Αύριο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο, ενώ το τελευταίο θα καταπλεύσει στις 9 Νοεμβρίου.
Αναγγελία προσέγγισης στο λιμάνι του Βόλου έχει γίνει φέτος από εταιρείες των οποίων τα κρουαζιερόπλοια θα «δέσουν» στο λιμάνι 23 φορές. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα «δέσει» αύριο στο λιμάνι, θα παραμείνει για 11 ώρες και θα αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη.
Η τουριστική σεζόν ξεκινά με δραματική μείωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι προσέγγισαν το λιμάνι 61 κρουαζιερόπλοια και οι ναυτικοί πράκτορες μιλούν για μια χρονιά δύσκολη.
Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου θα είναι μειωμένες μέχρι και 70% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι και θα επιστρέψουμε σε επίπεδα προ του 2010… Αιτία η οικονομική κρίση, που πλήττει την Ευρώπη και η οποία θα έχει αντίκτυπο και στις υπόλοιπες κρατήσεις στον τουριστικό τομέα.
Τα αρνητικά στοιχεία για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου για την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο, διαψεύδουν τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου, ότι το 2012 θα είναι ένα καλό έτος για την κρουαζιέρα.
Η κρίση φαίνεται πως επηρεάζει και την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με στοιχεία ναυτικών πρακτόρων, όσες κρουαζιέρες ξεκίνησαν, έχουν μειωμένες πληρότητες και τιμές.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με τις αναγγελίες που έκαναν τα δύο μεγαλύτερα ναυτικά πρακτορεία του Βόλου στο Λιμεναρχείο, ότι φέτος θα έχουμε 25 περίπου κατάπλους, έναντι 61 το 2011, που σημαίνει ότι η μείωση θα φθάσει το 70%.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αναγγελία του ναυτικού πρακτορείου του κ. Αγγ. Πετεινάρη, φέτος αναμένει δέκα κατάπλους, αρχής γενομένης στις 17 Απριλίου και συγκεκριμένα τέσσερις από το κρουαζιερόπλοιο «Grand Celebration», δύο από το «Orient Queen», δύο από το «Columbus 2», μία από το «Ocean Majesty» και μία από το «Kristina Katarina».
Τα κρουαζιερόπλοια θα προέρχονται από τον Πειραιά, τη Μύκονο, τη Σκιάθο, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
Το ναυτικό πρακτορείο Παπαγεωργίου έχει αναγγείλει άλλες δέκα αφίξεις, αρχής γενομένης από αύριο 10 Απριλίου και συγκεκριμένα δύο του «Hamburg», δύο του «Pacific Princess», δύο του «Golden Iris», μία του «Delphin», μία του «Le Levant», μία του «Club Med II» και μία του «Royal Iris».
Τα κρουαζιερόπλοια θα έρθουν από Μύκονο, Χίο, Γιάλτα, Θάσο, Πειραιά και Σαντορίνη.
Άλλα δύο ναυτικά πρακτορεία του Βόλου θα φέρουν άλλα πέντε κρουαζιερόπλοια, συνολικά έχουν αναγγελθεί 25 αφίξεις περίπου, έναντι 61 πέρυσι…
Οι ναυτικοί πράκτορες θεωρούν εξάλλου πως η φετινή μείωση δεν οφείλεται στη βύθιση του «Costa Concordia» στις ιταλικές ακτές.
Πέρυσι οι επιβάτες που είχαν έρθει με κρουαζιερόπλοια στο Βόλο, ήταν 72.796, έναντι 21.455 το 2010 (αύξηση 239,30%). Φέτος αναμένεται να πιάσουμε τους αριθμούς του 2010, ίσως και χαμηλότερα.
Οι περισσότερες αφίξεις προσδιορίζονται το τρίμηνο Απριλίου, Μαίου, Ιουνίου και το τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου.
Στη διερεύνηση που γίνεται πάντως από τις εταιρίες, ρωτούν για την ύπαρξη επιβατικού σταθμού (τέρμιναλ), που δυστυχώς στο λιμάνι του Βόλου δεν υπάρχει στην προβλήτα όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια, στην προβλήτα 2, αλλά στην επιβατική προβλήτα του λιμανιού.
Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θέλουν, εφόσον δεν κατεβαίνουν από το πλοίο για τα Μετέωρα ή μια εκδρομή-περιήγηση στην πόλη, να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο επιβατικό σταθμό, με εστιατόριο, καφετέρια, ιατρείο, χώρους ψυχαγωγίας και εμπορικά καταστήματα. Στα πρότυπα αυτά εξάλλου λειτουργούν οι επιβατικοί σταθμοί όλων των μεγάλων λιμανιών κρουαζιέρας της Μεσογείου.
Αντίθετα η υποδοχή των επιβατών γίνεται σε ένα τολ (προκατασκευασμένο κτίριο) στην προβλήτα 2. Από εκεί οι τουρίστες πρέπει να φθάσουν πεζή μέχρι το κέντρο της πόλης.
«Μίνι μπας» ή ταξί θα έλυναν το πρόβλημα της μετακίνησης, που εμποδίζει και η έλλειψη πινακίδων σήμανσης. Άλλωστε οι περισσότεροι επιβάτες είναι κυρίως τουρίστες τρίτης ηλικίας, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Εξάλλου η μη συγκοινωνιακή σύνδεση της προβλήτας, όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια με το κέντρο της πόλης, αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα.
Η προβλήτα που «δένουν» τα κρουαζιερόπλοια, είναι αυτή, όπου εναποτίθενται το σκραπ και τα κοντέινερ…
Οι περισσότεροι τουρίστες που είχαν έρθει πέρυσι με κρουαζιερόπλοια, ήταν Γερμανοί (38.869) και ακολούθησαν Ισπανοί (8.414), Άγγλοι (5.606), Ιταλοί (3.908), Αμερικανοί (3.792), Γάλλοι (2.722), Ισραηλινοί (1.261), Κύπριοι (1.199), Αυστριακοί (979), Ελβετοί (777), Βέλγοι (445) κ.ά.
Ο Βόλος περιλαμβάνεται στα 20 λιμάνια της χώρας, όπου θα απελευθερωθούν οι λιμενικές υπηρεσίες στον τομέα της κρουαζιέρας (προβλήτες, καβοδεσία, φύλαξη κ.ά.).
Πηγή: Εφ. Θεσσαλία
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης