Zougla newsroom
O «Αρνάκης» με τον «Τσάρλυ», η «Σοκόμα» με τον «Γέρο» που είχαν για βοηθούς στο «βράσιμο» τον «Καράφλα», την «Φρειδερίκη», την «Κουταβίνα» και τον «Ρίνγκο».
Αυτά ήταν μερικά από τα παρατσούκλια που είχαν τα μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έκαναν εμπόριο ναρκωτικών με ορμητήριο τα Εξαμίλια Κορίνθου, μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη. Τα κέρδη τους ξόδευαν σε αγορά γρήγορων αυτοκινήτων για τις ανάγκες της «δουλειάς», της διακίνησης ηρωίνης, κοκαΐνης, κάνναβης.
Ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση, καθώς τα 33 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις και, δυστυχώς, στο «αλισβερίσι» των ναρκωτικών είχαν εμπλέξει ακόμα και μικρά παιδιά.
Από τον Ιούνιο του 2020 μια ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας Κορίνθου άρχισε να παρακολουθεί τα μέλη των οργανώσεων με την κατάλληλη βοήθεια. Συγκεκριμένα, μέσω των καταχωρήσεων μηνυμάτων στο «13033», όπου οι πολίτες στέλνουν μήνυμα μετακίνησης τον καιρό της καραντίνας. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα των μετακινήσεών τους αλλά και κάποιων τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. Άλλωστε οι αγορές των μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών γίνονταν εκτός Κορίνθου, και συγκεκριμένα στο Κορωπί, στον Ασπρόπυργο και στα Άνω Λιόσια.
Έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν τα «σκυλιά» και τους «βρομιάρηδες» όπως αποκαλούσαν τους αστυνομικούς, ενώ τα γραμμάρια με την «άσπρη», την «γκρι», την «κίτρινη», την «κότα», τον «πλάτανο» δεν σταματούσε ούτε λεπτό. Ήταν οι κωδικές ονομασίες των ναρκωτικών. Όμως οι οργανώσεις παρείχαν και «υπηρεσίες» στους χρήστες ναρκωτικών που αγόραζαν τη δόση τους.
«Σε πολλές περιπτώσεις τοξικομανείς συλλαμβάνονταν από αστυνομικούς και το κύκλωμα φοβόταν ότι ενδεχομένως να έλεγαν από πού αγόρασαν τις παράνομες ουσίες. Έτσι είχαν διαμορφώσει ειδικούς χώρους δίπλα στα σπίτια τους προκειμένου οι «πελάτες» να κάνουν εκεί τη δόση τους. Επίσης πολλοί χρήστες ζητούσαν μαζί με την ποσότητα των ναρκωτικών τα μέλη του κυκλώματος να τους φέρουν και τα απαραίτητα σύνεργα» λέει αστυνομικός που δούλεψε πολύ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορούμενων, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στο zougla.gr επισημαίνει ότι «πέραν της αρχικής αίσθηση, το εν λόγω αποδεικτικό υλικό τελικώς απέχει πάρα πολύ από το να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του ως “δράση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων παράλληλων με διάφορες υποομάδες”. Πέραν της καταφανούς εμπλοκής πολύ λίγων κατηγορούμενων οι περισσότερες πράξεις αποδίδονται με αυθαίρετες ερμηνείες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και πολύ περισσότερο αναιτιολόγητες και αναπόδεικτες χρεώσεις τηλεφωνικών αριθμών που δεν συναντώνται στο υπάρχον αποδεικτικό υλικό! Αναμένουμε αυτά τα κενά να συνεκτιμηθούν».