Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), με διακεκριμένους σεισμολόγους κι άλλους επιστήμονες να αναδεικνύουν την ανάγκη αναβάθμισης του Οργανισμού, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενής περιοχές στον πλανήτη.

Η πρώτη επίσκεψη αρμόδιου υπουργού στην 30χρονη ιστορία του ΟΑΣΠ συνοδεύτηκε και με δηλώσεις αναγνώρισης της παρακαταθήκης που αφήνει το έργο του Οργανισμού, που συνίσταται, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο επιστημονικό του έργο και στην ανάδειξη της λήψης προληπτικών μέτρων και προστασίας του πληθυσμού.

«Έχουμε το θλιβερό προνόμιο σεισμικότητας πανευρωπαϊκά, καθώς απορροφούμε το 70% της σεισμικής ενέργειας της ηπείρου μας. Αυτό μας καθιστά υπόχρεους να έχουμε έρευνα, επαγρύπνηση, θωράκιση και επιστήμονες για να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι το επιτυχημένο παράδειγμα της αντιμετώπισης του σεισμού στην Κεφαλονιά, θα πρέπει να τηρηθεί ως «ζωντανό υπόδειγμα για όλους τους υπόλοιπους».

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε στο φακό του zougla.gr τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του Οργανισμού, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος προκειμένου να επιτύχει την αντισεισμική ασφάλεια στη χώρα μας.

Σχετικά με δημοσιεύματα από το εξωτερικό τα οποία κάνουν λόγο για επερχόμενο πολύ μεγάλο σεισμό στη χώρα μας, ο επιστήμονας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση και έχουν στόχο το οικονομικό όφελος μέσω της αύξησης των ασφαλειών σεισμικού κινδύνου».

«Η χώρα μας είναι από τις πιο θωρακισμένες στον κόσμο», καταλήγει ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Στο απόλυτο βέβαια δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ, γιατί ο άνθρωπος, όπως και οι σεισμοί, είναι δημιούργημα της φύσης»…

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΟΑΣΠ, αναφέρθηκε στον βασικό ρόλο του Οργανισμού, τονίζοντας ότι πραγματοποιείται ένα νέο ξεκίνημα, με νέο όραμα και εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα πλαισιώσουν το έργο του.

«Όταν τηρούνται οι κανόνες αντισεισμικής προστασίας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως διαπιστώσαμε στην Κεφαλονιά. Ο σεισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και όχι ανησυχία, όταν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι», καταλήγει ο επιστήμονας.

Ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας, χαιρέτησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στον Ευβοϊκό Κόλπο, εκτιμώντας ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά.


Το νέο Δ.Σ. του ΟΑΣΠ απαρτίζεται από τους:

Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Δυμανικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος

Ψυχάρη Ιωάννη, καθηγητή Αντισεισμικής Μηχανικής ΕΜΠ, αντιπρόεδρος

Κυρατζή Αναστασίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ, μέλος
Γκανά Αθανάσιο, Διευθυντή Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος

Καραντώνη Τριανταφυλλιά, Λέκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος

Κλεάνθη Μαρία, Διευθύντρια ΥΑΣ, μέλος

Παπαστεργίου Δημήτρης, Δήμαρχος Τρικάλων, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, μέλος



Αναπληρωματικά μέλη:

Παπαζάχος Κωνσταντίνος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ

Χουλιάρας Γεράσιμος, Κύριος Ερευνητής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σέετος Αναστάσιος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ

Φουντούλης Δημήτρης, Δρ. Γεωλογίας