Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014 καταγγέλλει τη διεθνή αδιαφορία «ως ντροπιαστική και αναποτελεσματική» για τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές…
Newsroom
25.02.2015 | 12:00
UPD:25.02.2015, 12:24
Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014 καταγγέλλει τη διεθνή αδιαφορία «ως ντροπιαστική και αναποτελεσματική» για τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές καταστροφές της χρονιάς που πέρασε. Ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εδώ και 70 χρόνια.
Κέντρα κράτησης μεταναστών, συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής και απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού βρίσκονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, περιγράφονται λεπτομερώς φρικτές βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν σε βάρος πολιτών από τη Νιγηρία ως τη Συρία και την Ουκρανία, ενώ υπάρχει αναφορές και για την Ελλάδα στα θέματα της άσκοπης χρήσης αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και της ομοφοβίας.
«Καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από τις αστυνομικές δυνάμεις εξακολούθησαν και αποτέλεσαν θέμα ανεπαρκούς έρευνας στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οι συνθήκες κράτησης παραμένουν πολύ άσχημες. Η διοικητική κράτηση των μεταναστών, που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα ή άδειες παραμονής, συνεχίζεται πέραν του 18μηνου. Αυξανόμενη ανησυχία για ρατσιστικές βιαιότητες. Ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2014 καταγράφηκαν 350 επεισόδια ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας. Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών κατά μήκος των ελληνο-τουρκικών συνόρων». Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στον πρόλογο της έκθεσης για την ελληνική πραγματικότητα.
Περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους -αριθμός ρεκόρ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- λόγω των βιαιοτήτων στις περιοχές τους, μαζικών σφαγών, ή υποχρεωτικού εξανδραποδισμούΕιδική αναφορά γίνεται στην σύλληψη 67 μελών της Χρυσής Αυγής, στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, και στην αυστηρή φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ως το τέλος του 2014 περισσότεροι από 2.103 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, πνίγηκαν ή παραμένουν αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους Ρομά, για τους οποίους σημειώνεται πως ιδιαίτερα για τα παιδιά τους γίνονται διακρίσεις σε σχολικό επίπεδο. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι συνεχίζονται οι καταγγελίες για κακομεταχείρηση φυλακισμένων μεταναστών και υπερβολική χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η έκθεση, επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις συλλήψεις και τις καταδίκες αρνητών συνείδησης, ενώ εστιάζει στην παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, λόγω καταδίκης ενός blogger «για προσβολή θρησκευτικής πεποίθησης», επειδή είχε σατιρίσει ορθόδοξο μοναχό που έχει πεθάνει.
Βομβαρδισμοί αμάχων στην Ουκρανία
Ειδικότερα επικριτική η έκθεση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και τους αυτονομιστές αντάρτες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Την έκθεση υπογράφει η επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Anna Neistat, που υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες επιβεβαίωσης αποδείχτηκε ότι «θραυσματικές βόμβες, εκρηκτικά μεγάλης έντασης, αλλά και όλμοι βλήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές τόσο από τις δυνάμεις του Κιέβου όσο και τους αντάρτες. Και οι δύο αντιμαχόμενοι ουδέποτε πήραν μέτρα προφύλαξης της ζωής των αμάχων».
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης «Salil Shetty» μίλησε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις νεόκοπες ένοπλες ομάδες όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο και η Μπόκο Χαράμ που προκαλούν αποστροφή λόγω των εγκληματικών τους πράξεων. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης πως ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια οι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους -αριθμός ρεκόρ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο- λόγω των βιαιοτήτων στις περιοχές τους, μαζικών σφαγών, ή υποχρεωτικού εξανδραποδισμού.
Ιδιαίτερα επικριτική η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα του χειρισμού των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο . Στο κείμενο υπάρχει, μεταξύ άλλων, και η δήλωση του επικεφαλής του ιταλικού γραφείου της, Gianni Rufini, ότι «η ΕΕ κρύβει το πρόσωπό της στην άμμο», όταν εξετάζεται το ζήτημα των χειρισμών για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, 1760.000 από τους οποίους στην Ιταλία.