Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ανατροπής του βουλεύματος για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου η οποία έχει προκαλέσει σάλο. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας μελετά το βούλευμα το οποίο στηριζόμενο στο πιστοποιητικό αναπηρίας που προσκόμισε ο Αριστείδης Φλώρος, διέταξε την αποφυλάκισή του με όρους προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να ασκήσει έφεση σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, στο πλευρό των μελών του δικαστικού συμβουλίου Χαλκίδας που αποφάσισε την αποφυλάκιση με όρους του Αριστείδη Φλώρου τάσσονται οι δικαστικές ενώσεις τονίζοντας πως είναι «εσφαλμένες οι υπόνοιες σε βάρος τους καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν το νόμο ο οποίος δεν προβλέπει καμία απόκλιση. Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος συντάσσεται με τους συναδέλφους της, του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που δέχτηκαν βολές για το επίμαχο βούλευμα αποφυλάκισης, για την εφαρμογή και μόνο του σχετικού νόμου.

Στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρεται: « Μετά την κριτική που ασκήθηκε σε βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο διέταξε την απόλυση υπό όρο καταδικασθέντος με το αιτιολογικό ότι εμφάνιζε ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του εξήντα επτά τοις εκατό, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο όποιος σχολιασμός δικαστικής απόφασης ή βουλεύματος δεν πρέπει να παρορά την συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία που επιτελεί η καθεμία. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η εφαρμογή των νόμων που θεσπίζονται από τη νομοθετική εξουσία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση των ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Για την έκδοση βουλευμάτων των Δικαστικών Συμβουλίων που διατάσσουν την υπό όρο απόλυση από τα καταστήματα κράτησης των καταδικασθέντων με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό και άνω εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 110Α ΠΚ, η οποία καθορίζει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση του κρατουμένου και ιδίως τη διακρίβωση του ποσοστού αναπηρίας του με διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης ή μετά από βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο καμία απόκλιση.

Η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε και ιδίως από θεσμικά όργανα, για την εφαρμογή και μόνο του νόμου, είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες.»



Παρέμβαση Κοντονή

Νωρίτερα, την εισαγγελική έρευνα για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου λόγω αναπηρίας παρήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Λίγα 24ωρα μετά την είδηση της αποφυλάκισης του καταδικασθέντος σε κάθειρξη 21 ετών για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης της Energa-Hellas Power και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο κ. Κοντονής διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν προς κάθε κατεύθυνση ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις.

​Ο κ. Κοντονής διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν προς κάθε κατεύθυνση ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής παρήγγειλε, κατ’ άρθρο 30 παρ. 1 ΚΠΔ,( σ.σ ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να παραγγέλλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε αξιόποινη πράξη) στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων των οργάνων που πιστοποίησαν την αναπηρία του αποφυλακισθέντος Αριστείδη Φλώρου, που κρατείτο για την υπόθεση «Energa-Hellas Power».

Η εντολή δόθηκε από τον κ. Κοντονή ο οποίος ζήτησε να μελετήσει το σχετικό βούλευμα αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου.

Η εισαγγελική έρευνα θα αναζητήσει πιθανά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που αφορούν το περίφημο πιστοποιητικό αναπηρίας που άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα της φυλακής για τον κ. Φλώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Χαλκίδας που διέταξε ήδη κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο Αριστείδης Φλώρος πάσχει με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όπως αναφέρει η βεβαίωση του ΚΕΠΑ. Η συγκεκριμένη έρευνα διατάχθηκε μετά από την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη με την οποία αμφισβητούσε τη βεβαίωση του ΚΕΠΑ σημειώνοντας πως : «Πρωτοετής Φοιτητής της Ιατρικής καταλαβαίνει πως είναι γνωμάτευση κατά παραγγελία προφανώς με αντάλλαγμα ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ !!!».

Η βεβαίωση του ΚΕΠΑ ήταν άλλωστε το «κλειδί» της αποφυλάκισης καθώς με βάση τις τροποποιήσεις του άρθρου 110Α του ΠΚ, γίνεται υποχρεωτικά δεκτή (είναι δηλαδή ουσιαστικά ανέλεγκτη) από τους δικαστές. Η αμφισβήτιση εκ μέρους του αναπληρωτή υγείας έδωσε το δικαίωμα στον εισαγγελέα να διατάξει έρευνα.

Στην παραγγελία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζητεί να διερευνηθεί αν στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν τελεστεί τα αδικήματα της «έκδοσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδούς αναφοράς στην αρχή» (δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας), «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρ. Φλώρου και για «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος των γιατρών του ΚΕΠΑ .Παράλληλα παραγγέλλει ειδική πραγματογνωμοσύνη από ανεξάρτητο ειδικό πραγματογνώμονα στον Φλώρο για να πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αναπηρίας και σε ποιο ποσοστό φτάνει αυτή…