Χαλάρωση των μέτρων ελέγχου σε περιστατικά και συνοδούς για κορωνοϊό καταγράφεται στα νοσοκομεία της περιοχής της Πάτρας.
Φαίνεται ότι η πτώση των περιστατικών covid σε συνδυασμό με την κούραση που έχει προκαλέσει ο διετής συναγερμός και η διαρκής μάχη έχουν ως συνέπεια την ελαστικοποίηση των μέτρων.
Ωστόσο τα παραθυράκια που αφήνει αυτή η στάση αποδεικνύονται μοιραία για κάποιους ασθενείς που μπαίνουν καθαροί από κορωνοϊό αλλά κολλάνε ενδονοσοκομειακά.
Ενδεικτικά είναι τα όσα μας περιγράφει συμπολίτισσα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
«Σχεδόν ένα μήνα τώρα νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ η μητέρα μου μετά από κάποια πτώση που είχε. Προ ημερών έφεραν δίπλα της μία κυρία από τον Πύργο. Τη Δευτέρα παρατηρώ να επικρατεί μία αναταραχή. Ηρθε μία γιατρός και ενημέρωσε τον σύζυγό της ότι θα την πάνε σε άλλη κλινική. Τελικά μάθαμε ότι η κυρία είχε κορωνοϊό και ότι και άλλα μέλη της οικογένειάς της είχαν ασθενήσει. Επίσης μάθαμε ότι την έφεραν στην κλινική πριν βγει το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ παρ’ ότι είχε πυρετό και βήχα. Είναι δε σημαντικό ότι δεν μας έγινε ενημέρωση υπεύθυνα από κάποιον. Ο,τι ακούσαμε στον διάδρομο και από τον σύζυγο της κυρίας. Δεν θα έπρεπε να μας πουν τι συμβαίνει κι εμείς να λάβουμε τα μέτρα μας, διότι στο σπίτι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι; Δεν θα πρέπει να τους προστατεύσουμε;» περιγράφει.
Η ίδια καταθέτει τους έντονους προβληματισμούς της για όλη αυτή την κατάσταση εκφράζοντας την κατανόησή της για την κούραση που υπάρχει. Αλλά όπως επισημαίνει ο κάθε ασθενής πρέπει να έχει τη φροντίδα που του πρέπει και να είναι προφυλαγμένος από τους κινδύνους.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη δική μας αγωνία. Εμείς ως συνοδοί λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα και κάνουμε συνεχώς ράπιντ τεστ για να μπούμε στο νοσοκομείο. Κι έτσι πρέπει να κάνουμε. Αλλά τους ασθενείς δεν τους ελέγχουν; Και καλά η δική μου μητέρα είναι 90 ετών, στην κλινική αυτή νοσηλεύονται όμως παιδιά χειρουργημένα στο κεφάλι είναι δυνατόν να εκτίθενται σε τέτοιο κίνδυνο; Φέρνουν ασθενείς που δεν έχουν ελεγχθεί σε κλινική που υπάρχουν χειρουργημένοι ασθενείς; Μπορεί να έγινε απολύμανση προχθές και η κλινική να είναι κλειστή για τους συνοδούς αλλά αν έχει γίνει ήδη διασπορά; Είμαστε ήδη ένα μήνα μέσα σκεφτείτε να προκύψει μία τέτοια επιπλοκή, θα βγει ζωντανή;»
Γενικότερα πάντως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπάρχει έλεγχος στην είσοδο. Μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει ανεξέλεγκτα. Ούτε ο τυπικός έλεγχος δεν γίνεται.
Οπως ανέφερε ασθενής που πήγε για επανέλεγχο στα τακτικά πρωινά ιατρεία δεν έλεγξε κανείς τα πιστοποιητικά τους πολύ περισσότερο δε, δεν γίνεται θερμομέτρηση.
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναζήτησε για το θέμα αυτό τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Μπάκο, αλλά δεν υπήρξε απάντηση.