Οι προσπάθειες να γίνουν γονείς με τη σύζυγό του Αθηνά Κουρή και ο λόγος που έγραψε το άρθρο για να βοηθήσει νέα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς…

Στην αρχή όλα μοιάζουν εύκολα… Νομίζεις ότι το παιδί μπορείς να το βάλεις στο πρόγραμμα της ζωής σου. Δεν γίνεται ποτέ αυτό, οι παλιοί λένε «ή μικρός παντρέψου, ή μικρός καλογερέψου…». Μύθος… Είναι και η ζωή έτσι που λες να κάνεις πρώτα καριέρα και μετά να γίνεις γονιός. Έρχεται η στιγμή όμως εκείνη και βλέπεις ότι δεν ήταν τόσο εύκολο, σκέφτεσαι τώρα τι κάνεις; Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και εμείς.

Στην αρχή λέμε ξεκινάμε τις προσπάθειες, μια, δυο, τρεις… Χάνεις το μέτρημα και βάλε την αγωνία να περιμένεις να δεις αν η γυναίκα σου έχει καθυστέρηση. Αν το σκεφτείς έτσι, πάει το έχασες το παιχνίδι. Εφόσον περάσει το εξάμηνο (τόσο δίνουν οι γιατροί περίπου, σχετικό είναι αυτό) σου ζητούν να κάνεις εξετάσεις, να δεις τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει πιο άσχημο συναίσθημα να βλέπεις τη γυναίκα σου να σου κρύβει ότι της ήρθε η περίοδος. Κορίτσι μου θυμάμαι της είπα. Να νιώθεις τέλεια που σου έρχεται η περίοδος σου! Άλλες γυναίκες παρακαλούν να έχουν. Είναι και η θέση μας δύσκολη των αντρών, πόσο μάλλον των γυναικών. Στην αρχή νόμιζα ότι της δημιουργώ εγώ το άγχος αυτό. Να είστε άνετοι και να τα συζητάτε όλα. Όμως ΠΟΤΕ μη ρίχνεις το φταίξιμο στον άλλο. Είστε ΕΝΑ!

Γνωρίζεις και τη γυναικολόγο της γυναίκας σου… Και ξαφνικά πέφτει η πρόταση στο τραπέζι της σπερματέγχυσης! Τι είναι αυτό αναρωτιέστε και οι δύο.

Η ημέρα της πρώτης σπερματέγχυσης σε ιδιώτη…

Η άβολη στιγμή που πρέπει να πας σε ένα δωματιάκι για να αφήσεις το σπέρμα σου και μετά με ξένο σώμα να το τοποθετήσουν όσο πιο κοντά μπορούν στο ωάριο της συζύγου σου, από τη μεριά που υπάρχουν ώριμα ωάρια μέσα στη σάλπιγγα της ώστε να γίνει η γονιμοποίηση. Δηλαδή απλά βοηθούν το σπέρμα να πλησιάσει πιο κοντά στο ωάριο. Από εκεί και μετά απλά περιμένεις να γίνει η γονιμοποίηση. Και πάμε πάλι η αγωνία της καθυστέρησης. Αυτό που πρέπει να αποβάλεις, το άγχος… Και οι δύο σας!

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο θετικά… «να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια και αν δεν, μιλάμε για εξωσωματική». Σοκ όταν ακούσαμε τη λέξη αυτή. Δεν πρέπει όμως… Όλα τα νέα ζευγάρια τώρα έχουν προβλήματα γονιμότητας. Τι φταίει; Το άγχος της καθημερινότητας, ο τρόπος ζωής και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Η ημέρα της δεύτερης σπερματέγχυσης σε δημόσιο νοσοκομείο…

Και πάμε πάλι η ίδια διαδικασία. Το αποτέλεσμα αρνητικό. Κάτι συμβαίνει αναρωτιόμαστε, δεν μπορεί. Και τότε πέφτει στο τραπέζι η εξωσωματική. Και αναρωτιέσαι τι κάνουμε;

Εδώ να σας πω είναι το μεγάλο ερώτημα. Να πάω μέσω δημοσίου η ιδιωτικού τομέα. Δυστυχώς, παρατήρησα σε πολλές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα ότι «πουλάνε» ελπίδα με το καλησπέρα σας, στα «αρπάζουν» με την πρώτη φορά. Αυτό με έκανε να αναζητήσω βοήθεια μέσω του δημοσίου.

Χωρίς βέβαια να λείπουν οι εξαιρέσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και στα κακώς κείμενα…

Το νοσοκομείο «Έλενα» με τη Διοικήτρια Έλενα Κοντοσταθάτου που πάντα ήταν πρόθυμη να μας βοηθήσει και διευθυντή στο τμήμα εξωσωματικής Νικόλαο Παπαριστείδη, με το εξαιρετικό προσωπικό, όλα πραγματικά ήταν ευκολότερα… Το όνομα του γιατρού και η φήμη του γνωστή πριν ακόμη τον αναζητήσουμε. Αυτό είναι προτέρημα να έχεις τον ασθενή σου ικανοποιημένο και χαρούμενο. Δεν θα ξεχάσω τη φράση της γυναίκας μου όταν της γινόταν η εμβρυομεταφορά που άκουγε τις μαίες να λένε: «τέτοιες έμβρυομεταφορές πρέπει να μαγνητοσκοπούνται ως παράδειγμα!».

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε την προσπάθεια στο δημόσιο νοσοκομείο, όχι μόνο λόγω των οικονομικών, αλλά και της καλής φήμης που είχε ο συγκεκριμένος γιατρός. Πραγματικά εξαιρετικός και τώρα που διαβάζει το άρθρο εύχομαι να παραμένει στη θέση του διευθυντή γιατί το αξίζει όσο τίποτε άλλο.

Πολύ πιο οικονομική η εξωσωματική στο νοσοκομείο «Έλενα» απ ότι σε ένα ιδιωτικό κέντρο. Απλά σε αυτό που θέλει υπομονή, είναι η γραφειοκρατεία για την επιτροπή της εξωσωματικής. Σε μια εξωσωματική αυτά που κοστίζουν περισσότερο είναι τα φάρμακα. Στα ιδιωτικά βέβαια σου χρεώνουν και τις εξετάσεις αλλά και τις επισκέψεις όπως είναι αναμενόμενο.

Στο κομμάτι της γραφειοκρατίας το νοσοκομείο με τους γιατρούς και τη Διοίκηση μας βοήθησαν αρκετά ώστε να μαζέψουμε τα έγγραφα στο διάστημα που χρειαζόταν.

Για να περάσεις την επιτροπή του δημοσίου για την εξωσωματική πρέπει ο ένας από τους δυο στο ζευγάρι να αποδείξει ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Εμείς με δυο σπερματεγχύσεις ανεπιτυχείς, μια από ιδιωτικό κέντρο και μια από το δημόσιο νοσοκομείο «Έλενα», πληρούσαμε τα κριτήρια ώστε να συνεχίσουμε και η επιτροπή ενέκρινε τη λήψη φαρμάκων μέσω του δημοσίου για την εξωσωματική.

Η διαδικασία της φαρμακευτικής αγωγής για τη γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί

Η φαρμακευτική αγωγή για μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί μέσω εξωσωματικής είναι αρκετά πιεστική και με αυστηρό πρόγραμμα. Κάποια στιγμή μέσα μου δεν σας κρύβω σκέφτηκα, μακάρι να μην χρειαστεί να πάμε και στη δεύτερη προσπάθεια που σου δίνει το κράτος, για να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός της γυναίκας μου με τα τόσα φάρμακα.

Πρώτη ημέρα της περιόδου έγινε το μοριακό τεστ για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει κορονοϊό. Τη δεύτερη ημέρα έχουμε την έναρξη των τριών ενέσιμων φαρμάκων
(Μια στις 7:00, δυο στις 7:30)

Ορμόνες για να βγάλει ο οργανισμός όσα ωάρια μπορεί περισσότερα!

Μετά από 11-13 ημέρες η ημέρα για την λήψη ωαρίων και το άγχος για το πόσα θα βγάλει ο οργανισμός της υποψήφιας μητέρας. Μερική νάρκωση για τη σύζυγο και η εικόνα που δεν σε εμπνέει καθόλου να δώσεις γενετικό υλικό μέσα σε ένα δωματιάκι με κάποια περιοδικά για τον άντρα… Εμείς την πρώτη φορά της ωοληψιας βγάλαμε δυο καλά και επειδή θέλαμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες, τα βάλαμε κατάψυξη και κάναμε άλλο έναν φυσικό κύκλο περιόδου, χωρίς ενέσεις αυτή τη φορά για να βγάλουμε άλλο ένα καλό, με κόστος 200€ στη δεύτερη ωοληψια, καθώς δεν ήταν της επιτροπής. Με τα τρία καλά ωάρια λοιπόν ξεκινήσαμε για την γονιμοποίηση!

Το άγχος της γονιμοποίησης

Από τα τρία ωάρια που έβγαλαν, τώρα είναι πόσα θα γονιμοποιηθούν και θα γίνουν έμβρυα. Στη δίκη μας περίπτωση δόξα τω Θεώ, τρία βγήκαν, τρία γονιμοποιήθηκαν και έγιναν έμβρυα.

Η Εμβρυομεταφορά έγινε μετά από 3-4 ημέρες. Η αρχή θέλει πολλή προσοχή και ανάπαυση στο κρεβάτι, ώστε να απορροφήσει ο οργανισμός και να κρατήσει κάποιο από τα έμβρυα η και όλα! Μάλιστα θυμάμαι τον γιατρό να μου λέει με προσοχή στο αυτοκίνητο, όχι στις λακούβες!

Σίγουρα θα αναρωτιέστε πόσο κόστισε η εξωσωματική μέσω δημοσίου. Θα σας πω ότι το κόστος ήταν μηδαμινό σε σχέση με ένα ιδιωτικό κέντρο εξωσωματικής και αυτό γιατί το νοσοκομείο «Έλενα», σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας δεν «πουλούν» ελπίδα, αλλά δίνουν ελπίδα πραγματική σε νέα ζευγάρια να γίνουν γονείς…

Ο οργανισμός της γυναίκας μου τελικά κράτησε το ένα και κάπως έτσι ξεκινήσαμε ! Αυτή είναι η δίκη μας ιστορία, η δική μας προσπάθεια… Χωρίς ταμπού, χωρίς δεύτερες σκέψεις και το ταξίδι συνεχίζεται!

Και αν δεν… δεν χάθηκε και ο κόσμος. Θα έχετε σίγουρα αγάπη μέσα σας να δώσετε σε άλλα παιδιά. Ανίψια, παιδιά υιοθεσίας, παιδιά του κόσμου γύρω μας…

Πηγή: debater.gr