Στην εξάρθρωση διεθνούς και πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην αποθήκευση, στην εμπορία και στην περαιτέρω διακίνησή τους στο εσωτερικό και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης προχώρησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 22 άτομα, ηλικίας από 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά.
Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης άλλα 14 άτομα, -12 άνδρες και 2 γυναίκες, εκ των οποίων τα 11 αναζητούνται, ενώ τα λοιπά τρία είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης.
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψαν τουλάχιστον 229 πράξεις διακίνησης ναρκωτικών από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής κι άλλων δεμάτων με κοκαΐνη της ίδιας μορφής.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.
Οι υποομάδες και οι «εγκέφαλοι»
Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, κατείχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, ενώ παράλληλα λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.
Ειδικότερα, την πρώτη υποομάδα, που αποτελούνταν από 17 μέλη, διηύθυνε 44χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος και συνελήφθη.
Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στη Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.
Σε δεύτερο στάδιο αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, την αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους (καβάντζες), ενώ ειδικός στην εξαγωγή – μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη ήταν ένας 62χρονος υπήκοος Κολομβίας.
Ακολούθως, μέλη της υποομάδας αναλάμβαναν τη διακίνηση των ποσοτήτων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Τη δεύτερη υποομάδα, που αποτελούνταν από επτά μέλη, διηύθυνε 60χρονος Έλληνας, ο οποίος επίσης συνελήφθη.
Τα μέλη της υποομάδας αυτής ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.
Μέλη της εν λόγω υποομάδας φρόντιζαν για την ανεύρεση παραληπτών των ναρκωτικών, την παραλαβή των δεμάτων μέσω ταχυδρομείου, την αποθήκευση αυτών και την περαιτέρω διάθεση – διακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατείχαν σημαντικές διασυνδέσεις με μέλη καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καθώς η προμήθεια της κοκαΐνης γινόταν απευθείας από χώρες πρωτογενούς παραγωγής (Βολιβία), έπειτα από επιτόπια μετάβαση των μελών της εκεί.
Χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη
Όπως προέκυψε από την έρευνα, 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας μετέβη τον Απρίλιο του 2017, στη Βολιβία και αφού προμηθεύτηκε ποσότητα τουλάχιστον πέντε κιλών και 300 γραμμαρίων σε μη ανιχνεύσιμη μορφή (χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη), προέβη στην αποστολή τους, μέσω δεμάτων, σε Αθήνα και Κρήτη.
Ακολούθως, ο 61χρονος στις 10 Ιουλίου 2017 μετέβη στη χώρα μας συνοδευόμενος από δύο υπηκόους Βενεζουέλας (43χρονο και 62χρονο), με τον τελευταίο να αποτελεί και τον ειδικό στο κομμάτι της μετατροπής της κοκαΐνης από συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.
Η αποστολή της κοκαΐνης, υπό την ανωτέρω μορφή, αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά της, ενώ παράλληλα παρείχε τη δυνατότητα νόθευσης, λόγω υψηλής καθαρότητας, αποδίδοντας έτσι περισσότερα κέρδη στην οργάνωση.
Από τις αστυνομικές έρευνες εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι κοκαΐνης στους Νομούς Αττικής, Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σε οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Χανιά και Λαμία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 44 χαρτόνια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη
– 9 χάρτινα ημερολόγια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη
– 132 γραμμάρια κοκαΐνη
– 251,2 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη
– 3 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης (σοκολάτας), συνολικού βάρους 280 γραμμαρίων
– 232 δισκία, διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων
– 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
– Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
– 35.635 ευρώ, 1.545 δολάρια Η.Π.Α., 5 χρυσές λίρες Αγγλίας
– αποδείξεις πληρωμής από δελτία
– 2 πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού μικτού βάρους 405 γραμμαρίων περίπου
– 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών SIM
– 7 αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας
– 2 κλειδιά διαμερίσματος και κλειδί αυτοκινήτου.
Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επερχόταν από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.
Οι δηλώσεις του διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστρατήγου Χρήστου Παπαζαφείρη για την υπόθεση:
Κυρίες και κύριοι καλή σας μέρα.
Η εξάρθρωση πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που ειδικευόταν στη μεταφορά από τη Λατινική Αμερική και στην εισαγωγή στη χώρα μας – και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες τεχνικές για τη μη ανίχνευση των ναρκωτικών και η εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποτελούν το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης.
Πρόκειται για δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, κυρίως λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούσαν τα οργανωμένα αυτά δίκτυα για την προώθηση και επίτευξη των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, η υπόθεση των ναρκωτικών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών, που έχουν ενημερωθεί σε πρώτο επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φόρα που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά αστυνομικά δεδομένα και χρονικά η μεθοδολογία μεταφοράς και διακίνησης κοκαΐνης σε μη ανιχνεύσιμη μορφή.
Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση εμπότιζε σε χαρτόνια με διαφημιστικές απεικονίσεις ποσότητες κοκαΐνης και μετά από κατάλληλη επεξεργασία τις επανέφεραν στην κανονική τους μορφή και τις προωθούσαν στην αγορά των ναρκωτικών.
Με την τεχνική αυτή μετέφεραν από τη Λατινική Αμερική και εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης, τις οποίες αποθήκευαν και στη συνέχεια, αφού τις μετέτρεπαν στην κανονική τους μορφή, τις διακινούσαν σε παράνομες αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού.
Η αποστολή της κοκαΐνης με τη μορφή αυτή, λόγω των προσβάσεων της εγκληματικής οργάνωσης σε χώρα πρωτογενούς παραγωγής, και συγκεκριμένα στη Βολιβία, αλλά και της βαθιάς γνώσεως των μελών της στο αντικείμενο των ναρκωτικών αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά και εισαγωγή τους στη χώρα μας, ενώ τους παρείχε τη δυνατότητα, λόγω της υψηλής καθαρότητας του τελικού εισαχθέντος προϊόντος, με την κατάλληλη νόθευση, να αυξήσουν τις ποσότητες και τα παράνομα έσοδά τους.
Επίσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κι άλλων ναρκωτικών (κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης φαρμακευτικών δισκίων) σε διαφορές περιοχές της ελληνικής επικρατείας, καθώς και στη διαμεσολάβηση διακίνησης ναρκωτικών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε χαρακτήρα διεθνικό, η σύνθεση των μελών της αποτελείτο από υπηκόους Αλβανίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας, Γεωργίας και Ελλάδας και η εξάρθρωσή της αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στα διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών.
Ο συνολικός απολογισμός για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνει 23 συλλήψεις ατόμων, από τα οποία 22 είναι μέλη της, ενώ άλλα 14 άτομα κατηγορούνται για τη συμμέτοχή τους στο εγκληματικό αυτό δίκτυο. Τα τρία έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης και τα υπόλοιπα αναζητούνται.
Επίσης, διερευνώνται 229 πράξεις διακίνησης ναρκωτικών στο επίπεδο της προμήθειας και αγοράς, ενώ επιπλέον εντοπίστηκαν στις περιοχές Επισκοπή Ρέθυμνου, Δράμια Χανίων και στην Αθήνα τρεις χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης, που θα χρησιμοποιούντο για τη μετατροπή, τυποποίηση, νόθευση και συσκευασία του ναρκωτικού σε μορφή κατάλληλη, προκειμένου να διοχετευτεί στη συνέχεια στην αγορά των ναρκωτικών.
Η επιτυχία αυτή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι μια από τις πιο σημαντικές και, όπως προανέφερα, αποτελεί αντικείμενο αξιολογικής μελέτης από πολλές αστυνομικές αρχές του εξωτερικού για την ιδιαίτερη μεθοδολογία δράσης του διεθνικού αυτού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.