Αποζημίωση 380.000 ευρώ μετά από 9 χρόνια επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, για τους συγγενείς οδηγού αυτοκινήτου, που πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2014, μετά από φωτιά που ξέσπασε εν πλω, στο πλοίο «Norman Atlantic».

Συνολικά την ζωή τους έχασαν 11 άνθρωποι, με τρεις από αυτούς να είναι Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν στο στενό του Οτράντο στην Αδριατική θάλασσα, 35 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία στο κατάστρωμα των οχημάτων (γκαράζ), η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο το πλοίο.

Το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα ήταν της εταιρείας Visemar di Navigazione SR.l. και ήταν ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., στο οποίο επέβαιναν 483 άτομα, από τα οποία 427 ήταν επιβάτες και 56 μέλη του πληρώματος.

Αφού σημάνθηκε συναγερμός κινδύνου, προχώρησαν σε κινητοποίηση των παράπλευρων πλοίων, χωρίς να τους απασχολούν οι κακές καιρικές συνθήκες και ξεκίνησε η εκκένωση του πλοίου, που κράτησε περισσότερο από 36 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείο έσπευσαν και ελικόπτερα, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης. Μάλιστα, το πλοίο είχε περάσει τα Ιταλικά ύδατα, κάτι που έκανε Ελλάδα και Ιταλία να συνεργαστούν και να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβαίνοντες.

Το πόρισμα της Ιταλίας

Σύμφωνα με το πόρισμα, η εξάπλωση της πυρκαγιάς, οφείλεται στο ότι αδιαφόρησαν οι υπάλληλοι του πληρώματος, για τις πρώτες ενδείξεις καπνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για να απομακρυνθεί ο καπνός από το μηχανοστάσιο και ένας από τους μηχανικούς εγκατέλειψε τον χώρο, χωρίς ενημέρωση.

Επίσης, υπήρχαν προβλήματα και με την ενεργοποίηση του συστήματος κατάσβεσης drencher στη ζώνη, όπου εκδηλώθηκε η φωτιά.

Ακόμη, έγινε λόγος για προβλήματα συντονισμού των μελών του πληρώματος, αλλά και καθοδήγησης των επιβατών.

Μερικοί από τους συγγενείς, που έχασαν τους ανθρώπους τους, οδήγησαν στα ελληνικά δικαστήρια την πλοιοκτήτρια εταιρεία και άλλοι προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και έλαβαν αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς του οδηγού, δηλαδή η μητέρα, τα δύο παιδιά και τα δύο αδέλφια του, προσέφυγαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ακολούθησε το Εφετείο Πειραιά. Και από τα δύο δικαστήρια δικαιώθηκαν με τους δικαστές να υποχρεώνουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταβάλει ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη, που υπέστησαν το ποσό των 100.000 ευρώ στη μητέρα, το ποσό των 100.000 ευρώ σε καθένα, από τα δύο παιδιά και από 40.000 ευρώ σε κάθε ένα, από τα δύο αδέλφια του (συνολικά 380.000 ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης