Μια ανάσα πριν από το όνειρο της ολοκλήρωσης του ελληνικού πύργου, του ουρανοξύστη που χτίζεται στο κέντρο της Μελβούρνης για να στεγάσει την ελληνική κοινότητα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο εκτός συνόρων της χώρας, βρίσκεται η ομογένεια.

Ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα, με το 90% των εργασιών να έχει ολοκληρωθεί. Οι εκπρόσωποι της κοινότητας οργάνωσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης την πρώτη εκδήλωση εντός του υπό κατασκευή κτηρίου επί της οδού Lonsdale, στην καρδιά της σύγχρονης μεγαλούπολης.

Έτσι, δεκάδες επιφανείς εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να θαυμάσουν εκ των ενόντων το πολυαναμενόμενο κτήριο, το οποίο, εκτός από τις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως φάρος του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της κουλτούρας της μητέρας – πατρίδας.

Η εκδήλωση είχε και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, εφόσον αποσκοπούσε στο να αποδώσει τις δέουσες τιμές πρωτίστως στους ομογενείς, αλλά και στο αυστραλιανό κράτος (σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο), για την οικονομική τους συμβολή, ώστε το όνειρο να αποκτήσει σάρκα και οστά.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στη σημασία την οποία προσδοκούν να αποκτήσει ο πύργος όταν σε λίγους μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης, «η υλοποίηση αυτού του συλλογικού ονείρου θα ήταν αδύνατη αν δεν είχαν πραγματικά πιστέψει σε αυτό κάποιοι ξεχωριστοί Έλληνες και δεν έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στηρίζοντας εμπράκτως τη συλλογική προσπάθεια».

Η ανταπόκριση ήταν όχι απλώς σημαντική, αλλά καταλυτική. Η κατασκευή κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εμπνευστές της αισθάνθηκαν πως οι υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τις δυνατότητες.

Τότε ήταν που λειτούργησε το ελληνικό φιλότιμο και εξέχοντες Έλληνες της διασποράς στη Βικτώρια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στήριξαν με γενναίες δωρεές την τιτάνια προσπάθεια. Αρωγός, όμως, στάθηκε και η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας. Πρώτος ανταποκρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώριας Τεντ Μπέλιου, προσφέροντας δύο εκατομμύρια δολάρια εκ μέρους της πολιτείας.

Σύντομα ακολούθησε το παράδειγμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, τόσο υπό την ηγεσία της πρώην πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ όσο και με τον σημερινό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ. Η στάση αυτή της αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας αποτέλεσε, όπως τόνισαν κατ’ επανάληψη οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της, «μια ελάχιστη αναγνώριση στα όσα έχει προσφέρει η παρουσία τόσων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στη δημιουργία της Αυστραλίας όπως τη ζουν και την απολαμβάνουν σήμερα οι κάτοικοί της».

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση η κα Ολίβια Νίκου, η πρώτη ελληνικής καταγωγής νομικός της Μελβούρνης, είχε ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, καθώς -όπως ανέφερε- στον ίδιο χώρο και στο παλιό κτήριο της κοινότητας η ίδια είχε σταθεί ενώπιον της ομογένειας για να απαγγείλει το πρώτο της ποίημα στα ελληνικά. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Μελβούρνης δρ Νίκος Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στη σημειολογία και τον συμβολισμό του πύργου για τη Μελβούρνη αλλά και την Αυστραλία γενικότερα, ενώ ο Πίτερ Άβρααμ, ο οποίος συντόνιζε τη βραδιά, υπογράμμισε την καίρια συμβολή των χορηγών και υποστηρικτών, αλλά και τον ρόλο που ευελπιστούν όλοι στην ομογένεια να διαδραματίσει αυτό το κέντρο πολιτισμού και ελληνισμού.



«Σκοπός μας είναι να φιλοξενούνται, εντελώς ελεύθερα, όλες οι δραστηριότητες της ομογένειας: εκδηλώσεις, παραστάσεις, σεμινάρια για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις τέχνες» τόνισε.

«Σκοπός μας είναι οι πόρτες του ελληνικού πύργου να είναι ανοικτές σε όλους, τόσο στους Αυστραλούς όσο και στα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων, που μαζί συναποτελούν το πανέμορφο πολυ-πολιτισμικό μωσαϊκό αυτής της πόλης, κάνοντάς τη να πρωταγωνιστεί με τα επιτεύγματά της στο διεθνές στερέωμα» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε σε καθέναν ξεχωριστά, σε όλες τις οικογένειες και τα πρόσωπα που συνέβαλαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και τους ευχαρίστησε εκ μέρους όλης της ομογένειας, τόσο των παλαιότερων μελών της όσο και εκ μέρους των – χιλιάδων πλέον- νεοαφιχθέντων μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα της κρίσης αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

«Όλοι θα βρουν τις πόρτες ανοιχτές, είτε για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα είτε για να συμβάλουν ή ακόμη και να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και εκδηλώσεις. Κυριότερο, όμως, μέλημά μας με τη λειτουργία του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού ανάμεσα στα μέλη της νεότερης γενιάς» πρόσθεσε με έμφαση.

Επεσήμανε, τέλος, την πρωτοβουλία και όλες τις ενέργειες που έγιναν από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης για την επίτευξη της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας που αφορά στην τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας, η οποία πρόκειται να επικυρωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων- η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστραλία Χριστίνα Σημαντηράκη, ο πρόεδρος του Αυστραλιανού AFL (της Ομοσπονδίας του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου) Άντριου Δημητρίου, ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αυστραλίας Άγγελος Ποστέκογλου, ο οποίος σε λίγες εβδομάδες θα μεταβεί με τους παίκτες της Εθνικής στη Βραζιλία για να εκπροσωπήσει την Αυστραλία στον κορυφαίο ποδοσφαιρικό θεσμό του πλανήτη, δεκάδες επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, πλήθος επιφανών Ελλήνων που διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας και, βεβαίως, δεκάδες εκπρόσωποι της ομογένειας, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το έργο, αλλά κυρίως από τις προοπτικές του, τη σημασία του για τον ελληνισμό της διασποράς και την προβολή της σύγχρονης Ελλάδας.

Το ποσό των 850.000 δολαρίων συγκεντρώθηκε από τις δωρεές των επιφανών ομογενών επιχειρηματιών για την αποπεράτωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας της Μελβούρνης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Πετράκης
Βίντεο: Αλέκος Μάρκελλος