Νέα προθεσμία, την τρίτη κατά σειρά, ζήτησε και πήρε για να απολογηθεί από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis.
Τη συμπαράστασή τους στην κ. Τουλουπάκη εξέφρασαν για άλλη μία φορά περίπου 30 συγκεντρωμένοι, έξω από τον Άρειο Πάγο, που της φώναζαν «Μπράβο Ελένη» και τη χειροκροτούσαν.
Συνοδευόμενη από τον συνήγορό της Βασίλη Χειρδάρη, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς προσήλθε στο γραφείο της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, στην οποία θα χρειαστεί να επανέλθει για να απολογηθεί στις 4 Απριλίου.
Η κ. Τουλουπάκη βρίσκεται κατηγορούμενη ως συμμέτοχος στις πράξεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας (σε βαθμό κακουργήματος) και τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Το θέμα ωστόσο της δίωξης εις βάρος τόσο της κ. Τουλουπάκη όσο και των δύο επίκουρων εισαγγελέων του Τμήματος Διαφθοράς έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις, φτάνοντας μέχρι το Στρασβούργο.
Η κ. Τουλουπάκη κλήθηκε σε ακρόαση από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου και αναφέρθηκε στον «ανελέητο πόλεμο» που δέχτηκε, από τη στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση της Novartis, καταλήγοντας να βρεθεί ακόμη και κατηγορούμενη. Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενημέρωσε την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Στρασβούργο, μιλώντας για «σκανδαλώδεις και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα». Υπογράμμισε δε πως «η προσφυγή στην ΕΕ είναι μονόδρομος για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αφού, με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς Novartis, όλες οι αρχές του έχουν στην κυριολεξία ποδοπατηθεί». Ζήτησε μάλιστα την άμεση ενεργοποίηση όλων των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε «να ερευνηθούν όλα τα ανωτέρω», αλλά και να γίνουν «οι δέουσες ενέργειες».
Η κ. Τουλουπάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας από μας, η νομοθετική εξουσία προχώρησε στην ψήφιση πρωτοφανούς νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία, προκειμένου να μας αφαιρεθεί η δικογραφία και, άρα, να σταματήσουμε την έρευνα, κατήργησε συλλήβδην την Εισαγγελία Διαφθοράς και, διά νόμου μας αφαιρέθηκε “εν μια νυκτί” η υπόθεση Novartis και πέρασε σε άλλα χέρια… Σήμερα, για αυτή την έρευνα, εγώ και οι άλλοι δύο εισαγγελείς διαφθοράς-συνεργάτες μου, που χειριστήκαμε την υπόθεση, αντιμετωπίζουμε βαρύτατες κατηγορίες, όπως κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά από παράνομη ποινική δίωξη που μας ασκήθηκε, όχι από τη δικαστική εξουσία, αλλά από την εκτελεστική εξουσία και δη από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Πρόκειται για ακραία περίπτωση κατάλυσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».