Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Μείζον ηθικό θέμα το οποίο προκαλεί αναταράξεις -εντός και εκτός- του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει από τις πρόσφατες τοποθετήσεις στην ηγεσία της Π.Υ..
Το απόγευμα της Παρασκευής, σε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η απομάκρυνση του αρχηγού του Σώματος, κ. Παναγιώτη Μπονάτσου, ο οποίος αποστρατεύθηκε.
«Πηγές» από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στον τέως -πλέον- αρχηγό χρεώνονται κυρίως υπηρεσιακά «λάθη» και «παραλείψεις» κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία υπήρξε η τρίτη πιο καταστροφική από το 2000, καθώς μετατράπηκαν σε παρανάλωμα του πυρός περισσότερα από 550.000 στρέμματα πρασίνου.
Στη θέση του κ. Μπονάτσου τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία χαρακτηρίζουν από «ατυχή» έως και «σκανδαλώδη» την τοποθέτηση του κ. Γεωργακόπουλου ως επικεφαλής του Σώματος, από τη στιγμή που ο νυν αρχηγός όχι μόνο έχει ανοικτές «παρτίδες» με την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά κατηγορείται για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η δίωξη αφορά στην άμεση συνέργεια σε απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου (κακούργημα) και εντάσσεται στο πρώτο μεγάλο «κύμα» διώξεων που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το αποκαλούμενο πρώτο σκάνδαλο των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, το οποίο φέρεται να έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ έχει ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, o οποίος αναμένεται -το προσεχές διάστημα- να καλέσει τους συνολικά 29 κατηγορουμένους σε απολογία.
Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, κυρίας Πόπης Παπανδρέου, ο κ. Γεωργακόπουλος μαζί με ακόμη οκτώ συναδέλφους του, τρία στελέχη εταιρειών καθώς και έναν πρώην υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου, εμπλέκεται στο σκέλος που αφορά στην τεχνική υποστήριξη των πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις!
Προαγωγές αντί για διαθεσιμότητα
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καταγγέλλουν στη zougla.gr ότι, αντί να ληφθεί υπ’ όψιν η συγκεκριμένη «δικαστική περιπέτεια» του νυν αρχηγού (ο οποίος βέβαια έχει το τεκμήριο της αθωότητας) αλλά και να ισχύσουν οι διατάξεις του νόμου 343/69, οι οποίες προβλέπουν ότι τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα οι αξιωματικοί Αστυνομίας και Πυροσβεστικής όταν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, το ΚΥΣΕΑ «επιβράβευσε» τον κ. Γεωργακόπουλο τοποθετώντας τον επικεφαλής της πολύπαθης υπηρεσίας.
Όπως εξηγούν, η νομοθεσία -η οποία αγνοήθηκε- είναι σαφής, καθώς, από τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε αξιωματικός τίθεται σε διαθεσιμότητα, τότε δεν μπορεί να κριθεί.
«Πρόκειται για απίστευτη τοποθέτηση, η οποία οφείλει να μας προβληματίσει όλους. Δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες του κ. Γεωργακόπουλου, ο οποίος μακάρι να αποδειχθεί ότι είναι αθώος, αλλά με τη μεταχείριση την οποία έχουν οι υψηλόβαθμοι κατηγορούμενοι. Δεν μπορεί να διέλαθε την προσοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα του κ. Δένδια το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη κατηγορούνται για κακουργήματα. Δεν έχουν δικαίωμα να πουν ότι ”δεν γνωρίζαμε”» αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν: «Ο κ. Γεωργακόπουλος μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος Αρχηγός στην ιστορία του Σώματος. Αυτό δεν έχει να κάνει, όμως, με την παρούσα υπόθεση. Δεν μπορούν οι χαμηλόβαθμοι να διώκονται και αυτεπάγγελτα να τίθενται σε διαθεσιμότητα για ψύλλου… πήδημα και τα στελέχη να παραμένουν στο απυρόβλητο. Πέραν όλων των άλλων, κάποιοι εμφανίζονται να γράφουν τις εισαγγελικές ενέργειες και δη τις διώξεις στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».
Επαναλαμβανόμενη ιστορία
Η δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr είχε και κατά το παρελθόν αναδείξει τις μεθόδους που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά στην καταστρατήγηση των νόμων αλλά και την κατάλυση της όποιας ηθικής έννοιας σχετικά με την ανέλιξη στελεχών, τα οποία, αν και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, εμπλέκονται και διώκονται για υποθέσεις ζημίας του ίδιου του Δημοσίου.
Έχει δε αποκαλύψει πολλάκις το… ρεσιτάλ αξιοκρατίας το οποίο υπάρχει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς από την πρώτη ημέρα άσκησης των ποινικών διώξεων είχε επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν ανώτατα στελέχη και αξιωματικοί να διώκονται και να παραμένουν στη θέση τους.
Η τότε αντίδραση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «πατούσε» στο επιχείρημα ότι, επειδή οι διώξεις στην Πυροσβεστική αφορούσαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη, δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν, αφού έπρεπε να υπάρχει μια συνέχεια στη διοίκηση του Σώματος.
Τα περίεργα, όμως, στην υπόθεση του νυν Αρχηγού αλλά και ορισμένων ακόμη αξιωματικών εκτείνονται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2011, λίγο διάστημα μετά τις αρχικές διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στις έκτακτες και τότε κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της Υπηρεσίας, οι υπόδικοι όχι μόνο προήχθησαν αλλά τοποθετήθηκαν και σε θέσεις-κλειδιά.
Τότε στη θέση του υπαρχηγού είχε τοποθετηθεί ο πρώην γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος ο νυν αρχηγός, Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ενώ διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας τοποθετήθηκε ο Κώστας Παπαδογιαννάκης, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να «προσπεράσει» 16 αρχιπυράρχους που προπορεύονταν στην επετηρίδα.
Κοινή συνισταμένη των τριών ανώτερων αξιωματικών ήταν το γεγονός ότι ήδη κατηγορούνταν από τις εισαγγελικές Αρχές.
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται» σχολιάζουν με νόημα τα ίδια πρόσωπα.
Για τις εξελίξεις στην Πυροσβεστική τοποθετήθηκε στην τηλεόραση της zougla ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Φίλιππος Παντελεάκος.
Δείτε το απόσπασμα: