Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας μετά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.
Αυτό προέκυψε από τα όσα είπαν στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης
Ειδικότερα, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19» επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» διευκρίνισε.
«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά» ανέφερε η κ. Παγώνη.
Παράλληλα, εξήγησε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Από τη μεριά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε πως είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες.
Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο, αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως και σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα το δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξήγησε ο καθηγητής, αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.