Ένας εκπαιδευτικός σεισμογράφος που λειτουργεί στο πλαίσιο έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό και άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και συντρίμμια.

Ο σεισμός καταγράφηκε έπειτα από 25 λεπτά από τον σεισμογράφο που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος RACCE στο Μουσείο, ενώ οι καταγραφές των δονήσεων (πράσινα βέλη) διήρκεσαν για πάνω από 2 ώρες.

Ο ίδιος σεισμογράφος έχει καταγράψει και προηγούμενες σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως αυτόν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στη Γαύδο τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 09.56 το πρωί, δηλαδή σε ώρα που η έκθεση λειτουργούσε και οι μαθητές μπορούσαν να δουν «ζωντανά» την καταγραφή.

Μάλιστα, το ευρύ κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση στις αναρτήσεις των καταγραφών μέσα από τη σελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Facebook (Natural History Museum of Crete).

Στην ίδια έκθεση λειτουργεί επίσης δεξαμενή τσουνάμι, ενώ ο επισκέπτης μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει τον δικό του «μίνι» σεισμό.

Όπως υποστηρίζει ο διδάκτορας Γεωλογίας και υπεύθυνος στο Τμήμα Βιοποικιλότητας του Μουσείου, Χαράλαμπος Φασουλάς, «με το πρόγραμμα Racce έχουμε στήσει μία περιοδική έκθεση για την προστασία από τους σεισμούς. Μέσα σε αυτήν την έκθεση, εγκαταστήσαμε έναν εκπαιδευτικό σεισμογράφο, ο οποίος κατέγραψε τη δόνηση των 8 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμογράφος δεν είναι ίδιος με τους ερευνητικούς σεισμογράφους που έχουν τα ινστιτούτα και οι οποίοι καταγράφουν τις δονήσεις σε τρεις διαστάσεις: σε δύο οριζόντιες και μία κατακόρυφη. Ο δικός μας έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τις δονήσεις μόνο σε μία οριζόντια συνιστώσα.

Είναι εκπαιδευτικός με την έννοια ότι οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να δουν τη βασική αρχή της λειτουργίας του σεισμογράφου. Ό,τι καταγραφή γίνεται, αποτυπώνεται σε ένα μόνιτορ και ταυτόχρονα, επειδή ο σεισμογράφος έχει ενταχθεί σε διεθνές δίκτυο σχολικών σεισμογράφων, όλα τα στοιχεία του αναρτώνται κατευθείαν στην ιστοσελίδα του δικτύου. Έτσι, απ’ όλο τον κόσμο, τα σχολεία μπορούν να μπουν και να βρουν τις καταγραφές που κάνει ο δικός μας σεισμογράφος. Στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτής καταγράφηκε και ο χθεσινός σεισμός, όπως επίσης είχαν καταγραφεί και πολλοί από τους προηγούμενους σεισμούς, όπως ο σεισμός του Καζακστάν, οι σεισμοί στη Λήμνο, ο σεισμός που έγινε προ ημερών στη Γαύδο. Μάλιστα, την ώρα του σεισμού στη Γαύδο, το Μουσείο λειτουργούσε».


(Η στιγμή του σεισμού των 8R στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγή: Χανιώτικα Νέα