Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού

Το νέο του πολιτιστικό εγχείρημα με τίτλο «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου» παρουσίασε το μεσημέρι της Κυριακής (24/2) στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός».

Το εγχείρημα αυτό αφορά στην αναβίωση του Ιερού Λόχου, του πρώτου ελληνικού τακτικού στρατιωτικού σώματος της νεότερης ιστορίας μας, υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η ημέρα της παρουσίασης της νέας ενδυμασίας της μπάντας του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» δεν είναι τυχαία, καθώς σαν σήμερα στις 24 δηλαδή Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε την επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας. Ήταν τότε που ο Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 και ύψωσε τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».


 

Η νέα ενδυμασία της μπάντας του «Διονυσίου Σολωμού» αποτελεί πιστό αντίγραφο της στολής ευρωπαϊκού τύπου που φορούσαν οι άνδρες του Ιερού Λόχου.

Είναι φτιαγμένη από ολόμαλλη μαύρη τσόχα για αυτό όσοι τη φορούσαν ονομάζονταν «μελανοφόροι» ή «μαυροφόροι». Η στολή του ιερολοχίτη αποτελούνταν από χιτώνιο μακρύ που έφθανε λίγο πιο πάνω από τα γόνατα, περισκελίδα και ψηλό χωρίς γείσο κάλυμμα κεφαλής, που σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει ο Κωνσταντίνος Ράδος έμοιαζε με το κάλυμμα των Ουσάρων.

Το κάλυμμα αυτό έφερε στην κορυφή λευκό λοφίο και ψηλά, τρίχρωμο εθνόσημο με κόκκινο λευκό και κυανό χρώμα. Κάτω από αυτό μετωπικά υπήρχε μεταλλική νεκροκεφαλή με δύο οστά χιαστί, σημαίνοντα Ελευθερία ή Θάνατος.

Η παρουσίαση της νέας ενδυμασίας του Ιερού Λόχου:

 

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ενδυμασίας του «Διονυσίου Σολωμού» ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου φυλάσσεται η καρδιά του.

Στη συνέχεια η μπάντα «Διονύσιος Σολωμός» ενδεδυμένη με τα μαύρα των Ιερολοχιτών πραγματοποίησε πομπή στη Β. Σοφίας μαζί με τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ», τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μέχρι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

 

Στις 12:30 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αναβίωσης του Ιερού Λόχου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής, πρώην υπουργό και πρόεδρο της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940 – 41, Γεώργιο Σούρλα.

«Ήταν μια ιστορικής σημασίας εκδήλωση. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε ό,τι αφορά την αναβίωση του Ιερού Λόχου του 1821. Να αποτελέσει αφετηρία να δυναμώσουμε το εθνικό μας φρόνιμα πιο πολύ και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες εκείνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών» είπε στο zougla.gr ο Γεώργιος Σούρλας. 

Δείτε τις δηλώσεις του:

«Η μεγάλη μας αγάπη για τη μουσική αλλά και την ιστορία μας οδήγησε σε αυτό το εγχείρημα την αναβίωση του πρώτου τακτικού σώματος του Ιερού Λόχου. Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους νέους ανθρώπους στην ιστορία και να μεταλαμπαδεύσουμε όλες τις έννοιες που έχουμε πάρει από τους πατέρες μας στη νέα γενιά» ανέφερε μιλώντας στην κάμερα του zougla.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» Τάκης Φολιάς.

Δείτε τις δηλώσεις του:
 

 

«Ο Ιερός Λόχος ένα αγαπημένο κεφάλαιο της ιστορίας ήταν ένα όραμα το οποίο μας απασχολούσε πάρα πολύ καιρό και ψάχναμε να βρούμε με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να του δώσουμε πάλι σάρκα και οστά. Με τη βοήθεια της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αλλά και του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Σούρλα αυτό το εγχείρημα σήμερα υλοποιήθηκε» είπε στο zougla.gr ο Αρχιμουσικός του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» Μάκης Κουτσαγγέλης.

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση: