Ένα νέο πρόγραμμα, ο «προσωπικός σύμβουλος», έρχεται στη Δυτική Ελλάδα για να στηρίξει τους ωφελούμενους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ). Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υλοποιούνται, μέσω του προγράμματος, δράσεις που δεν αφορούν μόνο την παροχή τροφίμων, αλλά επεκτείνονται με την ατομική συμβουλευτική υποστήριξη.
Οι ωφελούμενοι λοιπόν θα μπορούν να επικοινωνούν με έμπειρους «προσωπικούς συμβούλους», όπως νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά., ώστε τα οικονομικά ευπαθή άτομα να έχουν έμπρακτη στήριξη για την διερεύνηση και άμβλυνση των παραγόντων που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό και παράλληλα να βελτιωθεί η ενδυνάμωσή τους σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «ως περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορούμε, για αυτό και πήραμε την συγκεκριμένη απόφαση, διότι κρίναμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, πέρα δηλαδή από την παροχή τροφίμων».
Άλλωστε, όπως προσθέτει, «το ΤΕΒΑ παρέχει τη δυνατότητα για συνοδευτικά και προοδευτικά μέτρα, με αποτέλεσμα αυτή η πρωτοβουλία να αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων».
Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «υλοποιούμε, μέσω του ΤΕΒΑ, μία δράση για παροχή νομικών συμβουλών στους ωφελούμενους, σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους, στο πλαίσιο της συμβολής της Ευρώπης στην κοινωνικής ενσωμάτωσης των ωφελουμένων απόρων».
Όπως εξηγεί, «θα παρέχονται στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής, όπου οι δικηγόροι, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αφού θα ενημερώνονται για τους ωφελούμενους, στην συνέχεια θα δίνουν τις απαραίτητες νομικές συμβουλές».
Οι νομικές συμβουλές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «θα αφορούν, μεταξύ άλλων, διαχείριση οικονομικού προϋπολογισμού, διαχείριση χρεών, δανειακών υποχρεώσεων, μείωση ενοικίου, προστασία κύριας κατοικίας, αλλά και φορολογικές συμβουλές».
Επίσης, όπως προσθέτει, «θα παρέχεται ενημέρωση για εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, δηλαδή διαμεσολάβηση, καθώς και νομικές συμβουλές για εργασιακά θέματα, ζητήματα ασφαλιστικού δικαίου, εργασιακά μοτίβα για ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, καθώς και συμβουλευτική για θέματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων ωφελουμένων».
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «θα παρέχονται μέσω του προγράμματος, συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και σε θέματα για την προστασία σε επίπεδο πρόνοιας, δηλαδή πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αύξηση της προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες, δομές υγείας και κοινωνικής μέριμνας».
Ακόμη, επισημαίνει, «θα παρέχονται συμβουλές κοινωνικής ένταξης ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, συμβουλές για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, ενημέρωση για την προκήρυξη θέσεων εργασίας, σύνταξη βιογραφικού, καθώς και έλεγχος δικαιολογητικών».
Όσον αφορά τους δικηγόρους που θα παρέχουν συμβουλές, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι δικηγόροι, ηλικίας έως 40 ετών, με συγκεκριμένη αμοιβή ανά ώρα που θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε αυτή την δράση».
«Αυτή η δράση», όπως προσθέτει, «περιλαμβάνει δύο νομικές συμβουλές ανά ωφελούμενο διάρκειας μιας ώρας η κάθε μία, ενώ ο ωφελούμενος θα μπορεί να απασχολήσει τον νομικό τόσο διά ζώσης όσο και τηλεφωνικά».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο χειρίζεται η περιφερειακή αρχή και το ελέγχει για την σωστή λειτουργία του, θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μπονάνο, στο τέλος του χρόνου, ενώ όπως σημειώνει, «το 2023 θα υλοποιηθεί νέο ανάλογο πρόγραμμα».