Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Για την επίταξη που επιβλήθηκε σε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη και το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτή μίλησε στο zougla.gr o δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς.
Όπως εξήγησε ο κ. Διαλυνάς, η επίταξη προβλέπεται από το άρθρο 18 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι επίταξη είναι μία προσωρινή στέρηση της χρήσεως με μονομερή πράξη του κράτους για τον σκοπό να ικανοποιηθεί έκτακτη και άμεση δημόσια ανάγκη.
«Το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο την προσωρινή επίταξη. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας, γίνεται παραπομπή στον νόμο 4757. Η επίταξη θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου ΄21 και, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διάδοσης κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας μπορεί να παραγγέλνει την αναγκαστική δέσμευση στο Δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπως εδώ, ή νοσοκομείου, καθώς και όλων των ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών του θεραπευτηρίου ή του νοσοκομείου και επίσης με την απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται το χρονικό διάστημα της δέσμευσης που είναι 15 ημέρες».
Όσον αφορά στην αποζημίωση, η οποία θα δοθεί, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά, θα κριθεί με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας και Οικονομικών το αργότερο μέχρι 45 ημέρες από τότε που ξεκινά η επίταξη.
Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί για ότι οτιδήποτε λάβει χώρα σε αυτές τις κλινικές αυτές τις 15 ημέρες είναι υπεύθυνο το δημόσιο.
Παράλληλα ο κ. Διαλυνάς αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου ιδιωτικών κλινικών, καθώς και στα αιτήματα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
«Άκουσα δηλώσεις του προέδρου ιδιωτικών κλινικών. Του ετέθησαν ερωτήματα για ποιον λόγο καθυστέρησε τόσο η επίταξη των όποιων κλινικών από το κράτος. Η απάντηση ήταν ότι γίνονταν κάτι συζητήσεις με κάποια θεραπευτήρια που ήταν στις παρυφές της πόλης, αλλά δεν ευώδωσε αυτή η συζήτηση για λόγους οικονομικούς. Εδώ το πράγμα το έχουμε παρεξηγήσει. Ακούω και την απόφαση του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος λέει ότι εμείς για να βοηθήσουμε το σύστημα Υγείας έχουμε αιτήματα. Μετά ακούω συζητήσεις που δεν ευώδωσαν επειδή δεν συμφώνησαν στα οικονομικά ανταλλάγματα. Ας ακούσουν αυτοί οι κύριοι ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη πεθαίνει κόσμος. Το καταλαβαίνουν; Και όποιος γίνεται ιατρός ασκεί λειτούργημα και αν δεν ήθελε να γίνει ιατρός ας μη γινόταν. Δεν είναι η ώρα των οικονομικών ανταλλαγμάτων» τόνισε.
Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Διαλυνά στο zougla.gr