Έκκληση στην πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα έργα στην κάτω μεριά του πρανούς, που ολισθαίνει προς το ρέμα Πεντέλης στην περιοχή του Νέου Βουτζά, για να σωθεί το σπίτι της, μαζί με άλλα επτά που όπως λέει κινδυνεύουν, απευθύνει η Μαίρη Μπαλλή, ιδιοκτήτρια ενός από τα σπίτια που κινδυνεύουν να τα “καταπιεί” το ρέμα μετά τη σοβαρή καθίζηση που έχει υποστεί το έδαφος από τις πρόσφατές πλημμύρες. Τα σπίτια στο σημείο είναι, όπως λέει, εντός σχεδίου πόλης, με νόμιμες οικοδομικές άδειες και όχι αυθαίρετα, που έχουν κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις. Το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής προέβλεπε τη θέση των σπιτιών αυτών, που κινδυνεύουν με κατάρρευση.
«Με την επόμενη βροχή το σπίτι θα το πάρει και αυτό το ρέμα» λέει στην ΕΡΤ και ενημερώνει πως τόσο το δικό της σπίτι, που είναι 30ετίας, όσο και τα υπόλοιπα είναι εντός σχεδίου πόλεως και έχουν κτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες.
Έως τώρα οι κάτοικοι των οκτώ δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, γιατί τα δέντρα συγκρατούσαν το νερό της βροχής, μετά όμως από τις πυρκαγιές, οι καθίζηση του εδάφους είναι μόνιμος κίνδυνος στην περιοχή. «Στο Νέο Βουτζά και τον Υμηττό τα σπίτια κτίζονται πάνω σε πρανή επισήμανε. Δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν να φύγουν. Εδώ υπήρχε δάσος που κάηκε. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς μετά να κάνει κάποιες παρεμβάσεις».
Η ίδια εδώ και μία εβδομάδα έχει εγκαταλείψει το σπίτι της, μένει με την οικογένειά της στο σπίτι του πατέρα της στον Πειραιά και απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, για τα απαραίτητα έργα.
«Παρακαλούμε την πολιτεία να κάνει τα έργα στην κάτω μεριά του πρανούς, γιατί καταστράφηκαν δύο οικογένειες και έχουν σοβαρό πρόβλημα άλλες επτά. Τα σπίτια μας είναι με οικοδομικές άδειες, καθ΄ όλα νόμιμες» επισήμανε. «Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη οικονομική, να γίνουν τα απαραίτητα έργα γιατί “φεύγει” και ο δρόμος. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς είναι στο πλευρό μας αλλά δεν αρκεί» υπογράμμισε.
«Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια» εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος, υπογραμμίζοντας πως το φαινόμενο θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.