Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν αύριο οι επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε τη δικαστική απόφαση με την οποία τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό με αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια και να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους είχε χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με αποτέλεσμα να πέσουν “στα μαλακά” σε σχέση με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση των ισοβίων και να επιβληθούν 18 έτη κάθειρξη στους “πρωταγωνιστές” της μεταφοράς του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης που έφτασε στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα ήταν να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από τους πρώην ισοβίτες με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, πολλά χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αν ίσχυε η πρωτόδικη ποινή των ισοβίων.

Πρώτος αφέθηκε ελεύθερος με την συμπλήρωση έξι ετών και έξι μηνών πραγματικής φυλακής ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου βρέθηκε μισός τόνος του φορτίου της ηρωίνης, με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, καθώς είχε συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής των 18 ετών με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα κάποια από αυτά τα μεροκάματα υπολογίστηκαν διπλά, όπως προβλέπεται για όσο διάστημα κρατούνταν για λόγους ασφαλείας στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα.

Λίγους μήνες μετά αφέθηκε ελεύθερος και ο καταδικασθείς ως ναυλωτής του “Noor 1” Γεώργιος Μπουρδούβαλης και ένας από τους τρεις Τούρκους που είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί ενώ συσκεύαζαν την ηρωίνη για τη μεταφορά της σε φορτίο με μαρμαρόσκονη.

Στη φυλακή παραμένουν μόνο οι δύο Τούρκοι, καθώς δεν εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους και κατά συνέπεια δεν έχουν υπολογιστεί ημέρες εργασίας προκειμένου να αποφυλακιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών και στον Κωνσταντίνο Καρτσιώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης που μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά και τον Ιρανό συνοδό του φορτίου της ηρωίνης μέσα στο πλοίο, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης.

Και αυτοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι λίγους μήνες μετά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, συνελήφθησαν και επέστρεψαν στη φυλακή οι Γ. Μπουρδούβαλης και Κ. Καρτσώνης, ενώ παραδόθηκε μόνος του στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά ο Ευθ. Γιαννουσάκης, καθώς αναβίωσε η πρωτόδικη απόφαση των ισοβίων για τους Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη και των 18 ετών κάθειρξης για τον Καρτσώνη.

Αντίθετα άγνωστη παραμένει η τύχη του Ιρανού και του ενός Τούρκου συγκατηγορούμενων τους που είχαν αφεθεί ελεύθεροι και δεν έχουν βρεθεί από τις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ζούγκλας”, ο Τούρκος εθεάθη στο Βέλγιο, όπου έμενε μόνιμα πριν τη σύλληψη του και είχε χρησιμοποιηθεί από τον συμπατριώτη του μεγαλέμπορο ναρκωτικών Οργκάν Ορχάν για τη μεταφορά του φορτίου του “΄λευκού θανάτου”.

Το ανώτατο ποινικό ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αναίρεσε την δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση, κρίνοντας πως δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς την χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ας σημειωθεί πως την απόφαση για αναγνώριση του ελαφρυντικού έλαβαν οι τέσσερις Εφέτες με σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας, μετέπειτα Εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, ενώ είχε μειοψηφήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να χορηγηθεί το ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες.

Από την πλευρά του ο Άρειος Πάγος διαπίστωσε πως δεν γίνεται καμία αναφορά σε περιστατικά ή αποδεικτικά μέσα που να αποδεικνύεται η καλή συμπεριφορά των καταδικασθέντων μετά την πράξη.

Οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν πως η πραγματοποίηση ημερομισθίων και η επιμόρφωση των κρατουμένων μέσα στη φυλακή δεν αρκούν για την στοιχειοθέτηση του ελαφρυντικού.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να στείλουν ξανά αύριο τους καταδικασθέντες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά προκειμένου να κριθούν από άλλους δικαστές ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Αν δεν τους χορηγηθεί, τότε κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, ενώ αν τους χορηγηθεί, τότε αναμένεται να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης και να αφεθούν ελεύθεροι με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης από τις φυλακές.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Διαβάστε το σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 447 / 16-03-2023 απόφασης του Ε Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με βάση το οποίο αναιρέθηκε η δικαστική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε το ελαφρυντικό και “έσπασαν” τα ισόβια που είχαν επιβληθεί στους καταδικασθέντες.
“Στο ως άνω αιτιολογικό της προσβαλλόμενης ουδεμία αναφορά διαλαμβάνεται στα περιστατικά καθώς και στα αποδεικτικά μέσα από τα οποία προέκυψαν αυτά, τα οποία εισφέρθηκαν στην αποδεικτική διαδικασία και στα οποία μετά από συγκριτική στάθμιση και αξιολογική συσχέτιση στήριξε την κρίση του αυτή για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης της καλής συμπεριφοράς για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις πράξεις των ανωτέρω κατηγορουμένων.

Επίσης, δεν εξειδικεύονται και δεν προσδιορίζονται με επάρκεια τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία τα οποία εισφέρθηκαν κατά την αποδεικτική διαδικασία και τα οποία ήταν ικανά να θεμελιώσουν την απαιτούμενη για όλους τους προαναφερόμενους κατηγορούμενους πραγματική επίγνωση των συνεπειών των πράξεων τους, την ειλικρινή ψυχοβουλητική μεταστροφή τους, τη σταθερή εναρμόνιση τους προς τις επιταγές της έννομης τάξης και την ουσιαστική σωφρονιστική βελτίωση της προσωπικότητας τους, καθόσον μόνο η συμμόρφωση του κρατούμενου στους σωφρονιστικούς κανόνες, η πραγματοποίηση ημερομισθίων και η επιμόρφωση του στις φυλακές, που δέχθηκε η προσβαλλόμενη, δεν αρκούν για τη στοιχειοθέτηση του εν λόγω ελαφρυντικού, χωρίς τη συνδρομή και άλλων στοιχείων που να καταδεικνύουν ουσιαστική μεταστροφή του χαρακτήρα του υπαιτίου.

Η έλλειψη αυτή, καθιστά ανέφικτο τον αναιρετικό έλεγχο για τον εκ μέρους του Δικαστηρίου μετά βεβαιότητας λειτουργικό συσχετισμό και την συναξιολόγηση των αποδεικτικών μέσων, έχει δε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κενών, τα οποία καθιστούν την περί τούτου αιτιολογία ανεπαρκή, ελλιπή και μη ειδική και εμπεριστατωμένη, όπως απαιτείται από τις διατάξεις των άρθρων 93 παρ.3 του Συντάγματος και 139 του ΚποινΔ.

Συνακόλουθα καθίσταται ανέφικτος ο αναιρετικός έλεγχος και σε σχέση με την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και της της ουσιαστικής ποινικής διάταξης του άρθρου 84 παρ2ε ΠΚ κατά το βάσιμο λόγο αναίρεσης για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης και έλλειψη νόμιμης βάσης (άρθρ. 510 παρ. 1 στοιχ. Δ και Ε ΚΠοινΔ) του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρέπει επομένως να αναιρεθεί εν μέρει η προσβαλλόμενη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιώς”.

Ο ρόλος του Γιαννουσάκη

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι αρεοπαγίτες και ως προς το ρόλο του Ευθύμιου Γιαννουσάκη ο οποίος είχε προσπαθήσει να λάβει ελαφρυντικό λόγω της συνεργασίας του με τις αρχές, προχωρώντας σε μυστικές καταθέσεις και προσκομίζοντας στο Λιμενικό Σώμα στοιχεία από τον τραπεζικό του λογαριασμό, με βάση τον οποίο σχηματίστηκαν κατηγορίες σε βάρος των φερόμενων ως χρηματοδοτών του φορτίου της ηρωίνης, μεταξύ των οποίων δύο Τούρκοι και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, η δικογραφία σε βάρος του οποίου εκκρεμεί στον Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά.

Ο ένας από τους Τούρκους είναι ο επιχειρηματίας Φαρντίν Ριγκαμπάντι, μόνιμος κάτοικος Αγγλίας, ο οποίος συνελήφθη και εκδόθηκε στη Ελλάδα.

Όμως απαλλάχθηκε στις 5 Απριλίου 2022 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, καθώς δεν αποδείχθηκε ο ισχυρισμός του Γιαννουσάκη για εμπλοκή του στη μεταφορά των ναρκωτικών με το “Noor 1”…

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην απόρριψη του ελαφρυντικού για την συνεργασία του Γιαννουσάκη με τις αρχές, από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

“Κατά τον χρόνο κρατήσεως του, επιδιώκοντας καλή διαγωγή, παρείχε πληροφορίες στις διωκτικές και δικαστικές αρχές για πρόσωπα τα οποία είχαν λάβει μέρος στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει πλήρως τη δική του δράση προσπαθώντας να περιορίσει την εμπλοκή του”, αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης