Το δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπό προϋποθέσεις, αναγνωρίζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται, ιδρύοντας Ενώσεις Προσώπων, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αλλά όχι Σωματεία.
Σύμφωνα, δηλαδή, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν μπορούν να απολαμβάνουν την προστασία που εξασφαλίζει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982 και προβλέπει μεταξύ άλλων την μη απόλυση των συνδικαλιστών, χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών κ.λπ.. Οι αρεοπαγίτες, με ψήφους 36 υπέρ έναντι 3 κατά, έκριναν ότι το δικαίωμα της συλλογικής δράσης παρέχεται σε όλους τους πολίτες, σε όποια κοινωνική ή επαγγελματική τάξη κι αν ανήκουν, και δεν απαιτείται η έκδοση «τυπικού νόμου» από καμία διάταξη του Συντάγματος για τη συγκρότηση Ένωσης Προσώπων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ως εκ τούτου, όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα αυτό, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε από το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο είχε κρίνει ότι δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναίρεση κατά της απόφασης αυτής άσκησαν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμο δικαίωμά τους ο συνδικαλισμός, όπως άλλωστε και στην ΕΛ.ΑΣ.. Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ι. Τέντες, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται, ενώ, αντίθετα στην εισήγησή του, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης τόνισε ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των στρατιωτικών.
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης