Είναι Σεπτέμβριος του 2018 και το τηλεοπτικό συνεργείο από την Ελβετία έχει στήσει δύο κάμερες σε ένα πολύ κοινό δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον. Μέσα στο δωμάτιο στριμωγμένοι στη μία πλευρά είναι οι συνεργάτες ενός γνωστού Έλληνα δικηγόρου. Απέναντι από τις κάμερες κάθεται ένας άνδρας, ο οποίος είναι ντυμένος με το ράσο Φραγκισκανού καλόγερου με κουκούλα και φοράει μία άσπρη μάσκα.

Ο «καλόγερος» αρχίζει να μιλάει στην κάμερα απαντώντας στις ερωτήσεις του Ελβετού δημοσιογράφου. Είναι πια Δεκέμβριος του 2018, λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου. Το ελβετικό συνεργείο βρίσκεται στην Αθήνα και ο Ελβετός δημοσιογράφος ζητεί από έναν Έλληνα συνάδελφό του πληροφορίες για κάποιον Νίκο Μανιαδάκη. Ο Ελβετός, ολιγομίλητος όπως πάντα, πληροφορεί τον Έλληνα συνάδελφό του πως κάτι αναμένεται να συμβεί γύρω στην Πρωτοχρονιά. Ο «καλόγερος» (Πηγή φωτογραφίας: dikastiko.gr)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τηλεοπτικό συνεργείο από την Ελβετία ετοιμάζει εδώ και πολλούς μήνες ένα ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Novartis και προφανώς τα δύο σημεία ενδιαφέροντος είναι το ένα στις ΗΠΑ και το άλλο στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Ελβετών, το ντοκιμαντέρ αναμενόταν να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαρτίου. Ο Έλληνας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με τους Ελβετούς αναφώνησε όταν το έμαθε: «Μα, θα συμπέσει πιθανώς με τις εκλογές». «Όχι» απάντησε ο Ελβετός, διότι «οφείλω να σε πληροφορήσω, φίλε μου, πως το ντοκιμαντέρ θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα!».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και η αγουροξυπνημένη Ελλάδα μαθαίνει πως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κρατείται ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος είναι και ένας από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Ο Ελβετός είχε δίκιο. Κάτι, όντως, συνέβη γύρω στην Πρωτοχρονιά.

Δύο ημέρες νωρίτερα, σε κάποιο στέκι των βορείων προαστίων, ένα γνωστό πρώην κυβερνητικό στέλεχος με πολύ καλές επαφές στον δικαστικό χώρο αποκαλύπτει στον συνομιλητή του πως σε λίγες εβδομάδες, δηλαδή προς τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα της εισαγγελέως Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis. Δίνει μάλιστα και ορισμένες μικρολεπτομέρειες. Ότι η έρευνα αφορά σε 10 άτομα και σε 45 τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν ήδη ερευνηθεί. Επίσης, το πρώην κυβερνητικό στέλεχος αποκαλύπτει πως κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν ποινικές διώξεις κατά ορισμένων εμπλεκομένων στη «λίστα των 10», πως θα υπάρξουν φάκελοι οι οποίοι θα αρχειοθετηθούν, ενώ για ορισμένα πρόσωπα θα συνεχιστεί η έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή, διότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν δύο 24ωρα πριν από την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του κ. Μανιαδάκη. Ο Νίκος Μανιαδάκης

Μετά την παραμονή Πρωτοχρονιάς, προφανώς η «λίστα των 10» αυξήθηκε και έγινε η «λίστα των 11», αφού ο Νίκος Μανιαδάκης από προστατευόμενος μάρτυρας κατέληξε κατηγορούμενος και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος για παθητική δωροδοκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να προστεθεί στο κατηγορητήριο και η ενεργητική δωροδοκία, εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα.

Ο Ελβετός δημοσιογράφος ήταν στην Αθήνα όταν ο Νίκος Μανιαδάκης έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Από την ανάλυση της φωνής, δηλαδή αυτής του «καλόγερου» στην Ουάσινγκτον, και τη σύγκρισή της με αυτήν του Νίκου Μανιαδάκη στην Αθήνα, προέκυψε πως δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Όμως, δεν είναι και γυναίκα, οπότε δεν πρόκειται για τη δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρα, την περίφημη «Αικατερίνη Κελέση». Άρα, ο «καλόγερος», ο οποίος «κελάηδησε» στο FBI, είναι ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας κι όχι ο αποκαλούμενος «Αναστασίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι Δευτέρα μεσημέρι, παραμονή Πρωτοχρονιάς, και το πανελλήνιο πληροφορείται πως ο Νίκος Μανιαδάκης είχε ήδη αποστείλει την οικοσκευή του στην Ισπανία αλλά και τα μέλη της οικογενείας του και πως ετοιμαζόταν να πάρει την πτήση για τη Μαδρίτη, όταν τον σταμάτησαν οι Αρχές στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έπειτα από κάποιο τηλεφώνημα, το οποίο «έπεσε» από τα κεντρικά.Το πρωί της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 2019, η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε έρευνα στην κατοικία του Νίκου Μανιαδάκη, ενώ την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου εξέδιδε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «απετράπη» μία δεύτερη «υπόθεση Χριστοφοράκου»

Ο Νίκος Μανιαδάκης ισχυρίζεται πως όλες οι κινήσεις του είχαν πραγματοποιηθεί εν γνώσει των δικαστικών αρχών και πως είχε αποκτήσει επαγγελματική σχέση πλέον με κάποιον εργοδότη στην Ιβηρική χερσόνησο. Τρεις μέρες αργότερα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην Αθήνα πως η Ισπανία δεν ήταν παρά ένα εφαλτήριο για ένα νέο «ξεκίνημα» του κ. Μανιαδάκη σε κάποια άλλη χώρα.

Με δεδομένο ότι η Μαδρίτη είναι το ευρωπαϊκό αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα δρομολόγια από την Ευρώπη προς την κεντρική και νότιο Αμερική, οι Αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο τελικός προορισμός του Νίκου Μανιαδάκη θα ήταν κάποια από τις χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ελλάδα. Αυτές δεν είναι πολλές και μπορεί κάποιος να τις μετρήσει στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Το πρωί της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 2019, η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε έρευνα στην κατοικία του Νίκου Μανιαδάκη, ενώ την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου εξέδιδε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «απετράπη» μία δεύτερη «υπόθεση Χριστοφοράκου». Προφανώς και για ευνόητους πολιτικούς λόγους, το Μαξίμου ήθελε να επισημάνει πως απεφεύχθη η «απόδραση» ενός βασικού εμπλεκομένου σε ένα σκάνδαλο, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με το βασικό πρόσωπο της υπόθεσης Siemens.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης