Την ενοχή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για όλες τις κατηγορίες, όπως του αποδίδονται, οι οποίες μάλιστα είναι «οι ελάχιστες» από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί, ζήτησε από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.
Κατά την πολύωρη αγόρευσή της οδηγήθηκε στα συμπεράσματα ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης δεν αλλοίωσε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και ότι αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον Γ. Παπακωνσταντίνου, θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα και θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη που εντόπισαν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας.
Χαρακτήρισε μάλιστα «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότιΤην ενοχή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για όλες τις κατηγορίες ζήτησε από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ενδεχομένως κάποιος τον παγίδεψε. Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη της που ο κατηγορούμενος δεν αναγνώρισε τις ευθύνες του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει το δικαστήριο να τον δει με επιείκεια.
Ο πρώην υπουργός ήταν ο μοναδικός από όσους πέρασε η λίστα Λαγκάρντ και είχε κίνητρο να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του, υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας. «Αυτός έκανε τις διαγραφές, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του και να μην πληρώσουν φόρους είτε για προστατεύσει τον εαυτό του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην περίφημη λίστα», τόνισε.
Κατά την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέπραξε νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, διότι, όπως ανέφερε, δεν έδωσε εντολή για έλεγχο της λίστας στο ΣΔΟΕ.
Τι υποστήριξε η εισαγγελέας
Η πορεία της λίστας Λαγκάρντ από χέρι σε χέρι, οι μετεγγραφές από cd σε USB αλλά και τα ανοίγματα των επίμαχων αρχείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της αγόρευσης της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Τον Γ. Παπακωνσταντίνου έδειξε ως υπεύθυνο των αλλοιώσεων στη λίστα Λαγκάρντ η εισαγγελέας
Ειδικότερα, κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσσώνης και Συκιαρίδης αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα (σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).
Μόνον ο πρώην υπουργός, υποστήριξε η κυρία Δημητρίου, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τα σχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων. «Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά» είπε.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και τόνισε ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα, τα οποία έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ο ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα, και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις 58 αρχείων.
«Ποιος άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιoς αλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποια ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oύτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοι είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις…».
Όπως είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, «ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον υπηρέτη δύο κυρίων… Βρίσκεται ανάμεσα στον πρώην προϊστάμενό του, τον κατηγορούμενο και τον νυν (προϊστάμενο) τον κ. Βενιζέλο. Έχει στα χέρια του το στικάκι και πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο. Παραμένει στο γραφείο του κ. Βενιζέλου 6-7 μήνες και άλλους τόσους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ο κ. Διώτης είπε στον τότε υπουργό: “Θυμάστε το στικάκι που σας έδωσα, στείλτε το στον πρωθυπουργό”. Τουλάχιστον η γραμματέας του κ. Βενιζέλου δεν το έχασε».
Σε ό,τι αφορά στην εντολή Παπακωνσταντίνου να δώσει μόνο ορισμένα ονόματα καταθετών για έλεγχο στον Καπελέρη, η εισαγγελέας τόνισε ότι η ενέργειά του δεν ήταν η ενδεδειγμένη καθώς «η λίστα απεικόνιζε μια κατάσταση που δεν ήταν πρόσφατη δεδομένου ότι άλλοι είχαν μηδενίσει τους λογαριασμούς τους ή είχαν μεγαλύτερα από τα αναφερόμενα ποσά».
«Ο κατηγορούμενος», τόνισε η εισαγγελέας, «δεν έχει ούτε το CD, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα. Δεν μας λέει που είναι το CD, δεν μας λέει πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του που έκανε την επιλογή ορισμένων καταθετών, πού είναι ο υπολογιστής, στον οποίο ο ίδιος άνοιξε ορισμένα αρχεία – δύο ή τρία όπως λέει ο ίδιος – που είναι το έγγραφο που συνόδευε το CD. Πώς είναι τόσο διαλλακτικός με τη γραμματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το CD, μιας και έφθασε ως εδώ; Που είναι οι σελίδες με την επιλογή των λίγων καταθετών που του έδωσε ο συνεργάτης του Αγγελόπουλος;»
Διαβάστε επίσης: