Με την ιδιότητα του μάρτυρα κατέθεσε τη Μ. Τρίτη στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι έπειτα από ένταλμα των ελληνικών δικαστικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι προσδοκίες των ανακριτών ότι μπορεί να δώσει στοιχεία για τους Έλληνες που «ξέπλεναν» χρήματα από τις μίζες των εξοπλιστικών δεν ικανοποιήθηκαν, καθώς ο Όσβαλτ υποστήριξε ότι δεν έχει στα χέρια του τέτοια λίστα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι ο πρώην τραπεζίτης ισχυρίστηκε πως αυτήν τη λίστα την είχε ο υφιστάμενός του, Φάνης Λυγινός, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιόν τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Όσβαλντ στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι δεν έχει ιδέα για μίζες, ωστόσο φέρεται να είπε ότι το σύστημα μπορεί να… έμπαζε λίγο στην τράπεζα, αφού δεν τηρούνταν κατά γράμμα οι διαδικασίες για τα εμβάσματα που έφθαναν στην Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε ότι το ελαφρώς… παράτυπο του πράγματος ήταν εν γνώσει των προϊσταμένων του, «αλλά ήταν μία συνήθης διαδικασία».

Ερωτηθείς εάν γνώριζε τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Α. Κάντα, υποστήριξε ότι δεν ήξερε πως επρόκειτο για πολιτικό πρόσωπο, τον θυμόταν όμως, όπως θυμόταν ότι τον βοήθησε να βγάλει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσό.

Νομικές πηγές αναφέρουν ότι ο Όσβαλντ ρωτήθηκε για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του εξοπλιστικού Asrad, με τον πρώην τραπεζίτη να απαντά ότι θυμάται κάποια από τα ονόματα, ωστόσο, όταν του επεδείχθησαν λογαριασμοί, έκανε τον… Κινέζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To who is who του τραπεζίτη

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ήταν καταζητούμενος εδώ και πολύ καιρό για την εμπλοκή του, ως τραπεζικό στέλεχος, σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόσφατα παραπέμφθηκε να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και για την υπόθεση της Siemens.

Ήταν τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στην BNP Paribas, και εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι Αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι.

Vip πελατολόγιο…

Υψηλή πελατεία είχε ο τραπεζίτης στην Ελλάδα. Μεταξύ των «πελατών» περιλαμβάνονται πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες, που «ξέπλεναν» τα χρήματά τους.

Το 2006, ο Όσβαλντ είχε περιγράψει στις καταθέσεις του στην Ελβετία, ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Λωζάννης, τον τρόπο με τον οποίο η Dresden Bank συμβούλευε πελάτες να ιδρύουν υπεράκτιες εταιρείες προτιμώντας τις βρετανικές Παρθένους Νήσους και τον Παναμά από το Λιχτενστάιν και την Ελβετία.

Για τον bon viveur Ελβετό με γαλλικές ρίζες η «δουλειά» αποτελούσε ρουτίνα. Συνήθως έκλεινε ραντεβού σε καφέ και έπαιρνε βαλίτσες με μετρητά. Ο τραπεζίτης στη συνέχεια κατηύθυνε τα χρήματα στη γαλλική BNP Paribas, όπου εργαζόταν παράλληλα.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Φωτό άρθρου: Eurokinissi.gr, Στέλιος Μισίνας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης