Νόμιμες κρίθηκαν, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι τροποποιήσεις τις οποίες επέφερε το υπουργείο Παιδείας σε Προεδρικά Διατάγματα του σχέδιου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Αναλυτικότερα, με σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία κατατέθηκαν για επεξεργασία στο ΣτΕ επέρχονται νέες αλλαγές σε 14 από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το σχέδιο Αθηνά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει αλλαγές σε 10 ακόμη Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν το σχέδιο Αθηνά. Τα νέα διατάγματα που επεξεργάστηκε το ΣτΕ αφορούν τα ΑΕΙ: 1) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) Πανεπιστήμιο Κρήτης, 3) την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και 4) την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα ΤΕΙ: 1) Αθηνών, 2) Θεσσαλονίκης, 3) Πειραιά, 4) Κεντρικής Μακεδονίας, 5) Δυτικής Μακεδονίας, 6) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 7) Δυτικής Ελλάδας, 8) Θεσσαλίας, 9) Στερεάς Ελλάδας και 10) Πελοποννήσου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμες σχεδόν όλες τις τροποποιήσεις, εκτός από μία που κρίθηκε παράνομη, ενώ οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά παρέκκλιση δέχθηκαν τις τροποποιήσεις, καθώς για τα επίμαχα σχέδια διαταγμάτων δεν είχε προηγηθεί η έκδοση της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία γνώμης της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανωτάτη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ), αλλά ούτε υπήρξαν γνώμες των αρμοδίων συμβουλίων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, στα 14 διατάγματα του σχεδίου Αθηνά γίνονται διορθώσεις, καθώς εκ παραδρομής δεν είχαν διατυπωθεί σωστά ορισμένες διατάξεις τους, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται τα παλαιά διατάγματα με μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.Οι δικαστές, κατ΄ αρχάς, υπογραμμίζουν ότι πριν σταλούν τα σχέδια διαταγμάτων στο ΣτΕ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η έκδοση γνώμης, από την ΑΔΙΠ και από τα αρμόδια συμβούλια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μετά από σχετική γνώμη της Συγκλήτου του αρμόδιου ιδρύματος. 

Πηγή: ΑΠΕ