλλες τρεις που είχε ανακαλύψει ο Ευθύμιος Μαστροκώστας, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
«Πρόκειται για έναν επισκοπικό ναό που κοσμείται από ένα ψηφιδωτό δάπεδο 300 τ.μ. εξαιρετικής τέχνης, με γεωμετρικά, φυτικά και ζωικά μοτίβα. Παράλληλα έχουμε εντοπίσει 3 επιγραφές, νομίσματα, κεραμικά σκεύη γλυπτά. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην πεποίθηση ότι πρόκειται για έναν επισκοπικό ναό, ενώ θεωρούμε ότι όλη η περιοχή ήταν επισκοπή. Επιπλέον, δίπλα στο ναό υπάρχει ένα βαπτιστήριο», αποκάλυψε ο κ. Χουλιαράς.
«Είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν οικισμό που άκμασε μετά τον 3ο – 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ η ζωή του διήρκησε μέχρι τον 7ο – 8ο αιώνα», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, «Η περιοχή αποτελεί το επίνειο του Αρχαίου Θύρρειου, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, από την οποία απέχει 2 χιλιόμετρα».
Διαβάστε επίσης:
Το… αντάμωμα της Ιονίας Οδού με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 20:46
Στο φως τμήμα αρχαίου νεκροταφείου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012, 16:42