Πορνεία, λαθρεμπόριο όπλων, παρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες, συμβόλαια θανάτου και δουλεμπόριο, είναι κάποιες από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος, όπως περιγράφονται στην αποκαλυπτική έρευνα του ειδικού γραφείου των Ηνωμένων Εθνών (UNODC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της έρευνας τα πλοκάμια του διεθνούς κυκλώματος απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ετήσιος τζίρος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στα 870 δισ. δολάρια, ποσό υπερ–εξαπλάσιο των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας που δαπανήθηκαν παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα σποτ που προβάλλεται σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και αποτυπώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video:

«Εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο από τις δραστηριότητες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος», τονίζει το UNODC και προσθέτει πως μόνο τα θύματα της διακίνησης ανθρώπων υπολογίζονται σε 3 εκατ. άτομα. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, άλλωστε, πως περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι πέφτουν θύματα κλοπής της ταυτότητάς τους, που συχνά χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου το 1,0% των φαρμάκων που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι προϊόντα απομίμησης ενώ σε ορισμένες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 30% με αυτονόητους κινδύνους για τη ζωή εκατ. ανθρώπων.


(O χάρτης του εγκλήματος)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διεθνές οργανωμένο έγκλημα δεν παραμένει «στάσιμο», πρόκειται για μία βιομηχανία που συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται στις «επιταγές» της αγοράς κι έτσι δημιουργούνται συνεχώς νέοι τύποι παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Αναλυτικά τα ποσά:

Ναρκωτικά: «Βαρόνος» του διεθνούς εγκλήματος παραμένει η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών που ο τζίρος της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζει τα 320 δισ. δολάρια κάθε χρόνο. Μόνο κατά το έτος 2009, τα παράνομα έσοδα από τη διακίνηση κοκαΐνης ανήλθαν στα 85 δισ. δολάρια και από την αγορά οπιούχων σκευασμάτων στα 68 δισ. δολάρια.

Εμπόριο λευκής σαρκός: Σύμφωνα με την έρευνα αποκλειστικά στην Ευρώπη, ο τζίρος από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ τα θύματα κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον 70.000.

Παράνομη διακίνηση μεταναστών (δουλεμπόριο): H μη νόμιμη διακίνηση μεταναστών αποφέρει τεράστια κέρδη σε εγκληματικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2009, ο τζίρος ήταν τουλάχιστον 6,6 δισ. δολάρια από το δουλεμπόριο (διακίνηση από την Λατινική προς τη Β. Αμερική), θύματα του οποίου έπεσαν 3 εκατ. μετανάστες.

Λαθρεμπόριο όπλων: Περί τα 170-320 εκατ. δολάρια (!) είναι τα κέρδη από το λαθρεμπόριο όπλων ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα, δραστηριότητα που δίνει την ευκαιρία στις συμμορίες να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές. Άγνωστος –αλλά σίγουρα μεγάλος-παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.

Παράνομη εκμετάλλευση φυσικών πόρων: Αυτός ο τύπος οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει λαθρεμπόριο πρώτων υλών, όπως διαμάντια και σπάνια μέταλλα (συχνά από εμπόλεμες ζώνες). Η έκνομη δραστηριότητα της εμπορίας ξυλείας αποφέρει στους κακοποιούς της Νοτιοανατολική Ασία ετησίως 3,5 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι ένα άλλο είδος «κερδοφόρας επιχείρησης» για τις εγκληματικές ομάδες. Οι λαθροθήρες στοχοποιούν τα άγρια ζώα, με σκοπό να αποσπάσουν τα δέρματά τους καθώς και μέλη των σωμάτων τους. Το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου, κεράτου ρινόκερου κλπ. αποφέρει στους λαθροθήρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, περί τα 75 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο.

Εμπόριο παραποιημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων: Η έκταση που έχει λάβει η παράνομη αυτή δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Υπολογίζεται ότι σε περιοχές όπως η Αφρική, ο τζίρος ανέρχεται κάθε χρόνο στα 1,6 δισ. δολάρια. Τα εν λόγω σκευάσματα προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες, ακόμη και το θάνατο.

Ηλεκτρονικό έγκλημα: Το είδος αυτό εγκλήματος περιλαμβάνει διάφορες παράνομες δραστηριότητες, με την πιο επικερδή να είναι αυτή της πλαστοπροσωπίας (ή κλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών κλπ.),εγκληματική δραστηριότητα που αποφέρει 1 δισ. δολάρια ετησίως.


(Τα σταυροδρόμια του σύγχρονου δουλεμπορίου)

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης