Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Ελένη Καραθάνου
Ο Τελετάρχης του Πατριαρχείου και επιστάτης της Ιεράς Μονής του Τίμιου Προδρόμου στον Ιορδάνη, κ. Βαρθολομαίος μιλάει αποκλειστικά στη zougla.gr
Πρόκειται για το μοναδικό κτίσμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, γιατί σε απόσταση μόλις ελαχίστων μέτρων η περιοχή είναι ακόμη ναρκοθετημένη, 51 χρόνια μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο. Ακριβώς απέναντι από αυτό δηλαδή στην πλευρά της Ιορδανίας, βρίσκεται το άλλο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου όπου μαζί με το βουλγαρικό και το ρωσικό, εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει με γυμνό μάτι.
Η ιστορία του ξεκινάει από την Παλαιά Διαθήκη, όπου από το σημείο αυτό, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Ιησούς του Ναυή μαζί με όλους τους Εβραίους πέρασε στη Γη της Επαγγελίας. Για αυτό και μέχρι σήμερα το σημείο αυτό ονομάζεται «το πέρασμα των Εβραίων» (κασέρ γιαχούντ). Στη συνέχεια σε αυτή την περιοχή έκανε ασκητική ζωή ο τελευταίος και μεγαλύτερος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ή αλλιώς Βαπτιστής. Ο ίδιος προετοίμαζε τους Εβραίους για τον ερχομό του Μεσσία, προτρέποντάς τους να βαπτιστούν στον Ιορδάνη ποταμό. Σήμερα το Μοναστήρι καταλαμβάνει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μεγάλα προσκυνήματα της Αγίας Γης.
Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στον Ναό και την ξενάγηση του κ. Βαρθολομαίου:
Ιδρύθηκε πριν από περίπου 17 αιώνες, από την Αγία Ελένη, για να τιμηθεί η μνήμη και του έργο του Αγίου. Το κτίσμα ανά τους αιώνες μετρά πολλές κτιριακές αλλαγές ενώ το 1927 υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού που έγινε στην περιοχή. Το 1967 κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο, γνωστός ως ο πόλεμος των Έξι ημερών, ο χριστιανικός Ναός υπήρξε το τελευταίο προπύργιο των Ιορδανών.
Τρανταχτή απόδειξη αποτελούν μέχρι τις μέρες μας τα σημάδια στους τοίχους από τις σφαίρες αλλά και οι νάρκες που υπάρχουν ακόμα στην ευρύτερη περιοχή. «Η τελευταία οβίδα από τους Ιορδανούς προκάλεσε ένα μεγάλο ρήγμα στο πίσω μέρος του μοναστηριού που τότε λειτουργούσε ως εκκλησία. Σήμερα μετά την ανακαίνισή του ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Είναι κατοικήσιμος ωστόσο απαγορεύεται να μείνει κάποιος μόνιμα εδώ γιατί βρίσκεται στη ζώνη συνόρων, που είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον εβραϊκό στρατό και χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία», αναφέρει ο Τελετάρχης του Πατριαρχείου και επιστάτης της Ιεράς Μονής του Τίμιου Προδρόμου, κ. Βαρθολομαίος ο οποίος ανέλαβε την επισκευή και συντήρηση της Μονής.
Περιφραγμένο με συρματόπλεγμα που τοποθέτησε ο εβραϊκός στρατός αφότου ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση της περιοχής, το μοναστήρι πλέον αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες τουΠεριφραγμένο με συρματόπλεγμα που τοποθέτησε ο εβραϊκός στρατός αφότου ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση της περιοχής, το μοναστήρι πλέον αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες του. Η ξενάγησή μας στο χώρο έγινε κατά τις πρωινές ώρες αφού τα τελευταία χρόνια ο εβραϊκός στρατός επιτρέπει την καθημερινή πρόσβαση στο μοναστήρι μόνο τις ώρες που ανοίγουν τα σύνορα, δηλαδή από τις 8:00-8:30 πμ μέχρι τις 15:00 -15:30 μμ. «Εδώ το μέρος έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Σε αυτή την περιοχή της ερήμου ζούσε ο Άγιος Ιωάννης ο οποίος βάπτιζε του Ιουδαίους στον Ιορδάνη ποταμό, μόλις ελάχιστα μέτρα από το Μοναστήρι. Στο εξωτερικό του μέρος βρέθηκαν πολλά βυζαντινά ψηφιδωτά αφού χτίστηκε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη. Εξ΄ αρχής μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως Μοναστήρι.», λέει στη zougla.gr ο π. Βαρθολομαίος.
Ο Άγιος Ιωάννης, ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά, θεωρείται προφήτης και στην Καινή, Πρόδρομος, γιατί με τον λόγο του προετοίμασε τον κόσμο να δεχτεί τον ερχομό του Μεσσία Ιησού. Ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ και ξάδερφος του Χριστού. Η διδασκαλία του υπήρξε ιδιαιτέρως επικριτική προς τις ανηθικότητες της εξουσίας με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους άντρες του Ηρώδη. Κατά την παραμονή του στη φυλακή, ο Ηρώδης Αντύπας ζήτησε τον αποκεφαλισμό του, προσφέροντας το κεφάλι του ως δώρο γενεθλίων στη Σαλώμη, κόρη της Ηρωδιάδας που διατηρούσε παράνομη σχέση μαζί του.
Το Μοναστήρι βρίσκεται λίγο πριν το ποτάμι, το σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Άγιο Ιωάννη τον ΠρόδρομοΣύμφωνα με τον π. Βαρθολομαίο, «Το Μοναστήρι βρίσκεται λίγο πριν το ποτάμι, το σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μοναστήρι ήταν κλειστό από το ’67 μέχρι τη δεκαετία του ’80. Από τότε με ειδική άδεια που χορηγήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από το ισραηλινό κράτος, ερχόμασταν μία φορά το χρόνο για την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού ενώ στη συνέχεια δόθηκε άλλη μία άδεια για τη Μ. Τρίτη όπου τελούνταν πάλι ο αγιασμός και υπήρχε η δυνατότητα να επισκεφτούν το μοναστήρι οι προσκυνητές οι οποίοι υπήρχαν εδώ για την εορτή του Πάσχα. Η μνήμη Του Αγίου τιμάται την επομένη των Θεοφανείων ενώ την παραμονή τελούνται μεγάλες ώρες εσπερινός και Θεία Λειτουργία, παρουσία του Πατριάρχου, ο οποίος στη συνέχεια μεταβαίνει στον Ιορδάνη ποταμό και τελεί την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού».
Όπως λέει ο ίδιος, «το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε από τους στρατιώτες αποτελεί προσωρινό σύνορο της Μονής. Σε συνεργασία με τον εβραϊκό στρατό ο οποίος μας παρέχει αμέριστη βοήθεια και στήριξη σε ότι χρειαζόμαστε, προχωρά η κατοχύρωση των συνόρων μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να επεκταθούμε με ασφάλεια πια και να ξαναπάρουμε πίσω την ιδιοκτησία μας μετά την αποναρκοθέτησή της».
Γύρω από το μοναστήρι βρίσκονται, σε ναρκοθετημένη περιοχή, ορθόδοξα, λατινικά, αρμενικά και αιθιοπικά κτήματα στα οποία ακόμα απαγορεύεται η πρόσβαση.
Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο Γενικού Τουρισμού Mistakidis tours, για την ευγενική χορηγία του ταξιδιού στα Ιεροσόλυμα.
Επικοινωνία:
info@mistakidistours.gr
+210 52 21 860, 210 5234396
Αγ. Κωνσταντίνου 6, 1ος όροφος, Τ.Κ.: 104,31, Αθήνα
Δείτε ακόμα: